Descoperiri medicale: inima bionică și gelul care încheagă sângele rapid

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 20 martie 2015

BivacorPrima inimă bionică din lume: din titan și fără puls!

Cercetătorii australieni au inventat o inimă bionică ce poate pompa sângele în corp fără să aibă efectiv puls. Invenţia poartă numele BiVACOR.

Inima bionică a fost implantată deja cu succes la o oaie şi funcţionează, până acum, în parametri corecţi. Cercetătorii speră că vor putea începe testele şi pe oameni în următorii trei ani.

Nu doar că inima bionică ar putea să funcţioneze perfect în organism până la 10 ani, dar are şi dimensiuni mici şi riscul de deteriorare al acesteia este mai mic decât la inimile artificiale existente la ora actuală.

„Motivul pentru care alte aparate artificiale se deteriorează este acela că sunt dotate cu un sac şi, dacă bat de miliarde de ori pe an, se distrug”, explică Daiel Timms, unul dintre membrii echipei de cercetători australieni care au lucrat la proiectul BiVACOR.

Inima bionică este alcătuită din două discuri din titan montate pe un rotor. Discurile se învârt cu 2.000 de revoluţii pe minut pentru a pompa sângele care trece prin aparat.

Pentru că BiVACOR are practic o singură componentă care se roteşte, există puţine lucruri care se pot deteriora în timpul funcţionării sau care pot provoca o defecţiune.

 

Invenţia americanilor care va salva mii de vieţi

Rănile victimelor care sunt implicate, spre exemplu, în accidente auto, pot fi fatale fără îngrijire medicală rapidă.

Inginerii de la Universitatea din Washington, Statele Unite, au găsit însă o soluţie pentru a salva vieţile a mii de victime – un polimer injectabil care ajută la închegarea rapidă a sângelui în zona rănilor şi poate opri sângerările.

Materialul, numit PolySTAT, este similar unei proteine naturale care există în corpul nostru şi ajută la coagularea sângelui.

Până acum, polimerul a fost testat pe şoareci, iar toate rozătoarele au supravieţuit graţie acestuia unei răni letale la artera femurală. Şoarecii care nu au fost trataţi cu PolySTAT au pierdut de 11 ori mai mult sânge decât cei injectaţi cu acesta, iar mulţi dintre ei au murit.

Cercetătorii explică, totodată, că polimerul nu poate pătrunde în întreg organismul şi astfel nu prezintă un pericol pentru că nu dezvoltă cheagurilor de sânge care pot duce la apariţia unui infarct sau a unui embolism.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!