De la Adidas la Joma, un câștig

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 5 iunie 2015

După 45 de ani, Adidas a renunțat la colaborarea pe care o avea cu naționala României, căreia îi punea la dispoziție echipamentul de joc. În locul lor au venit cei de la Joma, spanioli de care nu s-a prea auzit. În România ei asigură echipamentul celor de la CFR Cluj, Gaz Metan Mediaș, ASA Târgu Mureș și CSU Craiova, sunt sponsorii Comisiei Centrale a Arbitrilor și, atenție, ai naționalei de minifotbal, un amănunt extrem de important. La nivel de națională, Joma oferă echipament “redutabilelor” selecționate din Honduras, Nicaragua, Trinidad Tobago, Kenya, Kîrgîstan, Uzbekistan și Bangladesh, din Europa doar vecinii bulgari având un contract cu ei.

Pe scurt, am fost părăsiți sau am părăsit un brand cu influență în piață, și am ajuns să mergem pe mâna unuia care se ocupă de naționale de mâna a treia. Din prima ligă a sponsorilor, naționala noastră a ajuns, extrapolând, să se îmbrace de la second-hand-urile care împânzesc România. Doar că există o diferență. În vitrinele magazinelor respective scrie “avem marfă nouă, import Germania/Anglia”, în timp ce vitrina naționalei are iz de ajutoare umanitare. Asta doar dacă Bangladesh și Kenya nu au ajuns între timp niște democrații prospere.

O să vă întrebați care este logica. Păi, nu este. Nu căutați logică. România, mai ales prin prisma clasării sale în topul FIFA, avea fără probleme posibilitatea de a alege un nume serios de care să fie reprezentată. Noi am ales un brand care reprezintă țările subdezvoltate. Nu că nu am fi una, dar asta este o altă discuție. Și aici vă veți întreba, așa cum este normal, unde este câștigul.

Simplu. V-am spus, mai sus, să rețineți un amănunt. Acela că Joma este sponsorul naționalei de minifotbal. Ei, Răzvan Burleanu a fost, înainte de a fi președintele FRF, președintele Federației Române de Minifotbal și președintele Federației Europene de Minifotbal.

Acum știți unde este câștigul.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!