Decizie CSAT: Avioane de luptă portugheze, în România

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 6 martie 2015

avioane de lupta portugheze4

În perioada mai-iunie 2015, în România vor veni forțe ale armatei portugheze din cadrul NATO, potrivit unei decizii luate în ședința de marți a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), prima prezidată de Klaus Iohannis de la preluarea mandatului. La ședința CSAT, au participat inclusiv premierul Victor Ponta și proaspătul director al SRI Eduard Hellvig, printre temele dezbătute fiind și situația de securitate din Ucraina, precum și implicațiile pentru România.

„Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat propunerile prim-ministrului referitoare la intrarea și staționarea pe teritoriul României, în perioada mai-iunie 2015, a unor forțe și mijloace ale armatei portugheze, având în compunere patru aeronave F16 Falcon și personalul aferent (aproximativ 150 militari și civili) în scopul pregătirii și desfășurării misiunilor de Poliție Aeriană NATO. Președintele României urmează să informeze Parlamentul cu privire la decizia luată, în condițiile legii”, se menționează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Totodată, „membrii Consiliului au apreciat că sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declanșarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a autorităților de la Kiev față de cooperarea bilaterală cu România”, se mai arată în comunicatul citat.

Administrația Prezidențială a mai dezvăluit că în ședința CSAT s-a mai discutat despre stadiul proceselor de asociere politică și economică dintre statele din Balcanii de Vest și Uniunea Europeană.

„Aceștia au apreciat că, în anul 2014, s-au înregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodată, membrii Consiliului au considerat că regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusă într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care să întărească rolul strategic al României în zonă. Exercitarea de către România a rolului de pivot al NATO și UE în regiune va contribui, la momentul oportun, și la acceptarea de către partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova în pachetul de extindere care are în vedere Balcanii de Vest”, explică Administrația Prezidențială.

O altă temă de pe agenda ședinței a fost stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacității de luptă a Armatei României pentru perioada 2013-2016 și în perspectivă până în anul 2022. „Membrii Consiliului au remarcat că decizia de creștere a bugetului alocat apărării la nivelul de 2% din PIB până în anul 2017, urmare a consensului obținut din partea tuturor partidelor parlamentare, va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României și va reprezenta și o oportunitate certă pentru industria de apărare”, continuă oficialii de la Cotroceni.

Tot marți a fost analizat și aprobat „raportul privind activitatea Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, în anul 2014, instituție al cărei obiectiv general a constat în dezvoltarea capacității de răspuns la incidente de securitate cibernetică și a relațiilor de cooperare cu entități naționale sau internaționale, cu atribuții și responsabilități în domeniul securității cibernetice.”

 

Ponta: „România a rămas cea mai stabilă țară în regiune”

Premierul Victor Ponta a afirmat marți seara, într-o emisiune televizată, că în contextul regional actual, România a rămas cea mai stabilă țară din regiune, atât din punct de vedere economic, cât și militar și politic. El a subliniat că ideea de stabilitate și predictibilitate este esențială în contextul în care trendul României este unul crescător, dat și de situația economică favorabilă a începutului de an, pe primele două luni fiind înregistrate încasări peste așteptările autorităților.

„Trăim într-o zonă din ce în ce mai agitată și aici nu vorbesc doar de Ucraina, unde evident este război civil, vorbesc de ce se întâmplă în țările din jurul nostru, presiunile Rusiei apropo de energie, tulburările, proiecte politice diferite, ce se întâmplă în Grecia este extrem de interesant pentru toată Europa, ori în acest context România a rămas cea mai stabilă țară din regiune, și din punct de vedere economic suntem singurii care mergem tot în sus, din punct de vedere militar, din punct de vedere politic. Dacă noi ne apucăm acum să ne aruncăm în aer, să trecem prin crize politice, sigur că tot acest trend pozitiv o ia în jos. Sper să nu fim sinucigași. Ideea de stabilitate și de predictibilitate este esențială. Important e să le spunem celor care investesc în România, să îi asigurăm că nu se va schimba cota unică, CAS se reduce, la fel și TVA”, a spus Victor Ponta la RTV.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!