De ce nu ştim câţi români sunt în UK?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 15 mai 2016

uk_romani-in-marea-britanie

Cifrele vehiculate în presa britanică privind numărul românilor aflaţi în Marea Britanie sunt atât de diferite încât ajungi să nu mai înţelegi nimic. Cu siguranţă, nu sunt cifre inventate, ci au o bază statistică solidă, doar că pornesc de la indicatori diferiţi, şi ei imperfecţi, care prezintă fiecare câte o faţetă a chestiunii. În realitate, nu poate exista o cifră exactă a numărului de români din UK, iar estimările pot varia foarte tare.

 

92.000 de români în 2014? Nu, 300.000!

The Telegraph cita anul trecut rezulatele unui studiu academic realizat de Migration Observatory, departament ce funcţionează în cadrul renumitei Oxford University, potrivit căruia în septembrie 2013 în Marea Britanie se aflau 205.000 români şi bulgari, în timp ce în septembrie 2014 numărul acestora crescuse la 252.000.

În februarie 2014, Petru Luhan, europarlamentar democrat-liberal, susţinea la Londra, în cadrul unui interviu acordat Diaspora Românească, faptul că „aproximativ 300.000 de români trăiesc în prezent în Marea Britanie, adică de trei ori mai mult decât cifra vehiculată oficial în regat. Oficial sunt 92.000 de români în Marea Britanie, dar neoficial sunt puţin peste 300.000. Foarte mulţi dintre ei nu se înregistrează din diverse motive”, a dat asigurări europarlamentarul.

Luhan mai sublinia că cifrele proveneau din date statistice raportate la nivel naţional, în România: „Am aflat această cifră pentru că există în România Institutul Naţional de Statistică care are situaţia tuturor familiilor, cu raportările acestora despre membrii familiei care au plecat în străinătate şi locul unde respectivii se află”.

 

2014-2015: 165.000 de români înregistraţi într-un singur an

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, citat de Daily Express, în perioada 1 octombrie 2014 şi 30 septembrie 2015 s-au înregistrat pentru National Insurance Number 165.000 de români, respectiv 41.000 de bulgari.

Creşterea numărului de solicitări de NINO din partea cetăţenilor români şi bulgari a fost foarte mare, însă oficialii britanici au adus imediat explicaţii.

Deşi cifrele şochează, Biroul Naţional de Statistică a ţinut să sublinieze că ele nu demonstrează neapărat un val de imigraţie realizat în ultimele 12 luni, ci este vorba de imigraţia acumulată pe mai mulţi ani anteriori, în condiţiile în care românii şi bulgarii nu au putut obţine numărul de asigurare socială în UK.

 

2014-2015: De fapt, au venit doar 50.000 români şi bulgari în 12 luni

Daily Mail scria anul trecut că în perioada iulie 2014 – iunie 2015 au ajuns în Marea Britanie 50.000 de imigranţi din România şi Bulgaria, ceea ce reprezintă o creştere cu 61% faţă de precedentele 12 luni şi dublul numărului cu doi ani înainte.

 

2016: Sunt 213.000 de români şi bulgari înregistraţi la muncă

Tot Daily Mail lansa în februarie 2016 noi cifre legate de „asediul” est-europenilor în Marea Britanie, fiind 213.000 de români şi bulgari înregistraţi la muncă, cu 41.000 mai mulţi faţă de anul precedent, respectiv cu 66.000 mai mulţi faţă de câţi erau înregistraţi la momentul 1 ianuarie 2014, când restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari au fost ridicate.

 

2016: 223.000 de români

Ultimele cifre de la Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford date publicităţii în aprilie 2016 arătau că dacă în 2011 în UK erau înregistraţi doar 87.000 de români, la finele anului trecut numărul românilor din UK s-a îngroşat la 223.000, la oarece distanţă de cei 818.000 de polonezi.

 

De ce aceste diferenţe?

Cu siguranţă, numărul românilor din Marea Britanie a crescut vertiginos în ultimii câţiva ani. Într-adevăr, în 2014-2015 mulţi români aflaţi în UK de mai mulţi ani au avut posibilitatea de a ieşi din anonimatul statutului de imigranţi fără acte, înregistrându-se pentru National Insurance Number ca şi cetăţeni români.

Însă sunt câteva variabile care fac aproape imposibilă cuantificarea precisă a numărului de români din UK. Dreptul de liberă mişcare în cadrul UE permite cetăţenilor români să vină în Marea Britanie pe termen scurt sau lung, diferenţă critică în stabilirea românilor “stabiliţi” în UK.

Aici nu este vorba doar de numărul românilor. Este vorba de numărul oricărei populaţii de imigranţi din UK.

Deocamdată, verificările documentelor de identitate la vămile Marii Britanii se înregistrează, însă informaţia nu este folosită în statisticile privind imigraţia. Biroul Naţional de Statistică (ONS) britanic face, în schimb, un sondaj. Anul trecut, spre exemplu, ONS a intervievat 800.000 de oameni care intrau în Marea Britanie pentru a afla care sunt intenţiile de stabilire în UK, iar dacă răspunsurile extracomunitarilor sosiţi cu viză sunt conforme cu vizele obţinute, o mare majoritate urmând să respecte limitările acestor vize, în cazul comunitarilor, răspunsurile înregistrate au şanse mult mai mari de a fi arbitrare.

Cât despre înregistrările pentru National Insurance Number, lucrurile sunt la fel de neclare. Un român poate veni în UK la muncă, poate obţine inclusiv un National Insurance Number, însă ceva nu-i prieşte după un scurt timp şi decide să plece din UK. Pe de altă parte, sunt minori, studenţi şi nu numai care pot aplica pentru NINO după nişte ani de şedere în Marea Britanie, ei fiind luaţi în vizorul statisticienilor de imigraţie abia în momentul înregistrării pentru NINO, deşi ei nu sunt neapărat imiganţi nou-veniţi.

De asemenea, Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford ia în calcul alţi factori, rezultând cu totul alte cifre.

Pe lângă acestea, se poate vorbi şi de factorul politic, care poate influenţa publicarea unor cifre convenabile.

 

Lipsesc 1.000.000 de imigranţi comunitari

The Telegraph scria într-un articol săptămâna aceasta de cei un milion de imigranţi din UK care nu ies la socoteală, în condiţiile în care cifrele anuale date de Biroul Naţional de Statistică (ONS) privind imigraţia comunitarilor în UK diferă foarte mult de numărul de înregistrări al comunitarilor pentru NINO, iar diferenţa este tot mai mare de la an la an.

Spre exemplu, pentru perioada iulie 2010 – iunie 2011 ONS a calculat 171.000 de imigranţi veniţi din UE, în timp ce în aceeaşi perioadă au fost 355.832 de comunitari care s-au înregistrat pentru NINO. Cifrele au mers cam pe aceeaşi linie, astfel că în perioada iulie 2014 – iunie 2015 ONS a publicat 260.000, deşi au fost 697.299 de comunitari înregistraţi pentru NINO.

În total, pe toată această perioadă au fost 990.000 net de comunitari în UK, respectiv 2.234.022 de comunitari înregistraţi pentru NINO, o diferenţă de mai bine de un milion de persoane.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “De ce nu ştim câţi români sunt în UK?”

  1. Alexandra Rusu Spune:

    E bine ca fac recensaminte din cand in cand, dar acum ca Anglia iese din UE ar fi bine sa faca si guvernul roman ceva ptr cetatenii sai, cum ii ajuta pe polonezi statul lor, se ajuta intre ei, dar pe noi romanii cine ne ajuta?

Spune-ti si tu parerea!