Deficit de judecători şi procurori

Articol publicat in sectiunea Social pe data 18 septembrie 2014

Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că sistemul este subdimensionat, „câteva sute de judecători şi procurori” fiind necesari în următorii doi ani, dar şi grefieri. Asta pentru că noile Coduri „au adus sarcini în plus” şi există riscul de a se întârzia anumite proceduri. El a mai spus că „sunt multe de făcut la nivelul sistemului judiciar”.

„Sunt investiţii în infrastructură, avem în multe locuri restanţe de ani faţă de infrastructură. Avem în continuare de sprijinit sistemul prin alocarea de noi posturi de grefieri şi judecători. Trebuie să asigurăm un număr corespunzător de grefieri şi judecători, mai ales de grefieri, pentru că, în foarte multe instanţe, numărul acestora este subdimensionat. Noile Coduri au adus sarcini în plus şi riscăm să întârziem anumite proceduri pentru că nu avem oameni să le îndeplinească în timp util”, a spus ministrul, citat de Mediafax.

Întrebat de câte persoane ar fi nevoie în sistem, Cazanciuc a afirmat: „Există un memorandum al Guvernului din 2012 care, în baza unui studiu al Băncii Mondiale, a făcut un necesar al grefierilor şi judecătorilor pentru următorii patru ani. Discutăm de sute de posturi de judecători şi grefieri în următorii patru ani. Din 2012 s-a suplimentat anual acest număr, cred că undeva la 600-700 de judecători şi grefieri până în prezent. Discutăm în continuare de câteva sute de locuri de judecători şi procurori necesare în următorii doi ani. Astăzi, când discutăm, în sistem sunt libere cam 200 de locuri de judecători.

Trebuie să ocupăm aceste locuri şi ulterior, să suplimentăm numărul, dacă sistemul o să considere necesar.”

Ministrul a precizat că numărul necesar de persoane va fi asigurat, dar a afirmat că „există şi alte soluţii pentru echilibrarea activităţii unor instanţe”.

„Va trebui să ne uităm şi la repartizarea judecătorilor în plan teritorial, la încărcarea instanţelor, dacă este sau nu echilibrată, adică sunt şi alte soluţii de a echilibra activitatea unor instanţe, nu doar suplimentarea personalului”, a completat ministrul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!