Despăgubiri supraevaluate acordate de ANRP

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 5 februarie 2016

Corpul de control al premierului a sesizat DNA în legătură cu modalitatea în care Comisia pentru stabilirea despăgubirilor din cadrul ANRP a stabilit drepturi presupus a fi supraevaluate în favoarea unor persoane.

Conform Corpului de control al premierului, ritmul de soluționare a dosarelor de despăgubiri înregistrate la ANRP este foarte lent.

Cele peste 42.000 de dosare de despăgubiri înregistrate în prezent la ANRP ar putea fi soluționate în următorii 24 de ani, adică până în 2039, având în vedere ritmul actual de soluționare a dosarelor. Media dosarelor soluționate este de 1.785 pe an.

La data de 31 decembrie 2015, din cele 42.441 de dosare nesoluționate, 12.134 au fost repartizate angajaților Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, iar restul, de 30.307 dosare (71,41% din totalul dosarelor înregistrate), erau „în așteptare”, nefiind încă repartizate personalului pentru a fi efectuate demersuri în vederea soluționării.

În ceea ce privește situația dosarelor de despăgubiri/măsuri compensatorii constituite în temeiul legilor Fondului funciar, după data intrării în vigoare a Legii 165/2013, respectiv pe 20.05.2013, la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților se aflau în lucru 11.577 de dosare.

Corpul de Control al premierului a mai anunțat că Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) trebuie să plătească, în urma unei hotărâri judecătorești definitive, o despăgubire supraevaluată către Vasile Geambazi, un nepot al lui George Becali, pentru un teren de 28,5 hectare din localitatea Voluntari. Evaluarea terenului pentru care a fost acordată despăgubirea de aproape 300 de milioane de lei a fost efectuată de Emil Nuțiu, trimis în judecată de DNA în dosarul Bica 1 pentru complicitate la abuz în serviciu în legătură cu o despăgubire supraevaluată acordată de ANRP.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!