De ce părăsesc medicii tineri România

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 iunie 2016

Peste 82% din tinerii medici din România consideră că este posibil să plece din țară, fiind nemulțumiți de nivelul de salarizare, condițiile din unitățile medicale și orele suplimentare de muncă, arată un sondaj al Fundației Colegiului Medicilor din București.

Potrivit rezultatelor sondajului online, 29,5% dintre tinerii medici doresc să lucreze în afara țării, în timp ce 52,8% au declarat că este posibil să plece, în condițiile în care în România intră anual în sistem 3.000 de medici și îl părăsesc aproximativ 3.500 prin migrație sau pensionare, scrie Mediafax.

Doar 10% dintre cei care au participat la sondaj au spus că nu au avut niciodată intenția de a părăsi țara. Cele mai dorite specializări sunt Chirurgia Generală, Obstetrica și Ginecologia, Anestezia-Terapia Intensivă, Medicina Dentară, Medicina de Urgență și Cardiologia.

Motivele care îi determină pe tinerii medici să plece din țară sunt legate, în general, de nivelul scăzut de salarizare, condițiile materiale din unitățile medicale, orele suplimentare de muncă și lipsa de suport pentru activitățile de cercetare.

De asemenea, tinerii care studiază medicina consideră că eforturile lor nu sunt recunoscute de societate, făcând referire la stres, orele de gardă și riscurile de sănătate asociate profesiei. 640 dintre cei chestionați au declarat că primesc ajutor din partea părinților, iar dintre aceștia 499 depind în mod exclusiv de acest ajutor și nu au altă sursă de venit.

Pentru a fi convinși să rămână în țară, participanții la studiu au declarat că își doresc în primul rând salarii mai mari, care să corespundă volumului de muncă, apoi modernizarea și dotarea unităților sanitare, locuri suficiente în rezidențiat, condiții mai bune de pregătire pentru studenți și rezidenți, eliminarea corupției și creșterea finanțării în sistemul de sănătate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!