De ce s-a prăbușit aeronava Malaysia Airlines?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 iulie 2014

Malaysia Airlines Ukraine crash

Prăbușirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina a fost cauzată de o depresurizare masivă, explozivă, după ce aeronava a fost străpunsă de mai multe ori de proiectile de artilerie.

Informația a fost dată publicității de un purtător de cuvânt al serviciului de siguranță națională al Ucrainei, Andrii Lisenko, luni, citând date preluate din aparatele de înregistrare a datelor de zbor, care au fost recuperate, relatează agenția Associated Press.

Potrivit lui Lisenko, avionul a suferit „o depresurizare masivă explozivă”, după ce a fost lovit de fragmente despre care oficialul ucrainean spune că ar proveni de la o rachetă. Aparatele de înregistrare a datelor de zbor au fost trimise pentru examinare în Marea Britanie, după ce, săptămâna trecută, analiștii americani susțineau că avionul prăbușit în estul Ucrainei ar fi putut fi lovit de o rachetă supersonică. De asemenea, un important lider militar al separatiștilor pro-ruși din Ucraina a admis că aceștia se află în posesia unui sistem Buk, despre care se crede că a fost folosit pentru a doborî avionul Malaysia Airlines.

Zborul 17 al Malaysia Airlines a fost doborât pe 17 iulie, în zona de conflict unde au loc lupte între separatiștii pro-ruși și armata ucraineană, în timp ce efectua o cursă Amsterdam – Kuala Lumpur. Toți cei 298 de oameni aflați la bord au murit. Serviciile secrete americane au confirmat că în avion au fost trase rachete de la sol. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a acuzat un act de terorism, de care ar fi responsabili separatiștii pro-ruși. La rândul său, liderul rus Vladimir Putin a susținut că responsabilitatea pentru tragedia aviatică este a autorităților de la Kiev.

 

Doborârea avionului, o crimă de război

Un reprezentant al ONU a afirmat, luni, că luptele din estul Ucrainei au făcut peste 1.100 de morți atât de partea guvernului, cât și a forțelor separatiste, care au folosit armament greu în zonele locuite, scrie AFP, citată de ibnlive.in.com.

„Această încălcare a dreptului internațional, având în vedere circumstanțele, poate reprezenta o crimă de război”, a declarat înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay. Cifrele aflate la dispoziția ONU arată că cel puțin 1.129 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei din aprilie încoace.

Navi Pillay a condamnat „oribila doborâre” a avionului malaezian cu 298 de persoane la bord în teritoriul controlat de rebeli în Ucraina și a cerut o „anchetă meticuloasă, eficientă și imparțială”.

„Vor fi depuse toate eforturile pentru a ne asigura că oricine comite grave încălcări ale dreptului internațional, inclusiv crime de război, este adus în fața justiției, indiferent despre cine este vorba”, a arătat Pillay.

În opinia oficialului ONU, rapoartele privind luptele dintre diferitele facțiuni rebele din Donețk și Luhansk sunt „extrem de alarmante” și ambele părți „trebuie să aibă grijă să prevină moartea sau rănirea altor civili”. Rebelii controlează bucăți mari din teritoriul ucrainean unde au impus o „domnie a terorii”, prin răpiri, torturi și execuții ale civililor. „Aceste grupuri au preluat controlul teritoriului ucrainean și au impus populației un regim de intimidare și teroare, pentru a-și menține poziția de control”, mai arată reprezentantul ONU.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!