Demisii în PNL: Alți parlamentari fug la Tăriceanu

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 31 iulie 2014

Calin Popescu Tariceanu_Partidul Liberal Reformator2_1Încă doi parlamentari liberali au anunțat, luni, că demisionează din PNL pentru a se înscrie în grupul lansat de Călin Popescu Tăriceanu, Partidul Liberal Reformator (PLR). Este vorba despre senatorul de Ilfov Nicolae Nasta și deputatul de Dâmbovița Ion Pârgaru, notează Mediafax.

Nasta s-a declarat nemulțumit de deciziile luate de conducerea PNL și a decis să demisioneze săptămâna trecută, principalul motiv pentru care părăsește grupul politic fiind destrămarea USL.

„Principalul motiv pentru care demisionez este faptul că ceva am promis electoratului în 2012, atunci când am candidat din partea PNL sub sigla USL, iar din păcate, astăzi se întâmplă altceva. Unii dintre colegii noștri și chiar o parte din media tratează această plecare ca pe un act de trădare.

Îmi pare rău că se gândește așa, pentru că s-ar putea numi un act de trădare față de colegii liberali care au hotărât în culise, cu ghilimelele de rigoare, soarta partidului, dar nu este trădare față de cei 50.000 de cetățeni ai Ilfovului care în 2012 au votat un alt proiect. Știți foarte bine că atunci a fost un vot masiv împotriva PDL, iar eu astăzi nu le pot spune că proiectul meu politic se bazează pe această frăție cu PDL”, a explicat senatorul de Ilfov.

De asemeneea, Ion Pârgaru a precizat că în PLR sunt mai mulți colegi de-ai săi și că susține doctrina adoptată de formațiunea înființată de fostul lider liberal.

Alți doi parlamentari PNL au demisionat din partid, duminică, și au anunțat că se vor înscrie în grupul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Este vorba despre senatorul de Timiș Petru Ehegartner și deputatul de Cluj Steluța Cataniciu, aceștia susținând că au sperat „până în ultima secundă” că PNL nu va fuziona cu democrat-liberalii.

Partidul Liberal Reformator, lansat în urmă cu o lună de Călin Popescu Tăriceanu, are din ce în ce mai mulți simpatizanți, mulți liberali părăsind recent PNL pentru a trece în tabăra fostului premier. Înainte de fuziunea cu PDL, au demisionat și deputații PNL Octavian Bot și Virgil Guran, primul spunând că formațiunea politică pe care a lăsat-o în urmă este „în derivă” și că „este condusă de un grup de oameni ajunși acolo prin aranjamente”.

Mai mulți membri ai PNL au anunțat recent că vor părăsi acest partid și se vor alătura grupului lansat de Călin Popescu Tăriceanu, fiind nemulțumiți de decizia conducerii de a fuziona cu democrat-liberalii.

Printre cei care l-au urmat pe șeful Senatului se numără foștii miniștri Daniel Chițoiu și Andrei Gerea, precum și deputații Grațiela Gavrilescu, Nicolae Alexandri, Sorin Teju, Ion Cupa, Nicu Marcu, Viorel Teodorescu și Viorel Palasca.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, pe 30 iulie, că peste 20 de membri ai PNL s-ar putea alătura formațiunii sale. Fostul premier a demisionat din PNL în luna februarie, fiind nemulțumit de decizia lui Crin Antonescu, șeful partidului din acea perioadă, de a destrăma USL.

 

Gorghiu: „Ponta e disperat”

Deputatul PNL Alina Gorghiu i-a atacat, duminică, pe social-democrați și pe Victor Ponta, pe fondul declarațiilor făcute de aceștia referitor la fuziunea PNL-PDL. Gorghiu a spus că „declarațiile celor din PSD după Congresul de fuziune și apariția marelui PNL reflectă nervozitatea, disperarea PSD și a lui Victor Ponta personal”, acesta din urmă susținând că liberalii sunt „trădători”.

„Toată lumea înțelege de câteva ore cât de mult s-a temut stânga de o dreaptă unită și că a făcut tot ce a putut, ba chiar imposibilul, pentru a dezbina această parte importantă a scenei politice”, a notat pe Facebook Alina Gorghiu.

Deputatul liberal a subliniat că social-democrații se tem de noul PNL, pentru că „știu că șansele lor de a câștiga bătălia de la prezidențiale în fața dreptei unite au scăzut dramatic”.

„De altfel, experiența tuturor alegerilor prezidențiale din ultimii 25 de ani ne arată că PSD a pierdut mereu când s-a confruntat cu candidații dreptei unite. De asemenea, de câte ori forțele de dreapta au fost dezbinate, stânga a obținut victoria. Să mă contrazică Victor Ponta dacă e ceva neadevărat”, a susținut Gorghiu.

Ea a scris pe rețeaua de socializare că „slăbiciunea dreptei este de domeniul trecutului, iar Victor Ponta și PSD știu acest lucru și se tem”. „PNL, marele partid de dreapta, se poate lupta de la egal la egal cu PSD. Avem mai mulți primari și aleși locali decât social-democrații și putem forma majorități în cea mai mare parte din consiliile județene din România”, a încheiat Alina Gorghiu.

 

Ponta: „Liberalilor să le fie rușine”

Șeful PSD Victor Ponta a precizat, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că liberalii sunt „trădători” cărora ar trebui să le fie rușine că fuzionează cu PDL în „partidul cu 100 de conducători”, pe care îl consideră a fi „o reunire a «nebunilor și mișeilor» sub același acoperiș”.

Premierul a reamintit că în urmă cu exact doi ani, în 26 iulie 2012, PNL făcea parte din USL, ai cărei lideri se aflau la Romexpo pentru „a pune capăt regimului Băsescu”, în timp ce „în Piața Revoluției erau Băsescu și oamenii lui (Blaga, MRU, Macovei și alți susținători și profitori ai aceluiași «regim»!)”.

Sâmbătă a fost votată fuziunea prin contopire dintre PDL și PNL, construcție la care contribuie și Forța Civică, partid ce a fost absorbit de PDL. Astfel a luat naștere Alianța Creștin Liberală (ACL).

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!