Decizie istorică legată de Iran

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 ianuarie 2016

Ridicarea sancțiunilor internaționale impuse Iranului de Occident ar putea avea consecințe asupra României, în special în domeniul energetic și în ceea ce privește comerțul. Printre cele mai importante efecte ale acestei măsuri se numără faptul că firmele din această țară vor primi din nou acces la conturile din străinătate, unde au aproximativ 100 de miliarde de dolari. Totodată, Iranul va putea să-și vândă petrolul pe piața internațională.

Ridicarea sancțiunilor internaționale are loc după ce Iranul și-a diminuat considerabil programul nuclear. Măsurile vor fi aplicate progresiv și vor fi eșalonate pe zece ani, cu posibilitatea, timp de 15 ani, ca sancțiunile să fie reintroduse imediat ce Teheranul nu-și respectă angajamentele. Decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, unde se arată că blocul comunitar a impus aceste sancțiuni în 26 iulie 2010.

Îndeplinirea obligațiilor față de Agenția Internațională pentru Energie Nucleară și ridicarea sancțiunilor economice (mai mult din partea UE, mai puțin din partea SUA) înseamnă eliberarea unor active ale Iranului estimate la 50-100 miliarde dolari, arată Valentina Ivan, director Energy Investment Policy, EnerCap, într-o declarație acordată ziare.com. Totodată, Iranul își recâștigă accesul la sistemul internațional bancar, putând intra în relații comerciale. „Toate acestea vor duce la o creștere economică anuală estimată la 8% de la nivelul actual de 2,5-3%, devenind o forță economică în regiune, alături de Arabia Saudită și Turcia”, mai spune Ivan.

După ridicarea sancțiunilor, România – ca oricare altă țară din UE – va putea intra în relații comerciale cu Iranul, ceea ce ar putea duce la sporirea investițiilor directe, în funcție de fluxurile comerciale. Un preț redus al petrolului ar trebui să ducă la scăderea prețului carburanților și implicit la diminuarea costurilor cu transportul și ieftinirea produselor alimentare.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!