Despăgubiri pentru reclamanții în dosarul Revoluției

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 februarie 2016

Un număr de 17 români care au făcut plângere împotriva statului român, în dosarul Revoluției, vor primi câte 15.000 de euro plus taxele de judecată, potrivit unei deciziei pronunțate, marți, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Avocatul Asociației „21 Decembrie 1989”, Ionuț Matei, a declarat, pentru Mediafax, că toate concluziile CEDO arată aceeași situație. „Autoritățile naționale judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, după cum a spus CEDO. Statul trebuie să stabilească persoanele vinovate”, a spus el.

Conform deciziei CEDO, fiecare reclamant a cerut suma de 100.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, dar guvernul român a anunțat că sumele cerute au fost prea mari. Cei 17 sunt urmași ai celor care și-au pierdut viața în 1989.

Curtea a constatat că „a avut loc o încălcare procedurală a Articolului 2 al Convenției, din cauza lipsei unei investigații eficiente privind evenimentele din decembrie 1989 în care rudele solicitanților au fost împușcate și omorâte”.

Având în vedere circumstanțele prezentului caz, Curtea a convenit că „solicitanții trebuie să fi suferit un prejudiciu moral care nu poate fi compensat doar prin descoperirea unei încălcări”.

„Judecând pe baze echitabile”, Curtea a acordat drept „compensație fiecărui solicitant suma de 15.000 de euro pentru prejudicii morale, plus orice taxă pe care trebuie să o achite”.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociației „21 Decembrie 1989” spun că încă 200 de plângeri privind Revoluția își așteaptă rezolvarea la CEDO.

„Consider că acestor familii care au depus acțiuni la CEDO li s-a făcut în sfârșit puțină dreptate. Azi avem o nouă decizie, una importantă pentru autoritățile române”, a declarat Teodor Mărieș, președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, potrivit Mediafax.

Totodată, acesta spune că statul român are obligația de a redeschide dosarul Revoluției. „Dacă statul nu va redeschide acest dosar, vor veni alte hotărâri de la CEDO. Președintele CEDO vrea să solicite oricum condiții mai aspre pentru cei care nu respectă aceste hotărâri”, a declarat avocatul Ionuț Matei.

„Mi se pare o decizie corectă. Trebuia să se facă dreptate, toată lumea știa asta”, a declarat Petra Gheorghe, una dintre persoanele care a avut câștig de cauză la CEDO.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a spus luni, pentru agenția Mediafax, că a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție reanalizarea dosarului Revoluției, după ce președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a făcut o nouă plângere împotriva rezoluției de clasare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!