A schimbat șantierul pe „laboratorul” de cosmetice naturiste

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Muncă, Poveşti româneşti pe data 16 februarie 2015

Londra_Emma Chimiuc

Industria cosmetică este toxică și cele mai multe produse pe care le cumpărăm din magazine au în componență chimicale extrem de dăunătoare pentru corpul uman. Aceasta a fost convingerea Emmei Chimic, o româncă de 38 de ani care a lansat în Marea Britanie propria gamă de produse cosmetice organice handmade.

Produsele cosmetice sunt preparate chiar de Emma Chimiuc în Stevenage, orășel din vecinătatea nordică a Londrei. Ele sunt obținute folosind ca materie primă uleiuri organice nerafinate de argan sau de jojoba, variate uleiuri esențiale sau alte ingrediente organice derivate din plante exotice cum ar fi untul de shea sau aloe vera gel.

Produsele au ajuns să se vândă în prezent în Marea Britanie și în România, dar și în Spania sau pe continentul american.

Experiența britanică a Emei Chimiuc a început însă în urmă cu peste 10 ani, pe șantier…

 

Un inginer de cadastru, atras de universul cosmeticelor

Diaspora Românească (D.R.): Cum ați ajuns în Marea Britanie?

Emma Chimiuc (E.C.): Sunt din Iași. Am absolvit facultatea de hidrotehnică, specializarea cadastru. Am lucrat puțin în România și apoi, în urma unor evenimente nefavorabile, m-am decis să plec în Marea Britanie. Am plecat pe cont propriu, dar am avut prieteni buni pe care m-am bazat atunci când mi-a fost greu.

După un început destul de dificil am avut noroc și m-a ajutat Dumnezeu. Am terminat post-universitara la GIS la Birkbeck Unviersity of London apoi am început să lucrez ca inginer. Am fost solicitată să predau pentru studenții care vroiau să se specializeze ca inginer de cadastru (Setting-Out Engineer). Trebuia să le predau teorie, utilizarea practică a stațiilor totale, dar și să mă deplasez  pe șantier pentru a trasa liniile principale ale clădirilor ce urmau a fi construite (de ex. UK Supreme Court – Westsminster).

 

D.R.: Se pare că totul mergea strună…

E.C.: Mi-a mers totul foarte bine. Aici la Londra l-am întâlnit pe soțul meu, Ciprian. El conduce propria lui firmă de construcții. Se ocupă de montarea de gresie, faianță și marmură. Este foarte apreciat pentru ceea ce face.

Eu am continuat să lucrez pe șantier până când am rămas însărcinată cu prima fetiță, iar în ultima perioadă de sarcină nu am mai putut să mă deplasez pe șantier. A rămas să predau doar tehnica măsurătorilor cadastrale pentru clasele de studenți…

 

D.R.: Atunci ați renunțat la inginerie?

E.C.: Da, am născut a doua fetiță și am dorit să fiu alături de copii mai mult timp. După un episod de convalescență, am devenit adepta unei vieți naturiste. În acest context, m-am gândit foarte serios la toate chimicalele cu care sunt intoxicați copiii mei prin intermediul produselor cosmetice. Începând de la uleiurile de corp, săpunuri și șamponul cu care îi spălăm zilnic pe cei mici și continuând cu parfumuri, deodorant, anti-prespirant. Este un pericol la care noi nu am fost expuși când eram mici…

————————————–

„Am avut noroc pentru ca soțul m-a ajutat financiar și a investit în ideile mele. Fără el nu aș fi reușit să fac tot ceea ce am făcut.”

Emma Chimiuc

————————————–

 

De la uleiul de măsline, la „o sută de rețete”

D.R.: Și cum v-a venit ideea să preparați produse cosmetice naturiste?

E.C.: Am început inițial să folosesc uleiul de măsline în loc de uleiul de corp pentru bebeluși. A durat însă doar puțin, pentru că deși era sănătos, nu era plăcut la miros, iar copiilor nu le plăcea acest lucru. Atunci m-am gândit să produc un ulei esențial, extras natural. Am încercat mai întâi din coajă de portocale. Mirosea bine și era natural, nu se compara cu produsele similare sintetice care pot fi cumpărate din magazin.

A început să îmi placă foarte mult această activitate și, în timp, am diversificat gama de produse preparate de mine. Mai întâi dădeam aceste produse cadou prietenelor mele și erau încântate. Și le modificam în funcție de cerințele lor. Eram atentă la observațiile pe care le făceau.

La cererea lor am ajuns să dezvolt produse pentru piele pe bază de aloe vera. Acum produc și vând atât cremă de zi, cât și cremă de noapte din aloe vera.

 

D.R.: Prin ce se deosebesc produsele cosmetice naturiste pe care le preparați de cele care pot fi cumpărate din magazin?

E.C.: Produsele cosmetice din comerț sunt preparate cu adaos de apă. Legea te obligă ca la orice produs care conține apă să se adauge și conservant. Motivul este că  bacteriile se dezvoltă foarte rapid în apă. Pe lângă conservanți se mai adaugă emulsificatori, modificatori de vâscoză, anti-mucegai, anti-bacterial, parfum care să acopere mirosul de râncezeală, alcool, etc. Toate acestea sunt adăugate pentru a crește viața de raft a produselor până la 4-8 ani plus încă max 36 luni după deschiderea containerului. Produsele mele au termen de valabilitate de numai șase luni (cu aloe vera) sau 12 luni de la fabricare.

Etichetele oricăror produse cosmetice trebuie să conțină, conform legii, ingredientele ce intră în componența preparatului în ordine descrescătoare din punct de vedere cantitativ. Etichetele multor produse din comerț încep în general cu apă (ingredientul de bază), iar ingredientul organic specificat pe eticheta este ultimul, reprezentând doar 1 sau 2 la sută din compoziție. Astfel de produse sunt organice doar pe etichetă. Ele conțin foarte multe chimicale, iar oamenii nu sunt interesați să citească lista cu ingrediente, ci numai eticheta cu numele produsului.

 

D.R.: Cum ați reușit să preparați singură produse cosmetice naturiste?

E.C.: Întotdeauna când dezvolt un nou produs, în primul rând îmi caut o rețetă în care să fiu sigură că nu este conservant deloc sau se folosește doar în cantități mici. De exemplu, exfoliatoarele preparate de mine nu au deloc conservanți pentru că nu conțin deloc apă. Așa am ajuns în acest moment la aproximativ 10 produse la vânzare, câteva în teste, iar personal am peste o sută de rețete.

Am învățat toate aceste lucruri singură, fără să mă ajute nimeni. Am petrecut zile și nopți citind și informându-mă. În fiecare zi învăț ceva nou desre un produs, un ingredient, un ulei esențial…

 

D.R.: Rețeta este cea mai importantă?

E.C.: Nu. În primul rând, ai nevoie de autorizații pentru a face vânzare. Asta înseamnă că produsele sunt igienice și sigure din punct de vedere sanitar. Iar dacă ele conțin apă, acestea trebuie să fie supuse la testări suplimentare, pentru că apa este un mediu propice în care se dezvoltă bacteriile. Aceste autorizații costă cel puțin câteva sute de lire sterline pentru un singur produs.

Ambalajele și prezentarea sunt chiar mai importante decat rețeta. Toți banii câștigați din vânzarea produselor se duc pe containere. Iar pentru un începător acestea sunt scumpe, în condițiile în care eu nu îmi permiteam să cumpăr en-gros. Eu nu am avut mii de lire să investesc în ambalaje. De aceea încă îmi confecționez singură cutii pentru produsele mele, chiar dacă acest proces îmi consumă foarte mult timp.

————————————–

„Compania pe care o conduc este înscrisă în catalogul Small Business Home Inovation 2014 patronată de renumita publicație The Guardian. Când m-am înscris acolo mi-au cerut să descriu compania. Le-am explicat că eu creez rețetele  și cumpăr materia primă pentru produsele pe care le prepar. Tot eu le ambalez și fac etichetele. Mă ocup și de relația cu clienții și îmi administrez și întrețin website-ul propriu, incluzând vânzarea online.  Și mai fac și distribuția. Fac totul singură și abia îmi ajunge timpul…”

Emma Chimiuc

————————————–

 

10 produse cosmetice naturiste

D.R.: Când ați început să vindeți efectiv primele produse?

E.C.: Primele produse le-am vândut pe Ebay. Vindeam cu 5,99 lire sterline un borcănel și plăteam eu și poșta. Am vândut în acest fel cam la 100 de persoane și mă bucuram că produsul are succes. Până când contabilul mi-a atras atenția că ar trebui să mă opresc pentru că sunt în pierdere…

Apoi m-am întâlnit cu niște doamne de la Women in Business, o rețea națională a femeilor de afaceri din UK. Ele mi-au spus că nu pot continua așa. «Este prea ieftin și lumea nu are încredere…» Și împreună cu ele am stabilit noile prețuri așa încât să fie și accesibile pentru cumpărători, dar să fie și profitabile. 

De-abia după aceea mi-am făcut propriul website. Am vândut produse și cu ocazia diferitelor evenimente organizate în cadrul comunității românești din Marea Britanie.

Vând acum produsele mele inclusiv în România, la București și la Suceava. Am trimis de asemenea produse la clienți din Spania, dar și în America

Sunt încă multe de făcut, dar prefer să mă dezvolt cum pot, încetul cu încetul…

 

D.R.: Câte produse cosmetice ați dezvoltat până în prezent?

E.C.: Am dezvoltat până în prezent zece produse, incluzând patru exfoliatoare, un ulei de corp, două creme de față, strugurel de buze, un ulei de unghii și un ulei de păr. Lucrez la un anti-prespirant care să nu conțină aluminium, anti-bacterial sau alcool (alcoolul usucă și irită pielea); sunt în etapa de testare a unui săpun natural de casă confecționat din ulei de măsline și un săpun pentru ten pe bază de aloe vera.

————————————–

„Eu sunt adepta principiului că pentru a ajunge la profit mare trebuie să vinzi multe produse la un preț accessibil .”

Emma Chimiuc

————————————–

 

D.R.: Care sunt planurile de viitor ale Emei Chimiuc în ceea ce privește produsele?

E.C.: Cu timpul, o să investesc în propriul meu laborator cu un magazin de prezentare. Aș vrea ca acestea să funcționeze la Londra, dar mai este mult timp până atunci. Am început o colaborare pentru a învăța să imi dezvolt singură afacerea fără ajutorul unei firme de consultanță, pentru că este important să îmi dezvolt spiritul de întreprinzător.

 

D.R.: O să vă extindeți cu producția și în România?

E.C.: Da, este un plan cu bătaie lungă. Diferența dintre România și Marea Britanie este că aici (în Anglia – n.r.) statul lucrează pentru micul întreprinzător, nu împotriva lui. Am primit autorizațiile de mic producător după ce produsele au fost testate și aprobate. Prin vânzarea lor îmi dezvolt afacerea și laboratorul. În România, trebuie să îți construiești mai întâi laboratorul, să ai autorizațiile de funcționare înainte de confecționarea produselor, fără să știi dacă într-adevăr vei avea succes sau nu.

————————————–

„Îmi doresc să vând produse naturale, dar trebuie, în același timp, să mă lupt cu concepțiile și modul de gândire al oamenilor.”

Emma Chimiuc

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!