De ce a fost condamnat Voiculescu?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 18 septembrie 2014

Dan Voiculescu22

Curtea de Apel București a publicat motivarea sentinței în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare, judecătorii apreciind că acesta a folosit o metodă de spălare a banilor copiată de la un gangster american, anunță Evenimentul Zilei. Judecătorii au mai apreciat că Institutul de Chimie Alimentară, devenit de Cercetări Alimentare, a fost subevaluat intenționat la cumpărare.

„Totodată, faptul că inculpatul Voiculescu Dan și-a exercitat influența și autoritatea în calitate de președinte al unui partid politic asupra inculpaților Mencinicopschi Gheorghe și Pantis Sorin rezultă din activitatea infracțională complexă săvârșită de acești inculpați, care relevă că aceștia au acționat în acest mod în scopul facilitării adjudecării pachetului majoritar de acțiuni de către SC GRIVCO SA controlată de inculpatul Voiculescu Dan, beneficiarul final al operațiunii prin care ADS a vândut pachetul de acțiuni pe care-l deținea la societatea în cauză la un preț de 75 de ori mai mic decât valoarea comercială a acestuia, respectiv la un preț de garsonieră de periferie, de 104.730 euro, în condițiile în care societatea deținea o suprafață de 36.676 mp teren în zona Băneasa, ce valora peste 2.750.000 USD”, se arată în motivare.

De asemenea, din probele administrate la dosar, printre care se află și documente semnate de Dan Voiculescu, a reieșit că acesta și-a însușit proprietăți ale ICA, prejudiciind statul cu zeci de milioane de euro. În plus, judecătorii au tras concluzia că inculpații din dosar au acționat la comanda fondatorului PC și că actul de donație a unor bunuri către fiicele sale a fost făcut pentru a mușamaliza implicarea sa în acest dosar.

„Dacă inculpații din acest dosar nu ar fost influențați de către inculpatul Voiculescu Dan și corelativ aceștia nu ar fi încălcat dispozițiile legale în materia privatizării și regulamentele de ordine interioară, în exercitarea funcțiilor îndeplinite, încălcări care au condus la subevaluarea vădită a bunurilor societății și a pachetului majoritar de acțiuni, SC GRIVCO SA, cea mai importantă firmă din cadrul grupului de firme deținute de inc. Voiculescu Dan, nu ar fi achiziționat niciodată pachetul majoritar de acțiuni cu suma derizorie de 104.730 euro, ce reprezentă un preț absolut infim raportat la valoarea bunurilor dobândite”, se arată în decizia completului de judecată.

 

Metoda unui gangster american

De asemenea, judecătorii au constatat că Dan Voiculescu a spălat bani prin metoda împrumutului nereturnat, metodă folosită de către unul dintre cei mai cunoscuți gangsteri americani, Meyer Lansky, mai scrie Evz.

„Împrejurarea că inculpatul a apelat la una din cele mai rudimentare tipologii de spălare a banilor, respectiv împrumutul nereturnat, consacrată poate de cel mai cunoscut spălător de bani din toate timpurile, Meyer Lanski, nu este de natură să îl transforme în tăinuitor, deoarece pe parcursul săvârșirii acestor acte materiale a urmărit, în permanență, realizarea obiectivelor procesului de spălare a banilor, în scopul optimizării posibilităților de utilizare a bunurilor ilegal obținute în derularea unor viitoare afaceri profitabile.

Or, nu toți criminalii financiari resimt nevoia să creeze scheme elaborate în scopul oferirii unei aparențe de legitimitate provenienței fondurilor infracționale”, se arată în motivarea magistraților.

Judecătorii de la CAB care au dat sentința finală au constatat că, „deși inculpatul le-a transmis fiicelor sale cu titlu gratuit o parte din bunurile dobândite prin privatizarea ilegală a fostului Institut de Chimie Alimentară, le-a interzis, totodată, acestora să dispună de aceste bunuri în timpul vieții fără acordul său”.

 

Pedepse aspre

În textul motivării se mai arată că, în contextul importanței deosebite pe care l-a avut pentru „societatea românească procesul de privatizare ce s-a finalizat prin pierderi enorme suportate până la urmă de fiecare cetățean onest, pedepsele ce urmează a fi aplicate în această cauză trebuie să conducă la crearea unei stări de temere pentru cei ce comit astfel de infracțiuni și să conducă la un climat în care orice persoană, indiferent de înălțimea sau importanța funcțiilor pe care le deține sau le-a deținut, să reflecteze asupra faptului dacă sunt sau nu dispuși să plătească cu propria libertate atunci când se lasă angrenați în activități ilicite în favoarea unor alte persoane influente. Pentru aceste motive, Curtea va aplica inculpaților pedepse cu închisoarea, care vor fi îndreptate spre maximul special prevăzut de lege, în funcție de criteriile menționate anterior, pedepse ce vor fi executate în regim de detenție”.

Documentul are 224 de pagini și este publicat integral de site-ul stiripesurse.ro.

Dan Voiculescu a fost condamnat în data de 8 august la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. În același dosar, fostul director al ICA Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, iar alte zece persoane au primit pedepse cu executare sau cu suspendare, cuprinse între trei și șapte ani de închisoare. Totodată, judecătorii au decis să-i confiște lui Dan Voiculescu mai multe terenuri, dar și imobilul în care se află postul Antena 3 și sediul Grivco. Potrivit noului Cod Penal, Dan Voiculescu nu poate fi eliberat condiționat decât după executarea a cel puțin jumătate din pedeapsă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!