Decizie istorică NATO: Muntenegru, primit în alianță

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 4 decembrie 2015

NATO a invitat Muntenegru să adere la Alianța Nord-Atlantică, Jens Stoltenberg, șeful NATO, catalogând mișcarea drept „o decizie istorică”. Invitația oficială a fost transmisă, miercuri, de către miniștrii de externe din cadrul Alianței, arată BBC. Muntenegru devine astfel al 29-lea membru al Alianței conduse de Statele Unite.

„Felicitări pentru Muntenegru”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în aplauzele puternice ale miniștrilor de externe reuniți la sediul Alianței din Bruxelles. „Este începutul unei alianțe foarte frumoase”, a continuat șeful organizației militare, potrivit Reuters.

În ciuda amenințărilor Moscovei, parlamentul muntenegrean a votat, în septembrie, o rezoluție de susținere a integrării fostei țări comuniste în NATO, iar Guvernul de la Podgorica a demarat reformarea forțelor sale armate, astfel încât să îndeplinească criteriile de eligibilitate.

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a declarat, miercuri, că obținerea de către Muntenegru a invitației de aderare la NATO reprezintă o recunoaștere a progreselor realizate în adoptarea și implementarea agendei de reforme interne, iar din perspectiva României, această aderare va aduce o valoare adăugată atât pentru securitatea euro-atlantică, cât și pentru stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest.

 

Rusia reacționează

Invitarea Muntenegrului în NATO va atrage represalii din partea Rusiei, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov. „Moscova a subliniat la toate nivelurile posibile că expansiunea continuă a NATO, a infrastructurii NATO spre Est, nu poate să nu ducă la contramăsuri din Est, adică din partea rusă, în sensul asigurării intereselor de securitate și susținerii parității de interese”, a spus Peskov, informează TASS și Reuters.

Secretarul de presă al lui Vladimir Putin a considerat prematur să avanseze contramăsuri concrete, subliniind că este necesar ca pe marginea acestui subiect să fie formulate poziții oficiale din partea Ministerului de Externe și al Apărării din Rusia, precum și a președintelui Putin.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!