Dentist în UK

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 28 martie 2010

Deşi descoperirile arheologice au scos la iveală că forme rudimentare ale stomatologiei se practicau de acum 9.000 de ani (în India şi Pakistan de exemplu), în secolul 21 încă ne confruntăm cu dificultăţi în acest domeniu. Dacă te apucă durerea de măsele, ai „norocul” de a-ţi rupe vreun dinte şi lista posibilităţilor nefericite poate oricând fi lungă, e musai să găseşti un dentist care te poate salva din necaz. Cu atât mai mult necaz cu cât tratamentul dentar în UK este unul foarte costisitor. O reflectare inedită a situaţiei de fapt: conform unui studiu, foarte mulţi britanici îşi scot singuri dinţii acasă, îşi curăţă tartrul cu şurubelniţa şi-şi lipesc măselele cu lipici.

NHS, sistemul naţional de sănătate, include şi acordarea tratamentului dentar însă sunt foarte puţini stomatologi înregistraţi, în jur de 21 000. Majoritatea pacienţilor plătesc 80% din prêţ, până la un maxim de 348. Sunt şi cazuri în care tratamentul medical este gratuit: copii sub 18 ani, femeile gravide, mamele ce au copii până la 1 an. Puteţi obţine o listă a dentiştilor care lucrează în cadrul sistemului NHS de la biblioteca locală, Consiliul local, ziare sau Yellow Pages. Dacă aveţi acces la internet: www.nhs.uk.servicedirectories, introduceţi codul poştal şi veţi avea listaţi toţi dentiştii locali înregistraţi cu NHS. Odată ce sunteţi înscrişi în sistemul NHS, cu alte cuvinte aveţi un GP (doctor de familie), nu mai este necesar să urmaţi nici o altă formalitate, doar să prezentaţi cardul primit de la NHS.

Dentiştii care lucrează în sistemul de stat nu oferă servicii complete stomatologice pentru orice fel de problemă. În general, tratează neajunsuri obişnuite: x-rays, plombe, extracţii etc. Pentru servicii aprofundate de specialitate veţi fi probabil nevoit să plătiţi în sistem privat. Înainte de a urma un tratament, este recomandabil să ştiţi exact care va fi preţul final. Chiar dacă nu aveţi probleme evidente, se recomandă să vizitaţi dentistul cel puţin odată la 2 ani, pentru a le preveni. Realitatea însă este gri: conform unui sondaj al revistei „Which?”, două treimi din dentiştii „de stat” refuză să mai accepte noi pacienţi.

Aşadar, ar fi înţelept să căutaţi din timp un dentist NHS care să vă accepte pe lista sa de pacienţi, chiar pentru o problemă minoră. Aceasta pentru a evita, pe lângă o gaură în măsele, şi o gaură substanţială în buget.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!