Dependenti de antibiotice

Articol publicat in sectiunea Social pe data 25 noiembrie 2013

Romanii sunt in continuare campioni la consumul de antibiotice, arata ultimul raport al Comisiei Europene. Cei mai multi isi administreaza aceste pastile in caz de raceli, desi medicii atrag atentia ca antibioticele nu au niciun efect asupra infectiilor virale, scrie Evz.ro.

Romania, alaturi de Cipru, se afla pe locul doi la consumul de antibiotice, dupa Malta. 47% din populatie si-a administrat in ultimul an pastile sau siropuri pe baza de antibiotice, mai mult decat media europeana de 35%. Femeile sunt „consumatoare” mai mari decat barbatii – 54% dintre acestea iau antibiotice, fata de 40%, procentul barbatilor.

Ingrijorator este ca 18% dintre romani inca iau medicamentele fara prescriptie medicala, mult peste media europeana de 3%, iar o treime (35%) iau antibiotice pentru raceli, desi acestea nu au efect asupra virusurilor. In Europa, media celor care iau antibiotice pentru guturai este mult mai mica – 13%. La polul opus, Suedia si Polonia sunt tarile cu cel mai mic consum de antibiotice, cu 24%, respectiv 26%. Per total, in Europa, media consumului de antibiotice a scazut cu 5%, fata de anul 2009, datorita campaniilor de informare desfasurate in ultimii ani. Un lucru bun este si ca din ce mai multe persoane au inceput sa constientizeze ca nu trebuie sa ia antibiotice fara reteta. 87% isi cumpara pastilele pe baza unei prescriptii medicale.

Cu toate acestea, in continuare aproape jumatate (49%) dintre europeni nu stiu ca antibioticele sunt ineficiente in cazul infectiilor virale – raceli si gripe. Drept urmare, 18% dintre ei iau antibiotice atunci cand sufera de aceste afectiuni.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!