Deputat PSD, condamnat pentru corupție de Înalta Curte

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 15 mai 2015

Deputatul PSD Marian Ghiveciu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. Decizia a fost luată marți de Înalta Curte de Casație și Justiție și nu este definitivă, anunță Realitatea TV. Deputatul a fost găsit vinovat de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea pentru altul a unui avantaj patrimonial, într-un dosar legat de retrocedarea ilegală a unor terenuri din județul Buzău. Instanța a mai decis ca deputatul să fie pus sub supraveghere timp de 6 ani. Pe durata termenului de încercare, Ghiveciu va trebui să se prezinte la datele fixate la Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul Buzău – să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea – să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă – să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existență, se arată în minuta instanței.

Tot trei ani de închisoare cu suspendare au primit și Dumitru Borcan (șef Compartimentul de Cadastru și Agricultură din Primăria comunei Merei, Buzău) și Nicolae Costache (membru în Comisia Județeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor).

În plus, cei trei sunt obligați de instanță să plătească peste 2 milioane de lei ca despăgubiri materiale pentru părțile civile din dosar.

Marian Ghiveciu este unul dintre inițiatorii unei modificări drastice, care ar putea fi adusă legislației penale. Este unul dintre cei zece parlamentari care au depus la Senat un proiect de amputare a Codului de Procedură Penală. Dacă ar intra în vigoare, această modificare ar lăsa procurorii fără unele instrumente de anchetă, ar îngreuna obținerea denunțurilor, ar face mai dificilă arestarea și reținerea, ar reduce termenele de prescripție și ar introduce o nouă infracțiune: abuzul de putere al organelor judiciare. Proiectul se afla încă în stadiu incipient, de avizare la Senat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!