De ce întârzie menstruația?

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 8 mai 2015

Nimic nu provoacă o teamă mai mare în inima oricărei femei decât o menstruație întârziată. Exceptând, bineînțeles, situația în care încearcă să conceapă un copil. Astfel, sarcina este primul lucru la care ne gândim atunci când menstruația nu vine tocmai la timp. Dar oare este ea singura cauză posibilă?

Iată 10 cele mai frecvente motive pentru care menstruația ta nu a apărut la timp:

 

Stresul

Stresul poate afecta multe aspecte din viața noastră, inclusiv menstruația. Uneori suntem atât de date peste cap încât corpul nostru scade producția de hormoni care determină ovulația și implicit, menstruația.

Încearcă să găsești singură sau împreună cu doctorul tău metode prin care să te relaxezi și să reintri în programul normal al menstruațiilor.

 

Boli

O boală neașteptată, scurtă sau chiar de lungă durată, poate cauza întârzierea menstruației. Acest lucru se întâmplă, de obicei, temporar.

 

Modificări în program

Schimbările în programul tău obișnuit îți pot zăpăci ceasul organismului. Acest lucru este valabil mai ales dacă schimbările sunt majore, de exemplu începi să lucrezi noaptea în loc să lucrezi ziua sau viceversa.

 

Medicamente

Poate că iei un nou medicament și atunci menstruația întârzie sau chiar lipsește. Vorbește cu doctorul tău despre aceste modificări.

 

Kilogramele în plus

Având o greutate prea mare, pot apărea schimbări în ciclurile hormonale care-ți pot chiar opri ciclul menstrual. Cele mai multe femei revin la fertilitate și o menstruație regulată după ce pierd din greutate.

 

Kilograme în minus

Dacă nu ai suficientă grăsime în organism, menstruația ta se poate deregla sau chiar opri. În mod normal, creșterea în greutate te va ajuta să-ți revii la normal. Aceasta este o cauză frecventă pentru femeile care muncesc din greu sau sunt sportive de performanță.

 

Calcule greșite

Ciclul menstrual variază de la femeie la femeie, cu toate că, în medie, durează 28 de zile. Uneori, ni se poate întâmpla să ne îngrijorăm că a întârziat menstruația când, de fapt, nu am calculat bine.

Dacă ai cicluri menstruale neregulate, dar știi când te afli în perioada de ovulație, calculează-ți menstruația la două săptămâni după ovulație. Acest lucru te poate ajuta să urmărești mai ușor durata menstruațiilor.

 

Perimenopauza

Perimenopauza este perioada în care te afli în tranziție de la vârsta de reproducere la cea de infertilitate. Menstrele tale pot fi mai ușoare sau mai accentuate, mai frecvente sau mai rare. Oricum, de cele mai multe ori, ele nu mai sunt normale.

Dacă nu dorești să rămâi însărcinată, asigură-te că folosești metode contraceptive, pentru că poți fi fertilă cel puțin încă o perioadă de timp.

 

Menopauza

Menopauza apare atunci când corpul tău nu mai produce ovule și deci, nu mai ai nici menstruație. Menopauza poate fi naturală sau poate fi provocată artificial prin operații chirurgicale sau anumite tratamente agresive, precum chimioterapia.

 

Sarcina

Da, dacă ți-a întârziat menstruația, există șanse să fii însărcinată. Un simplu test de sarcină te va ajuta să determini dacă menstruația ta a întârziat din cauza faptului că ovulul a fost fecundat.

Dacă ești însărcinată, ar trebui să mergi la doctor pentru un control prenatal. Dar dacă rezultatul este negativ, așteaptă o săptămână și repetă testul. Dacă și a doua oară iese tot negativ și ai măcar o idee asupra cauzei pentru care menstruația îți întârzie, programează-te pentru un examen ginecologic.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!