De ce ne miroase urât respirația?

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 28 noiembrie 2014

Respirația urât mirositoare poate șifona foarte mult imaginea unei persoane. Anumite alimente, precum usturoiul sau ceapa, pot cauza o respirație urât mirositoare, însă de vină pot fi și multe alte lucruri la care nu ne gândim, cum ar fi:

 

Medicamentele

Nu medicamentul în sine duce la respirația urât mirositoare, ci unul dintre efectele lui secundare. Cele mai multe dintre medicamente usucă gura, iar o gură uscată, fără salivă, miroase urât.

 

Infecțiile tractului respirator

Boli precum bronșite, pneumonii, infecții ale sinusurilor pot duce la o respirație urât mirositoare. Cauza sunt secrețiile care circulă între nas și gură.

 

Respirația pe gură

Aplicându-se aceleași principii ca la medicamente, o gură uscată miroase urât. Respirând pe gură, saliva se evaporă și astfel apar mirosurile neplăcute.

 

Obezitatea

Un studiu realizat în 2007 a scos la iveală faptul că oamenii supraponderali și obezi au predispoziție spre respirație urât mirositoare. Se pare că în intestinele persoanelor obeze există anumite microorganisme care elimină gaze ce conduc la respirația urât mirositoare. Microbul respectiv îl are aproximativ 70% din populație, însă supraponderalii și obezii cu peste 30% mai mult.

 

Dietele fără carbohidrați

Fanii curelor de slăbire știu că în anumite regimuri nu sunt permiși carbohidrații. Procesele chimice de ardere a grăsimilor, în lipsa carbohidraților, eliberează anumite gaze care ajung la nivelul gurii și astfel se degajă mirosul neplăcut. Acest miros nu poate fi îndepărtat oricât de mult te-ai curăța pe dinți.

 

O boală nedepistată

O respirație urât mirositoare persistentă poate fi și un semnal de alarmă în ceea ce privește o boală pe care nu știi că o ai. De exemplu, o problemă la rinichi sau chiar diabet. Chiar și anumite tipuri de cancer conduc la eliberarea unor gaze care provoacă respirația urât mirositoare. De asemenea, refluxul gastric conduce la apariția mirosului neplăcut.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!