Decizie importantă privind „turismul pentru beneficii sociale”

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, Diaspora în lume pe data 14 noiembrie 2014

David Cameron5

Decizia Curţii Europene de Justiţie (CEJ) în cazul unei românce stabilită în Germania ce a primit mai multe luni alocaţie pentru creşterea copilului, dar a refuzat asistenţa statului german de a se încadra în muncă, tinde să relanseze ofensiva guvernului Cameron asupra politicii de acordare a beneficiilor sociale în statele UE.

 

O româncă la Curtea Europeană pentru Justiţie

O româncă în vârstă de 25 de ani care locuia în Leipzig (estul Germaniei) a ajuns să se judece la Curtea Europeană de Justiţie după ce a intrat în conflict cu autorităţile germane. Tânăra a beneficiat de alocaţia pentru copii, în valoare de 317 euro/lună, după ce aceasta a dat naştere unui copil în perioada şederii sale în Germania. Românca absolvise doar câteva clase şi nu avea nicio calificare profesională. În plus, ea nu vorbea limba germană, informează Financial Times. Ulterior, românca a refuzat asistenţa de specialitate oferită de instituţiile statului german în vederea încadrării sale în muncă. Funcţionarii care au încercat să o ajute au ajuns la concluzia că aceasta evită să îşi caute un loc de muncă.

Procesul intentat împotriva ei la Curtea Europeană de Justiţie s-a finalizat în defavoarea acesteia. Judecătorii au decis că atât tânăra mamă originară din România, cât şi fiul ei nu vor mai avea dreptul să se bucure de rezidenţă pe teritoriul statului german, în condiţiile în care cei doi nu au resursele necesare pentru a trăi în această ţară.

 

Cine nu munceşte, nu primeşte…

Orice locuitor al unui stat UE care călătoreşte într-o ţară a Uniunii doar cu scopul de a solicita beneficii sociale poate pierde dreptul de a mai primi ajutoare băneşti pe teritoriul respectiv, a decis recent Curtea Europeană de Justiţie. „Statele membre UE vor avea posibilitatea să refuze acordarea de beneficii sociale cetăţenilor europeni inactivi din punct de vedere economic, dar care s-au stabilit într-o ţară anume doar pentru a cere şi obţine ajutoare băneşti”, anunţă cotidianul Financial Times în ediţia sa din 11 noiembrie.

Decizia Curţii Europene de Justiţie va fi foarte bine primită în ţări ca Germania şi Marea Britanie, comentează aceeaşi publicaţie. Guvernele celor două state încercau de mai multă vreme să introducă anumite măsuri de descurajare a celor care practică aşa-numitul „turism pentru beneficii sociale”, pe fondul manifestărilor tot mai pronunţat anti-imigraţioniste manifestate în rândul populaţiei.

La sfârșitul lunii august, guvernul german a propus noi măsuri pentru reglementări mai stricte în ce privește imigrația cetățenilor din Uniunea Europeană, în contextul acuzațiilor de abuz al ajutoarelor sociale de către imigranții săraci din România și Bulgaria, respectiv existența unei limite de șase luni privind perioada pe care cetățenii Uniunii Europene o pot petrece în țară fără a avea un loc de muncă. De asemenea, cetățenii europeni suspectați de abuz al sistemului de ajutoare sociale al Germaniei pot primi interdicție de a reintra în țară.

În plus, în luna aprilie, Executivul german a anunțat că va limita accesul cetățenilor europeni la sistemul de ajutoare sociale și va restrânge permisele de ședere în țară, iar cine nu-și găsește un loc de muncă în decurs de 3-6 luni va fi expulzat.

 

Cameron şi turismul pentru beneficii sociale

Premierul David Cameron a fost unul dintre politicienii europeni care s-au exprimat cel mai vehement împotriva practicii „turismului pentru beneficii sociale”. Luările sale de poziţie nu au fost, însă, susţinute de dovezi ale evidenţei răspândirii acestei practici.

Cameron a fost criticat pentru atitudinea sa anti-imigraţie de către fostul comisar european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale Laszlo Andor, care i-a reproşat premierului britanic că promovează false mituri cu privire la turismul pentru beneficii sociale.

Aceste dispute au loc în interiorul UE în condiţiile în care normele europene garantează dreptul la liberă circulaţie a persoanelor în interiorul Uniunii, dar nu există reglementări clare vizavi de acordarea de beneficii sociale persoanelor care uzează de libertatea de mişcare.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!