Demisia lui Ponta, cerută în Financial Times

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 3 iulie 2015

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut încă o dată demisia prim-ministrului Victor Ponta, de data asta într-un interviu acordat unei prestigioase publicaţii străine. Andrew Byrne scrie, într-un articol pentru Financial Times, despre problemele cu Justiţia şi acuzaţiile de corupţie la adresa lui Victor Ponta.

Byrne notează că Iohannis a susţinut DNA, care a apărut la presiunea Uniunii Europene, în lupta agenţiei anticorupţie cu PSD-ul lui Victor Ponta, anunţă cei de la Ziare.com. În ceea ce autorul numeşte primul interviu important în limba engleză al preşedintelui, acesta din urmă îşi afirmă în continuare dorinţa de a curăţa politica românească.

„Mulţi se aşteaptă la schimbări rapide, ceea ce este evident că nu se va întâmpla imediat. Însă prin exprimarea opiniilor, prin afirmarea lucrurilor, prin îndreptarea atenţiei oamenilor către lucruri, aceste lucruri se mişcă, însă într-un ritm lent”, susţine Iohannis.

Sursa citată aminteşte că prim-ministrul neagă acuzaţiile şi a reuşit să obţină un rezultat liniştitor la votul privind moţiunea de cenzură împotriva guvernului său, la o săptămână după ce a mers prima oară la audieri la DNA. „De atunci, se află în vacanţă pentru o lună, mergând la Istanbul pentru operaţie şi tratament postoperator la genunchiul stâng”, mai spune sursa citată.

Iohannis insistă însă că premierul ar trebui să renunţe la funcţie şi mai afirmă că, în acest moment, campania anticorupţie a intrat într-o „fază urâtă”, procurorii îndreptându-şi atenţia chiar către Victor Ponta însuşi.

„Cea mai bună cale de a o rezolva este să demisioneze. Dacă nu este vinovat, aşa cum spune, atunci nu este nicio problemă, însă este inacceptabil pentru o ţară europeană să aibă prim-ministrul acuzat de procurori pentru acte ilegale”, a declarat şeful statului.

Cele mai importante intervenţii ale lui Iohannis au fost pentru susţinerea DNA şi pentru a pune presiune pe parlamentari să respingă un proiect de lege ce le garanta politicienilor amnistie, mai arată Financial Times. „Nu poţi să lupţi împotriva corupţiei cu mănuşi albe. Va dura cât va fi nevoie”, a mai spus preşedintele.

Sursa citată subliniază că raidurile matinale şi arestările unor cunoscute personaje din mediul de afaceri şi din politică reprezintă o caracteristică zilnică a vieţii româneşti, iar analiştii spun că starea de spirit din cercurile guvernului de la Bucureşti s-a schimbat, în luna aprilie, când autorul afirmă eronat că Dan Şova a fost arestat. Tot analiştii susţin că guvernul a trecut pe modul „supravieţuire” şi că este posibil să aibă loc alegeri parlamentare înainte de luna noiembrie 2016.

Sursa citată notează că Iohannis este primul etnic german care ajunge preşedinte al ţării, în urma alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2014, graţie în parte unui număr record de voturi din partea a aproape 400.000 de români care trăiesc în străinătate.

Cu peste 1,5 milioane de fani pe Facebook, preşedintele român este totodată liderul european cu cei mai mulţi prieteni virtuali, mai subliniază Financial Times, care aminteşte despre victoria la prezidenţiale a primarului de atunci al Sibiului împotriva „puternicei maşinării politice a lui Victor Ponta”.

Autorul arată că, stând într-o aripă a Palatului Cotroceni construită de fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu, Iohannis are „un ton măsurat” care îl diferenţiază de mulţi dintre opozanţii săi. „Pentru cei 93 la sută dintre românii care cred că corupţia rămâne endemică în rândul elitelor politice postcomuniste, fostul profesor de fizică reprezintă noua faţă a unei Românii cu o minte deschisă şi occidentală”, mai scrie sursa citată.

Articolul din Financial Times a apărut pe site cu aproximativ două ore înainte de votul din Parlament privind nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de director al SIE, pe care PSD a anunţat că îl boicotează, însă unii deputaţi au sosit la şedinţa de plen.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!