Deci, vom fi afectaţi de eventuala ieşire a Marii Britanii din UE?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 30 noiembrie 2015

uk_david-lidington

Într-o corespondenţă de la Londra, jurnalistul român Vlad Mixich a transmis redacţiei hotnews.ro reacţiile ministrului britanic pentru afaceri europene, David Lidington, din cadrul unei întâlniri ale politicianului britanic cu corespondenţi din estul UE.

Nesiguranţa statutului românilor în Marea Britanie rămâne o constantă în viaţa noastră, de data aceasta din cauza referendumului UE, programat până la sfârşitul anului 2017, al cărui rezultat ne-ar putea aduce mari neplăceri.

Totuşi, David Lidington spune pentru hotnews.ro: „Obiectivul clar al guvernului Cameron este să asigure un pachet de reforme care să-i permită să ducă o campanie activă pentru rămânerea în UE”, declaraţie care ar trebui să ne liniştească într-o oarecare măsură.

 

Imigranţii, sursa tuturor problemelor. În special, românii şi bugarii

—————————————

„De departe rămânerea în UE ar fi cel mai bun rezultat, dar dacă votul va merge în cealaltă direcție atunci chestiunea (n.r. – dreptului românilor de a munci în Marea Britanie) va fi parte din negocierile următoare, negocieri care vor stabili termenii relației ulterioare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.”

Lidington

—————————————

Legat de presiunea pe care imigranţii o exercită asupra sistemului britanic de asigurări sociale, ministrul britanic a comentat:

—————————————

„Acceptăm principiul de bază al libertății de mișcare a forței de muncă și mulți cetățeni britanici au beneficiat de asta. Nu dorim să impunem cote sau praguri, dar dorim libertatea de a ne organiza sistemul social în așa fel încât să limităm posibilele tensiuni. Mă refer în special la beneficiile sociale de care se bucură angajații din prima zi, chiar dacă nu au contribuit nicio zi în prealabil la sistemul asigurărilor sociale.”

—————————————

 

Revendicările britanicilor

Potrivit hotnews.ro, David Lidington a enumerat, în cursul unei întâlniri cu corespondenți din estul UE, care sunt principalele subiecte de negociere pe care guvernul Cameron le dorește rezolvate înainte de declanșarea referendumului pe tema rămânerii în UE:

  • reducerea complexității și costurilor birocratice la nivelul UE; 
  • succes în negocierile TTIP care „vor seta un standard global de afaceri la nivel transatlantic în loc să-i așteptăm pe asiatici să decidă ei standardele și să îi pună pe europeni într-o poziție jenantă”; 
  • construirea unei arhitecturi UE în care integritatea pieței unice pentru toți cei 28 de membri să fie protejată chiar dacă o parte dintre acești membri vor dori o integrare politică și fiscală mai mare: protecție în fața unor „posibile discriminări plecate de la existența unor monede diferite“;
  • un rol mai important în cadrul UE pentru parlamentele naționale;
  • schimburi de informații mai intense între polițiile naționale și serviciile secrete din Uniunea Europenă și înregistrarea numelor pasagerilor inclusiv pentru zborurile efectuate în interiorul UE. 

 

„Te vreau alături, dar am nevoie şi de spaţiul meu”

„E clar că noi, în Marea Britanie, nu vom lua parte la o uniune politică mai strânsă în cadrul UE. Iar Europa trebuie să fie matură și să accepte această diversitate care înseamnă niveluri diferite de integrare pentru diferiți membri”, a mai declarat David Lidington.

În final, ministrul britanic a subliniat:

—————————————

„Noi nu vorbim despre o Europă în două viteze. Vorbim despre destinații diferite. Iar dacă vor exista anumite țări care ar putea dori o integrare mai mare nu ne vom împotrivi, dar așteptăm în schimb respect pentru alegerea noastră de a rămâne deoparte.”

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!