De la relatia cu SUA la isteria anti-romani

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 ianuarie 2014

titus corlateanIntr-un interviu acordat ziare.com, seful diplomatiei romane a atins subiecte sensibile, de la aderarea tarii noastre la Schengen si relatia cu America pana la raporturile cu Republica Moldova si isteria anti-romani.

Titus Corlatean crede ca in toamna acestui an se vor face pasi concreti in directia aderarii tarii noastre la Schengen si ca o eventuala alianta a partidelor de extrema dreapta in Parlamentul European, dupa europarlamentare, nu poate devia marile proiecte europene.

„Parteneriatul strategic romano-american si in general relatia romano-americana au evoluat constant, pozitiv si ascendent, in toti acesti ani, plecand de la o premisa politica importanta, din Romania in primul rand: faptul ca exista un consens politic in societatea romaneasca si o pozitie clara a societatii romanesti in ansamblul sau, in ceea ce priveste importanta relatiei cu SUA. Acest lucru confera soliditate parteneriatului cu SUA”, a declarat seful diplomatiei romane, referindu-se la dimensiunea politica a parteneriatului strategic cu SUA.

Corlatean a amintit ca indiferent de ciclurile politice care s-au succedat la Bucuresti in ultimii 15-20 de ani, relatia a fost continuu ascendenta si asta confera predictibilitate. Dincolo de batalia politica interna, care pana la urma este fireasca intr-o societate democratica, nu ne asteptam si partenerii americani nu au de ce sa se astepte la surprize in relatia cu Romania.

„Este un lucru extrem de important, ca sa folosesc terminologia americana, in Romania constati o pozitie bipartizana. Altfel spus, putere – opozitie, se situeaza pe aceleasi coordonate. Fundatia identitatii noastre europene si euro-atlantice e oferita de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, aliatul principal care ne garanteaza securitatea. Si stim bine ca din istorie chestiunea securitatii Romaniei si romanilor ne intereseaza extrem de mult, mai ales in aceasta parte a lumii.

(…) Viziunea de ansamblu iti spune ca relatia este atat de solida incat nu pot aparea surprize. Nu exclud ca pot aparea episoade care sa genereze semne de intrebare sau poate chiar preocupare, pe chestiuni punctuale. Dar ansamblul relatiei de parteneriat iti ofera acest cadru, de a discuta direct, si nu prin intermediul mass-mediei, atunci cand apar astfel de episoade.

Curtea Constitutionala s-a pronuntat in termeni foarte clari pe celalalt proiect de modificare a Codului Penal, astfel incat si acolo sunt pe deplin clarificate. Spun asta pentru ca, iata, institutiile intr-adevar functioneaza in Romania, functioneaza si dialogul direct cu partenerul american, dar nu in sensul in care, din pacate, si l-au dorit unii, in sens sanctionator, pentru ca au o problema cu actualul guvern USL, ci intr-un dialog necesar si firesc intre cel mai important partener strategic si aliat al Romaniei, care trimite un emisar la un partener si nu la cineva care trebuie neaparat certat, urecheat sau sanctionat”, a conchis Titus Corlatean. 

Rolul Romaniei dupa Vilnius

Intrebat cum vede rolul Romaniei in evolutia R. Moldova in perioada post-Vilnius, in conditiile in care in spatiul public se lanseaza idei concurente, precum unirea in interiorul UE prin dizolvarea granitelor, unirea propriu-zisa sau parteneriatul privilegiat, seful diplomatiei romane a declarat ca in primul rand, Romania trebuie sa continue sa aiba o atitudine activa, dand exemplu implicarea tarii noastre in parafarea Acordului de Asociere cu R. Moldova. „Romania a fost extrem de activa in dezbaterile din interiorul familiei UE, dar si in dezbaterile atlantice, legate de perspectivele europene, euroatlantice ale Balcanilor, si perspectivele europene ale partenerilor estici care doresc sa faca acest pas. Trebuie sa fie activa in coordonare cu ceilalti parteneri si sa contribuie in continuare la procesul de luare a deciziilor.

(…) Romania a fost cea care a explicat, pe agenda interna din R. Moldova, de ce este absolut esential ca aceasta semnatura sa aiba loc mai devreme, pentru a putea permite avansarea spre un proces ireversibil, ratificarea in Parlamentul R. Moldova, inainte de campania electorala din toamna acestui an, si declansarea procedurii de ratificare in celelalte parlamente nationale din statele membre UE.

Tot Romania a fost cea care, alaturi de alti parteneri pozitivi fata de aceasta idee totusi delicata in Europa de astazi, cea legata de libera circulatie a cetatenilor, a explicat, in termeni foarte clari si transanti, de ce este esential in acest an sa fie eliminate vizele pentru cetatenii moldoveni”, a spus Corlatean. 

Isteria anti-romani

Falsa invazie a romanilor in Marea Britanie, prognozata la Londra, a facut de ras jurnalistii si politicienii de pe Tamisa. Dar oare va continua aceasta campanie?

„2013 as spune ca a fost un an de exceptie, de varf, pentru actiunea externa a Romaniei, incepand cu Ministerul de Externe, atat centrala, cat si prin ambasada noastra la Londra, intr-un efort fara precedent, de comunicare, de contact, de dialog, de promovare a unei imagini corecte fata de conationalii nostri din Marea Britanie, si pentru a respinge retorica xenofoba, populista si adesea rasista pe care am inregistrat-o din partea unor politicieni, in special cei din UKIP”, a spus Corlatean.

„Ma bucur sa constat ca, dincolo de ce a insemnat o atitudine corecta in general a responsabililor guvernamentali britanici cu care noi am avut contact, reflectata intre altele in acea declaratie comuna romano-britanica incheiata pe parcursul vizitei mele la Londra, care consfintea rolul pozitiv al comunitatii romanesti si faptul ca majoritatea romanilor de acolo sunt bine integrati, muncesc, platesc taxele si impozitele, dincolo de aceste aspecte ma bucur sa constat ca tot mai mult in ultimele saptamani acea parte serioasa a presei britanice, ne-tabloidizata, spune adevarul.

Ma bucur sa constat ca in aceasta perioada si presa romaneasca serioasa a facut un efort pentru a ajuta un interes comun. E genul de proiect care poate parea dificil in societatea romaneasca, intre politic si presa, dar de acest tip de proiect chiar avem nevoie”, a mai spus seful diplomatiei romane. 

Mai e loc in Schengen?

Ascensiunea miscarilor nationaliste in Europa ar putea schimba echilibrul de forte in Parlamentul European si ar putea afecta aderarea Romaniei la spatiul Schengen, sunt de parere jurnalistii de la ziare.com. Cum vede ministrul roman de externe aceasta situatie?

„Situatia actuala inca genereaza «argumente» acelor forte populiste, xenofobe, care fructifica aceasta situatie si faptul ca economiile nationale guvernate de alte partide, nu cele xenofobe, inca nu produc indeajuns de multe si bune rezultate pentru confortul propriilor cetateni, astfel incat este de asteptat ca la aceste alegeri europene sa existe rezultate mai substantiale si ingrijoratoare pentru aceste forte extremiste. Care va fi configuratia in PE vom vedea cu totii, insa este clar ca exista un risc ca procesul legislativ si de dezbatere politica in UE sa fie ingreunat.

Asta inseamna ca s-ar putea sa se produca, paradoxal, situatii pe care nu le-am avut in ciclurile anterioare de putere in Europa, in care toate cele trei mari familii politice europene sa fie in mod necesar obligate sa conlucreze pentru a gasi solutii europene la teme mari, care vizeaza evolutia, dezvoltarea si aprofundarea integrarii europene la nivelul UE”, a conchis Titus Corlatean.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!