Derogare de şapte ani de la libera circulaţie a forţei de muncă?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 3 august 2016

uk-steag-de-brexit

În urma negocierilor avute cu UE înainte de referendum, David Cameron obţinuse mici compromisuri, dar totul s-a năruit în momentul votării Brexitului. Acum, însă, Marea Britanie se află într-o poziţie de negociere mai bună, astfel că UE ar putea acorda Regatului Unit o derogare de şapte ani de la libera circulaţie a forţei de muncă după Brexit.

Surse UE spun că aceasta este o idee care a fost pusă pe masă la un loc cu altele, în contextul negocierilor între Londra și restul capitalelor UE în vederea inevitabilului Brexit. În contrapondere, Regatul Unit ar obține un acces preferențial treptat la beneficiile pieței unice UE.

Est europenii deja aflați în Regatul Unit ar putea continua o existență nestingherită. Imigrația UE după Brexit sau după începerea negocierilor pentru Brexit ar putea să fie îngrădită sau chiar oprită pur și simplu timp de șapte ani, spun surse UE.

O astfel de negociere este de neimaginat însă pentru liberalii europeni al căror lider, Guy Verhofstadt, a reacționat duminică seară la un articol apărut în The Guardian.

De asemenea, statele est europene se opun acestor condiții. Surse diplomatice afirmă la Bruxelles că multe capitale vor bloca discuțiile dacă problema se pune la modul ăsta.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!