Decizie importantă în UK: legislaţia antiterorism, abuzivă

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 25 ianuarie 2016

uk-decizie-libertatea-de-expresie

Într-o decizie a unei curţi de apel britanice pe care presa locală o consideră o victorie a presei libere şi a dreptului la liberă expresie, s-a stabilit că legislaţia antiterorism britanică este „incompatibilă” cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), într-un dosar legat de dezvăluirile lui Edward Snowden.

Totul a pornit de la o sesizare făcută la tribunal de către David Miranda, partenerul fostului jurnalist de la The Guardian, Glenn Greenwald, prin care brazilianul contesta arestarea sa pe aeroportul Heathrow în 2013. El se afla în tranzit între Germania şi Brazilia, unde locuia cu jurnalistul britanic. Motivul reţinerii a fost faptul că se afla în acel moment în posesia unor fişiere legate de documentele obţinute de fostul consultant al NSA, Edward Snowden, care dezvăluiau amploarea programelor de supraveghere americane şi britanice.

Avocaţii lui David Miranda au acuzat o „atingere disproporţionată adusă dreptului său la libertate de expresie”, în condiţiile în care poliţia de frontieră l-a reţinut pe brazilian nouă ore, poliţiştii confiscându-i laptopul, telefonul şi cardurile de memorie.

Judecătorul John Dyson a apreciat că arestarea şi detenţia lui David Miranda au fost legale şi că, în baza legii antiterorismului, poliţia are dreptul de a confisca probele enumerate mai sus.

Cu toate acestea, judecătorul a subliniat că legislaţia antiterorism duce lipsă de claritate în ceea ce priveşte circumstanţele care permit confiscarea materialului jurnalistic, lucru care ridică o problemă de incompatibilitate cu articolul 10 din CEDO, care defineşte libertatea de expresie şi protecţia surselor jurnalistice.

—————————————

„Dacă confidenţialitatea jurnaliştilor şi a surselor lor nu este menţinută, ei ar putea să decidă să nu divulge informaţii de interes public. Din acest motiv confidenţialitatea este atât de importantă în acest caz.”

Judecătorul John Dyson

—————————————

Ca urmare a acestei decizii, parlamentul britanic ar putea reexamina legea antiterorism, considerată periculoasă în faţa drepturilor omului.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!