Defăimarea în spațiul public, sancționată

Articol publicat in sectiunea Social pe data 12 februarie 2016

Propunerea de lege făcută de președintele PSD Liviu Dragnea, care pedepsește defăimarea în spațiul public, inclusiv în presă și pe internet, a primit marți aprobarea deputaților de la Comisia Juridică, ce a majorat amenzile inițiale. Proiectul urma să intre în plenul Camerei Deputaților, for decizional.

„Este important ca în România să nu permitem să apară curente împotriva unor minorități. Am scos pe bună dreptate câteva prevederi care se refereau la apartenența politică tocmai pentru a nu se interpreta, la un moment dat, într-un mod nedorit, de asemenea prevederile legate de avere. Este o lege foarte importantă pe care o susțin”, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD, potrivit Digi24.

Legea inițiată de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării se va înființa Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței, care va avea rol de prevenire și sancționare a defăimării sociale, definită ca „fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un grup social”, a scris Mediafax.

Astfel, potrivit noului text, grupul social se va defini astfel: „Categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilități, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.”

Deși la motivarea amendamentului Dragnea afirma că referința la „avere” a fost scoasă, în textul amendamentului acesta a rămas. Doar referința la „apartenența politică” a fost eliminată, potrivit Hotnews.

Potrivit textului legii, defăimarea socială este „fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un anumit grup social”.

Deputații juriști au decis ca sancțiunile aplicate de acest departament să fie cele prevăzute în Ordonanța Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea. Astfel, „faptele sau afirmațiile sunt sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate”, se arată în Articolul 26 al ordonanței de guvern menționate.

Deputații PNL din Comisia Juridică au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă „un pumn în gură dat ziariștilor din România”.

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunța în octombrie 2015 că va elimina, în Camera Deputaților, criteriul defăimării pe criterii de apartenență politică și de avere din Legea defăimării pe care a inițiat-o, pentru a elimina riscurile de „interpretare greșită”, și că va diminua cuantumul amenzilor.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

O parere la “Defăimarea în spațiul public, sancționată”

  1. EMILIAN NEAGU Spune:

Spune-ti si tu parerea!