De unde vin cu adevarat imigrantii?

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 30 iunie 2013

Romanii si bulgarii nu sunt singurii cetateni europeni care ar trebui sa ii ingrijoreze pe politicienii de la Londra cand vine vorba de imigratie. BBC a dezvaluit o modalitate la limita legii, folosita chiar de cetatenii britanici care vor sa introduca in Regatul Unit persoane din afara UE, uzand de libertatile pe care le confera normele europene.

Cetateni ai Marii Britanii obisnuiesc sa se mute in alte state ale UE pe termen de trei luni doar pentru a ocoli legislatia britanica in domeniul migratiei si pentru a putea aduce in regat rude care provin din afara spatiului economic european, se sustine in editia din 25 iunie a BBC News.

„Orice individ care detine cetatenia britanica si doreste sa isi aduca in Regatul Unit rudele din strainatate poate face acest lucru chiar daca nu indeplineste criteriile impuse de statul britanic in vederea acordarii vizei de sedere pe teritoriul tarii. Exista in acest sens un artificiu tehnic conform caruia, daca persoanele implicate in acest demers muncesc trei luni in orice stat al Uniunii Europene, ele pot reveni in regat sub incidenta prevederilor normelor europene, eludand legislatia britanica in vigoare”, explica cei de la BBC News.

 

Modelul Surinder Singh

Cetatenii britanici exploateaza libertatile consfintite de normele europene pentru a introduce in Regatul Unit imigranti non-EU impotriva legislatiei britanice in vigoare, se arata intr-un articol recent publicat de BBC News. Jurnalistii publicatiei online isi sustin afirmatiile dand exemplul scenaristei americane Sarah Pitard, care s-a casatorit de mai putin de un an cu un actor britanic din sud-vestul Angliei, pe nume Chris Hall. Ea a trait in Regatul Unit timp de patru ani, in baza unei vize de student care a expirat la inceputul acestui an.

Conform legilor britanice in vigoare, odata cu expirarea vizei, tanara a fost tratata ca un cetatean din afara Uniunii Europene. Sotul ei britanic putea solicita in numele ei o noua viza doar daca dovedea ca are venituri suficiente pentru a-si intretine familia, adica sa castige minim 18.600 de lire/an. Cum Chris Hall nu realiza acest nivel de venit, functionarii de la UK Border Agency i-au cerut sotiei sale sa paraseasca teritoriul britanic in 48 de ore. In caz de nerespectare a acestui termen, Sarah Pitard nu ar mai fi putut intra legal in Regatul Unit timp de zece ani.

Fortati de imprejurari, cei doi tineri casatoriti s-au mutat in Franta. Au luat aceasta decizie dupa ce au aflat de metoda cunoscuta in domeniul juridic ca Surinder Singh, dupa numele unui caz care a creat un precedent in justitie. Conform acesteia, o persoana care lucreaza pe parcursul a 90 de zile in tarile din interiorul spatiului economic european se va putea intoarce in Marea Britanie insotita de partenerul de viata, chiar daca acesta din urma nu este cetatean UE. Cuplul va intra sub jurisdictia normelor europene. Cu alte cuvinte, legislatia Uniunii Europene ofera drepturi suplimentare in materie de migratie comparativ cu prevederile legale valabile pe teritoriul britanic.

Sarah Pitard si Chris Hall au revenit in Marea Britanie dupa cateva luni de sedere in Franta, fara ca cei de la UKBA sa le mai impuna criteriul venitului minim anual de 18.600 de lire sterline care se aplica cetatenilor britanici, mai precizeaza cei de la BBC News.

 

20.000 de imigranti non-UE pe an

In conformitate cu normele europene, unui cetatean german sau francez care traieste in Marea Britanie ii va fi mai usor sa aduca in Regatul Unit sotul sau sotia, originari din India, de pilda, concluzioneaza BBC News, referindu-se la precedentul juridic Surinder Singh. In acest fel intra in Marea Britanie anual circa 20.000 de imigranti care nu provin din statele UE, potrivit aceleiasi surse.

Aceasta modalitate de a ocoli legea britanica a fost confirmata si de Sonel Metha, un cetatean britanic din orasul Reading, situat in vecinatatea Londrei. El traieste acum in Irlanda, la Dublin, pentru ca are intentia sa se mute apoi in Marea Britanie impreuna cu parintii sai veniti din Australia. „Este unica posibilitate pe care o avem in acest moment. Si cred ca ea va continua sa ramana valabila, pentru ca oficialitatile britanice nu pot face nimic pentru a o elimina”, spune Sonel.

Tot mai multi locuitori ai Marii Britanii apeleaza in prezent la modelul numit Surinder Singh pentru a-si aduce rudele non-europene in Regatul Unit, in conditiile in care alte cai legale au fost blocate de guvernantii de la Londra, recunoaste Guy Taylor, reprezentantul fundatiei Join Council for the Welfare of Immigrants, care militeaza pentru drepturile imigrantilor. „Am vorbit chiar de curand cu o persoana care munceste in Germania impreuna cu sotia sa rusoaica, in acelasi scop. Si mai cunosc multe alte cazuri similare de cupluri care lucreaza in Portugalia, Spania, Franta sau Irlanda. Si toti intentioneaza apoi sa vina in Marea Britanie, profitand de dreptul de libera circulatie in interiorul UE”, a sustinut Guy Taylor, citat de BBC News.

Ministrul imigratiei Mark Harper a refuzat sa acorde BBC un interviu referitor la asa-numitul model Surinder Singh. El a trimis totusi jurnalistilor o declaratie scrisa in care afirma ca intregirea unei familii in statele spatiului economic european este un drept prevazut de normele UE si deci, nu poate fi interpretat ca o modalitate de a ocoli legea britanica. „In plus, orice aplicatie de acest gen va fi respinsa de UKBA, daca aplicantul principal nu este cetatean britanic”, a mai subliniat ministrul.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!