Demisie în bloc de la conducerea ANRP

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 6 martie 2015

Dorin Cocos_arestat

Președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), George Băeșu, și-a dat demisia de la șefia instituției, alături de cei doi vicepreședinți. Băeșu i-a înaintat premierului Victor Ponta demisia sa și a celorlalți membri ai conducerii, împreună cu un memoriu în care reclamă că persoanele din conducerea ANRP sunt obligate să achite amenzi pentru neplata la termen a titlurilor de despăgubire, scrie Mediafax.

Șeful Autorității a dezvăluit că în memoriu este precizat faptul că împotriva ANRP există mii de procese în care se cere amendarea instituției cu zeci de mii de euro. Sancțiunile ar trebui impuse pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire în ceea ce privește dosare vechi de câțiva ani. În acest sens, există deja decizii ale judecătorilor, care obligă instituția la plata amenzilor.

„Avem o situație excepțională la ANRP. Cred că suntem singura instituție din România împotriva căreia există mii de procese în cadrul cărora cetățenii cer amendare pentru neplata sau pentru neemiterea de titluri de despăgubire. În condițiile Legii contenciosului administrativ, suntem în situația în care instanțele ne aplică amenzi nu pentru faptul că nu am face bine ce facem, ci pentru că nu facem în 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedărilor, să plătim pentru că alții au furat cât au putut din acest domeniu, oamenii nemulțumiți au făcut procese în instanță, iar instanțele astăzi amendează pe cei care nu sunt în stare ca, în 30 de zile de când apare o hotărâre, să fie în executare”, a spus Băeșu, potrivit surse citate.

Acesta a explicat că, astfel, cei din conducerea ANRP ajung să plătească zeci de mii de euro: „Ajungem să plătim individual, cei care ne-am asumat să spunem adevărul despre ce s-a întâmplat în România în acest domeniu. Noi suntem plimbați prin toată țara pentru astfel de procese, iar legea astăzi, așa cum e scrisă, este interpretată de unii în sensul că putem fi amendați și în trecut.”

 

Ponta: „Avem o problemă extrem de gravă”

Prim-ministrul Victor Ponta a reacționat imediat și a spus că problema de la ANRP este foarte gravă și că demisia membrilor conducerii este justificată. 

„La ANRP avem o problemă extrem de gravă. Pe de o parte, Parchetul face largi investigații legate de modul în care s-au retrocedat, restituit (proprietăți – n.r.), (…) pe de altă parte, toată conducerea ANRP este amendată în fiecare zi de instanțe. Sunt între ciocan și nicovală. Pe luna februarie au amenzi de trei ori salariul. Și atunci trebuie să găsim o soluție. Nu se poate să ai presiunea amenzilor din partea instanțelor. Sper să găsim o soluție ca totuși ANRP să funcționeze, dar în condiții bune și corecte”, a declarat Ponta.

Premierul consideră justificat faptul că „oamenii, decât să facă ceva ilegal sau să plătească de trei ori salariul, au preferat să plece”, adăugând că ministrul justiției și cel al finanțelor încearcă să găsească o soluție.

 

Mită 5 milioane de euro pentru un dosar ANRP

Omul de afaceri Dorin Cocoș ar fi scris în denunțul făcut la DNA că a primit 4,8 milioane de euro de la Gheorghe Stelian, pentru rezolvarea unui dosar la ANRP, anunță România TV.

„Domnul Gheorghe Stelian mi-a adus în tranșe suma de 4,8 milioane de euro pentru a-i facilita obținerea despăgubirilor în dosarul numiților Ion Anton și Nae Nicolae. Vorbisem anterior cu Diacomatu Sergiu Ionuț pentru rezolvarea favorabilă a cererii de despăgubire și el mi-a confirmat că se poate rezolva contra sumei de 2,5 milioane de euro”, a scris în denunț fostul soț al Elenei Udrea, potrivit unui document obținut de România TV.

Acesta a susținut că, după rezolvarea favorabilă a cererii de despăgubire, Diacomatu a venit la el la Euro Hotels și i-a dat suma de 2,5 milioane de euro, „suma primită de la Gheorghe Stelian pentru acest scop”.

Dorin Cocoș mai relatează cum Crinuța Dumitrean, fosta șefă ANRP, a primit 800.000 de dolari, „printr-un șofer, într-o mapă albastră”, în timp ce fostul soț al Elenei Udrea a oprit pentru el 1,5 milioane de euro.

O altă intervenție la ANRP i-a adus lui Dorin Cocoș 1,2 milioane de euro, din banii de la Gheorghe Stelian.

„1.000.000 doamnei Crinuța Dumitrean în aceleași condiții ca la prima descriere. 5 milioane i-am dat lui Diacomatu Sergiu, în mai multe tranșe, în funcție de cum le primeam. De la Gheorghe Stelian 1,2 milioane de euro i-am oprit eu”, a scris în denunț fostul soț al Elenei Udrea, potrivit România TV.

La rândul său, fiul lui Dorin Cocoș, Alin, a recunoscut că milioanele de euro erau transportate cu sacoșa: „Eram în biroul tatălui meu Cocoș Dorin la Euro Hotel când a înmânat domnului Diacomatu Sergiu o sacoșă din plastic despre care știam că conține bani.”

Dorin și Alin Cocoș, precum și Alina Bica, rămân în arest preventiv, în dosarul Bica 2, în urma deciziei luate vineri de Înalta Curte de Casație și Justiție. Cei doi depuseseră o contestație cu privire la măsura arestării preventive.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!