Despre legătura dintre români, prințul Charles, Nicole Kidman și cuvântul „fără”

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 29 martie 2016

uk_Fara charity in Romania_case familiale

Două nume cunoscute la nivel global se leagă de România prin Fara – o organizație caritabilă britanică, ce anul acesta împlinește 25 de ani. Prințul Charles și Nicole Kidman sunt ambasadori ai cauzei Fara, și anume ajutorarea copiilor fără familie, cămin sau oportunități de educație și formare din România.

Aproape la fel de veche ca și democrația românească, organizația fondată de Jane Nicholson își ia numele de la cuvântul fără și are ca scop oferirea unui mediu de dezvoltare propice pentru copiii și tinerii adulți care provin din medii dezavantajate sau au anumite dizabilități. Logo-ul Fara este cu siguranță cunoscut locuitorilor din vestul Londrei, unde 46 de magazine tip „charity” sunt prezente în centrele de cartier („high street”) de la Twickenham la Battersea și de la Wimbledon la Islington.

—————————————

uk_Fara charity in Romania_Jane Nicholson MBE

„Vrem să oferim o familie celor care nu au, suntem foarte familiști. Încercăm să ridicăm standardul de viață și să integrăm social. În alte cazuri, oferim simpla masă caldă. Avem multe proiecte diferite, puține fundații au o gamă largă de proiecte.”

Jane Nicholson, fondatoare

—————————————

Misiunea lor este de a „transforma viețile unora dintre cei mai nevoiași și mai marginalizați copii și tineri, oferindu-le îngrijire, recuperare, formare și integrare, educație specială și sprijin social”. Și în decurs de 25 de ani, au ajutat sute de tineri din Suceava, Maramureș și București. Unul dintre proiectele lor este casa tip familial pentru copii orfani, cu prima locație deschisă începând cu 1999 lângă București. Acest proiect a luat naștere ca răspuns firesc la nevoia de dezinstituționalizare a serviciilor de asistență socială din România, spun cei de la Fara pe website-ul lor. Dar serviciile sociale oferite de ei se desfășoară în șapte locații din țară și cuprind un spectru mai larg de ajutor, de la dezvoltare rurală la locuințe protejate și de la centre de zi la ferme organice.

uk_Fara charity in Romania_ferma organica

—————————————

„Suntem bucuroși să angajăm români la magazinele noastre din Londra și primim orice ajutor de la români cu recunoștință. Guvernul român nu face destule pentru ajutorul sectorului caritabil, așa că ne bazăm pe fondurile ce provin din Marea Britanie.”

Jane Nicholson

—————————————

Am vorbit cu fondatoarea organizației, care în urma activității sale în domeniul serviciilor sociale în România a primit recunoaștere atât din partea românilor, cât și a britanicilor. Jane Nicholson a fost numită de Serviciul Diplomatic britanic printre cei 99 de britanici care au contribuit la dezvoltarea unui anumit domeniu în afara UK în 2013, iar un an mai târziu a primit premiul „Femeia Anului” pentru inițiative sociale în cadrul evenimentului organizat de revista Avantaje. Cea mai înaltă onoare a fost medalia MBE (Membru al Ordinului Imperiului Britanic), acordată de către prințul William într-o ceremonie la Buckingham Palace.

 

Aproape un milion de lire pe an pentru copii și tineri

uk_Fara charity in Romania

În pragul celei de-a 25-a aniversări a fundației, Jane Nicholson ne-a declarat:

—————————————

„Nu este ușor să menții servicii caritabile continue în România. Multe organizații s-au retras, pentru că se așteptau ca până acum să primească un soi de ajutor de la guvernul român. Fără magazinele tip charity din UK nu am fi fost capabili să continuăm munca noastră. O modalitate prin care comunitatea românească din Marea Britanie poate ajuta este prin susținerea acestor magazine. La multe dintre ele lucrează români.”

—————————————

Fondatoarea asociației mai spune că 85% din veniturile organizației provin din UK, în principal de la magazinele tip „charity” (sau „second hand”, mai pe românește…) deschise de-a lungul anilor în zone prospere din Londra. Conform raportului anual, după cheltuieli, în 2014 aproape un milion de lire au rămas pentru a fi folosiți în România.

Pe prințul Charles nu a trebuit să-l convingă să reprezinte fundația pentru că „el este oricum pasionat de România”, iar pe actrița Nicole Kidman a recrutat-o la un eveniment caritabil în timpul filmărilor din România la pelicula „Cold Mountain”.

Cu toate că a dedicat ultimii 25 de ani acestei activități, Jane Nicholson spune că nu a obosit:

—————————————

uk_Fara charity in Romania_cursuri pt o viata independenta

„Încă mă aflu în România, fac cel puțin 5-6 vizite pe an. Dar acum mai degrabă deleg și organizez. Eu mi-am dedicat mare parte din viață fundației, acum românii de la centrele noastre oferă grija și dragostea de care copiii au nevoie. Sunt încântată să văd acest rezultat, avem o echipă foarte bună în România.”

—————————————

Motivația britanicei a apărut imediat după ce a văzut în 1990 documentarul BBC, care a șocat întreaga lume, despre căminele de copii ceaușiste. „După ce am văzut în ce stadiu se aflau copiii, am început să merg în misiuni ce duceau ajutoare în România. Apoi mi-am dat seama că mă pot implica direct, dat fiind că aveam calificarea de asistentă medicală.” Pas cu pas, Fara a devenit corporația care este astăzi, cu sute de angajați și cifră de afaceri de milioane de lire pe an.

—————————————

„În 28 aprilie 2016, vom avea un eveniment în centrul Londrei. Este vorba de un concert și o recepție în urma căreia participanții pot dona bani sau obiecte, dar intrarea va fi gratuită. Așa încercăm să fim prezenți pentru publicul din UK.”

Jane Nicholson

—————————————

 

Vieți transformate

uk_Fara charity in Romania_copii cu nevoi speciale

Exemple de oameni a căror dezvoltare sau existență a fost ajutată de Fara sunt cu duiumul. Prin ajutor financiar au susținut activitatea unor împletitori de coșuri din răchită din Suceava. Prin ajutor la teme de casă și mese calde au oferit unor copii din Satu Mare posibilitatea de a-și continua educația. Pentru Laurențiu au facilitat o operație la inimă. Pe Florin l-au crescut de la 4 ani și acum are calificare de maseur. Szily a locuit într-un cămin al fundației de la 5 ani, iar acum, la 21 de ani, este pictor pentru Teatrul din Satu Mare. Poveștile lor se regăsesc pe paginile website-ului.

Cel mai nou program este sponsorizarea unui copil cu o sumă de £25 pentru ca acesta să primească acces la terapie.

—————————————

„Este vorba de copii cu dizabilități. Lucrăm cu trei centre ce oferă servicii specializate și vom putea ajuta copii care momentan nu sunt în grija noastră. Banii vor fi folosiți pentru ședințe timp de un an.”

Jane Nicholson

—————————————

Următoarele proiecte se vor concentra pe crearea de locuri de muncă pentru tineri în România. Între timp, și echipa din România va sărbători aniversarea de 25 de ani, cu evenimente diferite timp de trei zile, printre care un spectacol la Opera Comică pentru Copii din București în data de 15 mai.

—————————————

Cum pot românii din UK să ajute copiii din țară prin Fara:

 

uk_Fara charity in Romania_copii

  • Cumpărați de la magazinele lor: haine, cărți, jucării.
  • Faceți donații de produse la aceste magazine. Membrii spun că nicio donație nu este refuzată.
  • Oferiți-vă serviciile, deveniți voluntar la unul dintre magazine.
  • Organizați un eveniment cu strângere de fonduri.
  • Donați direct fundației la https://www.justgiving.com/farafoundation.
  • Sponsorizați un copil la http://www.faracharity.org/donate/sponsor-a-child.
  • Deveniți „sponsor aniversar”: donați £25 pentru servicii de terapie pentru un copil.
  • Participați la concertul cu donație din 28 aprilie 2016, de la Carmelite Church în Kensington.

—————————————

 

Prezentare a activității Fundației FARA în România

 

Vizită la unul dintre proiectele FARA de dezvoltare comunitară

Autor articol: Anamaria Sandra Foto : http://www.faracharity.org

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!