Dependenți de CAR-uri

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 iunie 2016

C.A.R.1_1Românii întind tot mai greu salariul sau pensia de la o lună la alta, iar când nu mai fac față cheltuielilor de zi cu zi, iau cu asalt Casele de Ajutor Reciproc (CAR).

La nivel național, volumul împrumuturilor a depășit 2,6 miliarde lei, adică mai bine de jumătate de miliard de euro, iar cele 1.650 de CAR-uri active abia fac față cererilor, după cum reiese din datele de pe site-ul Uniunii Naționale a Caselor de Ajutor Reciproc (UNCAR), citat de News.ro.

Numărul românilor care se îndatorează la CAR-uri crește în fiecare an. La fel și suma medie împrumutată, care anul trecut a fost de 6.000 de lei, în creștere cu 7,2% comparativ cu 2014, potrivit datelor UNCAR, relatează și Realitatea.net.

În principiu, oricine se poate înscrie într-un CAR, chiar dacă de regulă doar pensionarii o fac. Au dreptul la acest tip de ajutor doar cei care plătesc o cotizație, care poate fi inițială, lunară sau anuală, iar dobânzile sunt apropiate de cele practicate de bănci, care oricum nu i-ar împrumuta pe acești oameni, din cauza vârstei.

În funcție de cât contribuie fiecare peste an, poate solicita un credit care, de obicei, reprezintă dublul, triplul sau de patru ori suma economisită. Dacă s-au strâns, de exemplu, 600 de lei, împrumutul care poate fi luat de la CAR ajunge la 2.400 de lei.

 

Medicamente, mâncare și facturi

Cum principalii clienți la ghișeele de ajutor reciproc sunt bătrânii, banii împrumutați se duc, de obicei, pe medicamente, mâncare, facturi la întreținere sau mesele de sărbători, dar și pe diverse evenimente, cum sunt nunțile și botezurile. Oamenii restituie apoi banii, în rate, tot anul următor sau în decursul a trei ani.

În România sunt înregistrați oficial 5,3 milioane de pensionari, dintre care 5 milioane au pensii sub 1.000 de lei, 2,5 milioane au pensii sub 800 de lei, iar jumătate dintre aceștia – sub 600 de lei. În acest moment, 608.000 de bătrâni trăiesc cu pensia minimă garantată, care este de 400 de lei pe lună.

Din 2016, contribuția de sănătate (CASS) este reținută doar pentru partea din pensie care depășește valoarea punctului de pensie, care este 871 lei, potrivit noului Cod fiscal. Până anul acesta, CASS era datorată pentru suma care depășea 740 lei. De exemplu, pentru o pensie de 1.000 lei, CASS de 5,5% se calcula, anul trecut, la diferența dintre 1.000 lei și 740 lei, respectiv la 260 lei. Suma datorată bugetului ca CASS era deci de 14 lei.

Din 2016, pentru aceeași pensie, calculul CASS se face asupra diferenței de 128,3 lei (dintre pensia de 1.000 lei și valoarea punctului de pensie de 871,7 lei), suma datorată fiind de 7 lei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!