Derapaje în folosirea cardului de sănătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 mai 2015

Medicii de familie reclamă, într-o scrisoare deschisă adresată șefului CNAS, derapaje privind folosirea cardului de sănătate. Ei solicită să nu fie sancționați dacă acordă servicii medicale persoanelor fără card operațional și să fie desemnați specialiști IT care să deblocheze cardurile blocate, scrie Mediafax.

Potrivit președintelui Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Angela Mazdrag, odată cu implementarea cardului de sănătate au apărut derapaje în sistemul medical, care continuă să se producă.

Conform sursei citate, problemele ivite în funcționarea cardurilor de sănătate sunt numai responsabilitatea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, de aceea niciun medic nu trebuie sancționat dacă, în continuare, acordă servicii în afara cardului. În consecință, medicii de familie cer, printr-o scrisoare deschisă adresată conducerii CNAS, adăugarea la legislație a unei prevederi referitoare la acest aspect.

 

Rolul: Oprirea fraudei

Cardul național de sănătate este, cu cei 14,5 milioane de asigurați, cel mai mare proiect pe care l-a avut România după 1989, rolul acestuia fiind în principal de a opri frauda și scurgerile din sistemul sanitar, a declarat, pe de altă parte, ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu.

„Acest card trebuia introdus, după atâtea amânări. Sunt foarte mulți nemulțumiți, dar este principala formă de a opri frauda din sistemul sanitar și România trebuie să ajungă la nivelul țărilor europene. Nu este un merit al meu, este un proiect început sau prevăzut în Legea Sănătății 95/2006”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.

El a adăugat că au fost tot felul de păreri legate de cardul național de sănătate, dar sunt chestiuni care trebuie reglementate și în România, iar acum, potrivit informațiilor care i-au fost transmise de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sistemul funcționează bine.

„Din datele pe care le-am primit de la președintele CNAS, situația este foarte bună, a început să crească validarea serviciilor pe bază de card, ajungând la aproape 75%, ceea ce este esențial și confirmă faptul că nu sunt probleme în sistem. Lucrurile au reintrat în normal”, a mai spus ministrul sănătății.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Guvernul a pregătit prost implementarea programului privind cardul de sănătate, el menționând că a văzut mii de oameni care stau la cozi și că este „un scandal public”.

Premierul Victor Ponta spunea, sâmbătă, că blocarea cardurilor de sănătate în bancomate, așa cum a relatat media, a reprezentat o minciună, iar acțiunea împotriva fraudelor din sănătate va continua, în pofida lobby-ului și a dezinformărilor, arătând că la sistemul cardurilor, care va genera economii de 300 milioane de euro, s-a lucrat cu Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Ponta a mai spus că sistemul cardului de sănătate este la început, iar CNAS și ministrul sănătății vor interveni pentru îmbunătățiri, dar și pentru „elucidarea unor dezinformări”, existând o mare rezistență a sistemului.

Și președintele CNAS, Vasile Ciurchea, declara, luni, referitor la declarațiile șefului statului, că au existat probleme inerente unui proiect de asemenea anvergură, dar în prezent sistemul funcționează.

Introducerea cardului de sănătate, din 1 mai, nu modifică drepturile asiguraților la servicii medicale. Serviciile medicale de urgență se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!