Despăgubiri de tot râsul…

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, Transport pe data 3 martie 2016

Diaspora romaneasca_Romanii, foc si para pe firmele de curierat_Roxana Draghescu_Atlassib

Numai client al firmelor care transportă colete să nu fii! Românii ce au avut probleme în preajma sărbătorilor de iarnă din cauza companiilor care fie nu le-au mai adus deloc pachetele, fie le-au adus la destinație incomplete sau deteriorate au revenit, pe adresa redacției, cu noi informații. Dacă în reportajul „Românii, foc și pară pe firmele de curierat”, publicat în Diaspora Românească, numărul 612, vă prezentam poziția luată de patronii companiilor, care dădeau asigurări că își vor despăgubi clienții în cel mai scurt timp, iată că acum a ieșit la iveală adevărul: declarațiile cu pricina au avut un singur obiectiv, și anume cel de a-și salva imaginea.

Potrivit dezvăluirilor făcute de clienți, în momentul în care s-a pus problema despăgubirilor, patronii  au pus condiții celor care trebuia să primească bani tot cu scopul de a ieși ei basma curată. Au fost și cazuri în care companiile nu au dat dovadă de respect față de clienți nici în cel de-al doisprezecelea ceas! Desigur, coletăria este o activitate complexă și nu poate funcționa haotic, iar clienții acestora au și ei niște responsabilități, de a nu pune produse nepermise în pachete, respectiv de a împacheta corespunzător coletele, lucruri de care uneori nu au habar. În astfel de condiții, se ajunge ușor la conflict și la neînțelegeri.

 

Vorbe multe, fapte puține

După ce mai mulți români s-au adresat ziarului nostru și au dezvăluit ce le-au făcut cei care trebuiau să le aducă pachetele din România, am cerut explicații atât managerului firmei Brendea Tour, cât și celui care conduce Exotic World Travel. Primul, Daniel Guță, a declarat că știe despre acest caz și că se vor lua măsuri în cel mai scurt timp.

„Știu despre această situație și îmi pare rău, mai ales că nu este un caz singular. Din păcate, s-a ajuns aici pentru că am făcut, să le spun așa, excepții de sărbători. Știu de la șofer că au fost colete din care curgeau alimente sau miroseau foarte urât. Vă dați seama că în acel moment s-a luat decizia ca respectivele colete să fie aruncate la gunoi. Vă asigur că în cel mai scurt timp o să încercăm să remediem problema. Am vorbit și cu firma colaboratoare, Exotic World Travel, și o să le oferim despăgubiri tuturor clienților care, din păcate, nu au mai primit coletele în luna decembrie. Într-o săptămână, maximum două, o să calculăm, în funcție de datele care sunt înregistrate la noi, ce sumă îi revine fiecărei persoane.” Daniel Guță, manager Brendea Tour (declarație din Diaspora Românească nr. 612)

 

Despăgubiți după două luni

Scurta perioadă despre care vorbea managerul gorjean s-a transformat într-una de aproximativ două luni. Mai mult decât atât, de parcă nu ar fi fost suficiente supărările pe care le-a avut din cauză că pachetul nu a mai ajuns la ea, Simona Hirean a trebuit să suporte din nou atitudinea lipsită de profesionalism a celor de la Brendea Tour.

„Pe parcursul lunilor ianuarie și februarie, reprezentanții Brendea Tour au venit cu tot felul de variante. Recunosc faptul că familia mea nu a mai sperat la vreo despăgubire după toate cele prin care am trecut. Din acest motiv, când au sunat cei de la agenție și ne-au spus în ce va consta despăgubirea pe care ne-o oferă pentru faptul că pachetul nu a mai ajuns la destinație, nu mi-a venit să-mi cred urechilor. Practic, ei îmi ofereau o reducere la cumpărarea unui bilet de autocar pe ruta România-Anglia. Această propunere a fost o adevărată insultă având în vedere și faptul că noi nu mai vrem să apelăm niciodată la ei. I-am refuzat și după alte câteva zile m-a sunat o altă reprezentantă a companiei să mă întrebe cum facem cu despăgubirea. Efectiv, mi se părea că sunt luată la mișto. I-am spus și ei că nu am nevoie de reducerea pe care mi-au oferit-o, iar răspunsul pe care l-am primit m-a lăsat mască: «Păi, noi v-am oferit și 100 de euro, dar i-ați refuzat!» Nu am mai stat să mă cert cu ea și i-am spus că în următoarele zile va veni tatăl meu la sediul lor pentru a intra în posesia banilor.” Simona Hirean

 

Le-au promis 100 de euro, dar le-au dat doar 50

Diaspora romaneasca_Romanii, foc si para pe firmele de curierat_Simona Hirean

Când credeau că în sfârșit li se face dreptate, cei din familia Hirean au mai avut parte de o neplăcere din partea celor de la Brendea Tour.

—————————————

„Din cei 100 de euro promiși, tatăl meu a primit doar 50! Încă o dată această companie a dat dovadă de lipsă de profesionalism. Când au fost întrebați de ce oferă doar jumătate din suma promisă, angajații au venit cu o nouă explicație: paguba trebuie suportată și de partenerii de afaceri. Având în vedere comportamentul celor de la Hunedoara, noi nu mai sperăm la nicio despăgubire din partea lor.”

Simona Hirean

—————————————

În opinia celor de la Brendea Tour, restul de bani ar trebui să îi suporte Exotic World Travel, numai că managerul acestei firme a susținut cu nonșalanță, încă de la început, că problema acelor români nu are legătură cu el.

„Aceste pachete nu sunt problema noastră. Nu suntem noi răspunzători de ce s-a predat colaboratorilor, noi avem o evidență clară a coletelor primite în sediile autorizate ale Exotic World Travel. Ce primesc alții la colț de stradă sau prin diferite autogări nu ne interesează pe noi. De altfel, nu avem o certitudine că aceste pachete chiar au fost primite, poate fi un incident provocat de firmele concurente, menit să ne pună într-o lumină proastă și să ne cauzeze prejudicii financiare.” Emilian Grigore, manager Exotic Word Travel (declarație din Diaspora Românească nr. 612)

 

Atlassib: „Vă despăgubim, dar cu o condiție!”

Nici românii care au apelat la Atlassib nu au avut parte de experiențe plăcute atunci când au solicitat să fie despăgubiți pentru că pachetele lor au ajuns la destinație într-o stare deplorabilă. 

„Supărată că din nou angajații Atlassib și-au bătut joc de banii munciți de mine peste hotare, am luat legătura cu reprezentanții societății din Sibiu și am fost asigurată, de unul dintre directori, că voi fi despăgubită. La scurt timp, o angajată a revenit cu un apel telefonic în care mi-a confirmat că voi primi 117 euro, dar că șefii ei au o pretenție: să șterg toate mesajele de pe internet care făceau referire la colet și toate pozele în care arătam starea pachetelor atunci când au ajuns la destinație. Nu mi-a venit să cred ce auzeam, până unde putea să se întindă tupeul acestor oameni. Mi-au spus că postările mele pun într-o lumină proastă compania, iar eu le-am răspuns că este strict problema lor, că eu nu mint și că fotografiile întăresc ceea ce afirm. Până la urmă, au spus că mă vor despăgubi chiar și dacă nu retrag ceea ce am postat, ceea ce, din fericire, s-a și întâmplat.” Roxana Drăghescu, Alicante, Spania

În preajma sărbătorilor de iarnă, mediul virtual a fost împânzit de mesaje prin care românii povesteau ce au pățit din cauza firmelor de curierat. De exemplu, Ionela, o tânără care a apelat la Poșta Atlassib, a afirmat că deși din colet i-au fost distruse sau furate produse în valoare de 400 de euro, compania i-a oferit o despăgubire în valoare de doar 5 euro!

 

N-ai dovezi, nu primești nimic!

Firma de coletărie Eastlines nu a fost nici ea ferită de clienți nemulțumiți. Răzvan, un tânăr din România care în prezent locuiește în Coventry, a dezvăluit pentru Diaspora Românească o poveste bizară. Din pachetul pe care familia i l-a trimis din România au dispărut fără urmă câteva bucăți de salam. De altfel, la primire cutia era resigilată, însă cu o bandă diferită, ceea ce i-a și atras atenția destinatarului. Chiar dacă paguba nu a fost însemnată din punct de vedere financiar, pocinoaga l-a deranjat pe Răzvan, iar acesta a solicitat companiei despăgubiri. În zadar însă!

„Imediat după ce am deschis coletul, le-am trimis un e-mail celor de la Eastlines în care le-am spus că îmi lipsesc produse. Care credeți că a fost reacția lor?! Și-au cerut scuze pentru inconvenient și au subliniat că ei au zilnic sute de expediții, iar în urma acestor activități se înregistrează și 0,1% plângeri sau incidente. Tot prin e-mail, aceștia au cerut documente constatatoare ale problemei – poze înaintea sigilării coletului, poze cu inventarul, descrierea inventarului în formularul completat pentru trimiterea coletului, dovada achiziției alimentelor din inventar, poze cu inventarul când s-a constatat lipsa produselor și poze cu pachetul dacă se precizează că s-a umblat la acesta. Din păcate, nu am avut decât o constatare din partea expeditorului că lipsesc alimente și că mi-au pus un scotch în plus pe colet. Din moment ce nu a fost vorba de alimente de valoare mare și din lipsă de cele cerute, nu am mai continuat să cerem despăgubire.” Răzvan, Coventry

Acești români au afirmat că experiențele pe care le-au avut vor fi învățătură de minte. Data viitoare vor fi mult mai atenți la documentele pe care le primesc din partea companiilor care le transportă coletele și vor păstra dovezi care să ateste ce produse au fost puse în pachete. Numai așa există posibilitatea să îți recuperezi, dacă nu total, măcar parțial, banii dați pe un colet trimis celor dragi.

—————————————

Eastlines: răspuns şi recomandări

„Încurajăm întotdeauna clienții să depună plângeri pentru a sesiza problemele noastre și a le remedia, bineînțeles. Părerea clienților este cea mai importantă și vrem să ne îmbunătățim serviciile pentru ei. Cele aproape 100.000 de colete transportate în 2015 și cei 60.000 de clienți înregistrați în 9 ani de activitate spun multe, credem, despre ce facem noi zi de zi. 

Nu ştim în ce contex și de ce i-ar fi dispărut clientului salamul din colet, plângerea dânsului nu a mai fost depusă în final și nu am avut posibilitatea investigării ei. Despăgubim întotdeauna cererile întemeiate, e gratuită asigurarea pentru valoare declarată până în  £100 / colet și se poate opta pentru asigurare plătită pentru valori mai mari. Nu ne dorim clienți nemulțumiți ci, dimpotrivă, clienți fericiți ce ne caută mereu și ne recomandă.

Profit însă de ocazie să trag un semnal de alarmă în legătură cu transportul alimentelor perisabile prin firmele de curierat și atrag atenția că este ilegal ca astfel de produse să fie prezente în trimiterile poștale. Românii trebuie să înţeleagă că există niște restricții legale, sanitar-veterinare, de igienă publică și vamale în acest sens. Cei care transportă așa ceva o fac ilegal, așa cum ilegală este și contrabanda cu țigări și băuturi alcoolice. Expeditorii ce trimit așa ceva nu fac decât să creeze probleme majore cu autoritățile vamale, pagube firmelor de coletărie și întârzieri în tranzit.

Ne-am dori ca Diaspora Românească să prezinte imparțial și aceste probleme, să informeze corect cititorii în legatură cu această activitate, cu legislația în domeniu, cu procedurile legale corecte de soluționare a unor plângeri și cu modalitățile corecte și legale de plată a despăgubirilor în aceste cazuri. Clienții serviciilor de curierat vor fi astfel mai bine pregătiți, mai informați și vor înțelege mai bine particularitățile acestui domeniu.”

Dra M. Motoiu, Departament Plângeri Eastlines

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

5 pareri la “Despăgubiri de tot râsul…”

 1. Carmen Spune:

  Mie trebuiau sa-mi duca un laptop ‘in siguranta’ in Romania. Mi-a pus si soferul semne de ‘FRAGIL’ pe toate partile cutiei deci nu aveau cum sa nu stie. Inca m-a si asigurat ca o sa ajunga in siguranta. Dupa ce au intarziat in jur de 2 saptamani si ma pregateam sa le fac plangere…a ajuns pachetul de parca ar fi jucat fotbal cu el. Prietena mea a vrut sa-l refuze in halul in care era si sotul ei a cerut o constatare de damage.
  Fusese impachetat in bubblewrap si pungi, cutia era noua de la Amazon dar a ajuns in Romania rupta, fara bubblewrap, doar cu o punga ramasa in cutie si cu colturile laptop-ului pe afara. Mi-au zgariat laptopul, cablul, etc.
  Cand le-am prezentat dovezile s-au spalat pe maini si nu mi-au oferit nici un minim de compensatie. Presupun ca cineva a desfacut pachetul pe drum si a vrut sa-si insuseasca continutul. Cica de ce l-am trimis in cutie de Amazon ca aia nu suporta destinatii internationale…lol
  Motiv de tot rasul…
  Le-am trimis emailuri ca o sa-i reclam mai departe si nici nu mi-au raspuns…
  ‘Profesionalismul’ EASTLINES!!!

 2. Lavinia Spune:

  Eu le folosesc serviciile de aproape 5 ani si sunt multumita. Am trimis cu ei inclusiv produse fragile (TV) nu am avut probleme, pentru ca le-am ambalat foarte bine.
  De asemenea i-am si recomandat prietenilor.

 3. Mihai Spune:

  Eastlines este firma cu care trimit si eu colete in Romania. Nu inteleg cum sa ii fure salamul daca ei au restrictii de continut si nu se accepta transportul alimentelor perisabile:)) Astea sunt rautati

 4. Valentina Spune:

  Povestea mea cu Eastlines este asa:
  am trimis un colet mai mare la parinti, platind prin Paypall pentru 10 kg extra, intrucat nu am cantare atat de mari acasa…am estimat greutatea.
  Initial, mi s-a spus ca ma vor recompensa pentru suma platita in plus, fie ca suma sa fie constituita pentru urmatoarea comanda, fie banii inapoi.
  Apoi, scuza ridicola: daca nu am cantarit bine, e responsabilitatea mea si nu a lor??!!
  Pe site, sunt numai comentarii pozitive, caci tot ei le modereaza!! :-)))
  Hoti cu acte in regula!!!!

 5. Alex Spune:

  Eastline nu este o firma serioasa. Soferii manevreaza salbatic produse inscriptionate „fragil” iar ei nu isi asuma nicio raspundere. Mizerabil.

Spune-ti si tu parerea!