Demisia lui Tadici naște concurență

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 16 ianuarie 2015

565 tadici

Gheorghe Tadici a anunțat că renunță să mai conducă selecţionata României, în ciuda faptului mai avea un 1 şi jumătate de contract cu Federaţia Română de Handbal. Cristian Gaţu, fostul conducător al Federaţiei Române de Handbal, cel care l-a repus pe Tadici la naţională, crede că antrenorul şi-a făcut datoria şi a și spus pe cine ar vedea selecţioner. Varianta unui tehnician străin nu este percepută de dublul campion mondial ca o soluţie, din nefericire.

A trecut un an de când Cristian Gaţu şi-a încheiat misiunea în fruntea Federaţiei Române de Handbal. Dublul campion mondial nu s-a îndepărtat total de handbal şi urmăreşte cu mare atenţie toate momentele decisive din sportul pe care la condus mai bine de 16 ani. Pe care l-a condus slab, din punctul nostru de vedere, în funcție de interese. Rezultatele obţinute de naţionala de junioare U18 şi naţionala de tineret U21 (masculin) i-au adus satisfacţii extrem de mari. Centrele Naţionale pe care le-a înfiinţat încep să producă handbalişti de cea mai bună calitate şi au apărut, astfel, şi rezultatele. Cristian Gaţu a urmărit mai ales evoluţiile primei reprezentative feminine la Campionatul European, fiind prezent la jocurile pe care le-a suţinut la Debrecen. Faptul că Gheorghe Tadici a decis să se retragă de la echipa naţională nu l-a surprins mai deloc. “A simţit pericolul mare care paşte handbalul românesc, invazia jucătorilor străini. La o echipă cu 10 handbaliste din străinătate unde mai este bunul naţional? Părerea mea este că l-au nemulţumit mai multe lucruri”.

Fostul preşedinte al FRH este de părere că Tadici n-ar fi trebuit să se retragă în acest moment de la prima națională, mai ales că se afla în obiectiv. “Eu am semnat cu el un contract pe 4 ani, cu obiectiv principal calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Naţionala era în grafic, a crescut de la an la an. În Ungaria, România a arătat mult mai bine faţă de locul 9 pe care a terminat, ne-au lipsit câteva secunde pentru a ajunge în semifinale. În orice caz, Gheorghe Tadici şi-a făcut datoria”, crede un om care continuă să trăiască în trecut.

“În nici un caz un străin. M-am convins că nu există un mijloc bun de comunicare între un antrenor din afară şi echipă. Dacă tehnicianul străin nu ştie limba română, atunci se rupe totul. Şi eu am vrut să-l aduc pe Thomas Ryde, dar m-am convins că nu merge cu cineva de afară. Iar dacă îl aduci pe Tiselj sau Vestergaard iar este incompatibilitate, unul dintre lucrurile care i s-au reproşat permanent şi lui Tadici”, a fost răspunsul prompt al lui Gaţu referitor la posibilitatea unui antrenor străin, cea mai mare spaimă a handbalului românesc sau, mai bine zis, a celor care-l căpușează sistematic de ani de zile.

Întrebat ce antrenori din ţară ar fi capabili să conducă naţionala, ex-preşedintele s-a ferit în primă fază să ofere variante: “M-am retras din handbal”. Cu toate acestea nu s-a abținut și a oferit trei variante care să continue era Tadici: “Aş merge pe mâna celor doi antrenori care au lucrat cu Tadici, Burcea şi Pera pentru continuitate. Sunt antrenori tineri şi au avut timp să capete şi experienţă la turneele finale. O altă variantă de luat în calcul este şi Costică Buceschi, mai ales că nu mai este la HCM Baia Mare. De asemenea, aş merge şi pe Mariana Târcă, deşi acum se ocupă de naţionala de junioare. Pe Târcă am vrut-o şi în 2012, dar ea nu a venit la Consiliul de Administraţie când trebuia să votăm între ea şi Tadici. Aveam două variante atunci, dar Mariana nu a venit şi practic nu am mai avut ce să mai votăm”, a spus fostul președinte al FRH.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!