Declinul demografic amenință sistemul de pensii

Articol publicat in sectiunea Social pe data 23 ianuarie 2015

România se află în al 26-lea an de declin demografic şi această evoluţie reprezintă una dintre principalele ameninţări pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii, a declarat Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice Vladimir Trebici al Academiei Române.

„Datele statistice sunt de netăgăduit: în raport cu populaţia de la începutul anului 1990, când România avea 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns în anul 2014 la o populaţie cu reşedinţa în ţară sub 20 de milioane de locuitori. Acest declin demografic, care numără 26 de ani, reprezintă una dintre principalele ameninţări pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii”, a afirmat Gheţău, prezent la un eveniment de specialitate, scrie Mediafax.

El a arătat că reducerea populaţiei cu aproximativ 3,2 milioane locuitori îşi are originea în scădere naturală – 600.000 de persoane, emigraţia definitivă – circa 300.000 de persoane, la care se adaugă „o imensă emigraţie” cu schimbare doar a reşedinţei în alte ţări – aproape 2,4 milioane de locuitori.

În privinţa ratei fertilităţii, care indirect a devenit o ameninţare la adresa sistemului public de pensii, acest indicator se află în jurul valorii de 1,3 copii/femeie începând cu anul 2000, comparativ cu aproximativ 3,7 în anii 70.

„Nu trebuie să omitem faptul că scăderea numărului de nou-născuţi a fost benefică economic, ea a redus considerabil cheltuielile pe care societatea le-a făcut pentru maternitate şi naşterea copiilor, concedii postnatale, asistenţă medicală, alocaţii şi indemnizaţii, creşe şi grădiniţe, cheltuieli în sistemul educaţional, poate chiar şi în programele de locuinţe sociale”, a spus Gheţău, citat de Mediafax.

El a adăugat că diminuarea numărului de nou-născuţi este rezultatul unor decizii ale femeii, ale tânărului cuplu de a renunţa la copii, de amânare a venirii lor pe lume ori de a avea un singur copil.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!