De ce părem mai grași când înaintăm în vârstă

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 3 iunie 2016

Deși oamenii nu mai cresc în înălțime după vârsta de 20 de ani, lățimea șoldurilor noastre continuă să se mărească pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Majoritatea oamenilor observă că la 40 sau la 60 de ani sunt mult mai lați decât atunci când aveau 20 de ani, iar până de curând se credea că acest lucru se datorează creșterii nivelului de grăsime din corp.

O cercetare a celor de la Universitatea din Carolina de Nord demonstrează, însă, că această creștere a pelvisului se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă, indiferent dacă oamenii înregistrează sau nu o creștere a țesutului adipos.

Lățimea pelviană a celor mai vârstnici participanți la studiu a fost, în medie, cu aproape 2,5 cm mai mare decât a pacienților tineri. Această creștere de 2,5 cm în diametrul pelvian ar putea duce la o lățire a taliei cu aproximativ 7,5 centimetri între vârsta de 20 de ani și cea de 79 de ani.

În cazul în care restul corpul se lărgește proporțional, acest lucru ar putea determina o creștere semnificativă a greutății, astfel explicându-se cele aproximativ 500 de grame pe an pe care majoritatea oamenilor le acumulează odată cu înaintarea în vârstă.

Medicul ortoped Dahners și colegii săi s-au gândit să elaboreze acest studiu după ce au descoperit dovezi care atestă mărirea șoldurilor la pacienții care sufereau de bursită.

Cu ajutorul computerului tomograf au fost adunate informații de la 246 de pacienți selectați aleatoriu, măsurându-se lațimea și înălțimea corpului vertebrei L4 (care indică dacă aceștia erau mai înalți sau mai lați), lățimea strâmtorii pelviene (canalul de naștere din mijlocul pelvisului), distanța dintre capetele femurale (articulațiilor șoldului) și diametrele capetelor femurale.

În cadrul fiecărei grupe de vârstă au fost aproximativ 20 de bărbați și 20 de femei, de la grupa de vârstă 20-29 ani, la cea de 70-79 ani. Rezultatele au confirmat faptul că lățimea bazinului, lățimea (dar și nu înălțimea) corpului vertebral L4, distanța dintre capetele femurale și diametrul capetelor femurale, toate continuă să crească după ce se atinge maturitatea scheletului.

Faptul că strâmtoarea pelvisului s-a extins este o dovadă a creșterii pelvisului pe toate dimensiunile, mai degrabă decât o simplă îngroșare a oaselor, spun specialiștii.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!