Despre metodele contraceptive și planificarea familiei (II)

Articol publicat in sectiunea Doctor, Sănătate pe data 20 februarie 2015

pregnancy_contraception

(continuare din numărul trecut)

 

9. Prezervativul feminin

Prezervativul feminin este făcut din poliuretan, este subțire și moale. Are o eficacitate de 95%. Acesta se introduce în vagin și are rolul de a opri accesul spermei în uter.

De reținut este faptul că prezervativul feminin protejează și împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

 

10. Prezervativul masculin

Prezervativele masculine au o eficacitate de 98% în prevenirea sarcinii. De asemenea, protejează și împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. Se pot găsi la liber în clinicile de contracepție, în clinicile de sănătate sexuală și la unele cabinete de medicină de familie.

 

11. Inelul vaginal

Inelul vaginal este un inel mic, moale, din plastic, care se introduce în vagin. Are o grosime de aproximativ 4 mm și un diametru de 5.5 cm. Acesta se lasă în vagin pentru o perioadă de 21 zile, apoi se înlătură. Este nevoie de inserția unui nou inel vaginal la 7 zile după ce precedentul a fost scos.

Inelul vaginal eliberează estrogen și progesteron, ceea ce previne ovulația, încetinește procesul prin care sperma ajunge la ovul și subțiază stratul intern al uterului (endometriul), astfel încât implantarea produsului de concepție este mai dificilă.

 

12. Plasturele contraceptiv

Plasturele contraceptiv este asemănător celui de nicotină și măsoară 5×5 cm. Acționează prin eliberare locală de hormoni, care sunt absorbiți prin piele.

Plasturele contraceptiv conține hormoni la fel ca și pilula combinată, având acțiune asemănătoare. În acest fel previne ovulația, îngroașă mucusul de la nivelul colului uterin și subțiază stratul intern al uterului (endometriul). În consecință, sperma avansează mai greu către uter, iar implantarea produsului de concepție este mai dificilă.

 

13. Planificarea familiei în mod natural

Planificarea familiei în mod natural este o metodă care se bazează pe cunoașterea zilelor într-o lună când există un risc mai scăzut de a rămâne gravidă.

În acest sens, trebuie notate perioadele lunii când femeia este fertilă, respectiv când nu este. Trebuie cunoscute semnele fertilității, precum temperatura corpului și tipul de secreție a colului uterin (fluidă sau sub formă de mucus), astfel încât să se identifice perioada când se pot întreține relații sexuale mai sigure. Acești indicatori ai fertilității trebuie controlați zilnic. Planificarea familiei în mod natural este cu atât mai eficace cu cât se ține cont de mai mulți factori și trebuie învățată de la o persoană specializată în domeniu.

Această metodă se învață în 3-6 luni.

Semnalele fertilității pot fi afectate de boală și stres.

Dacă se dorește întreținerea unei relații sexuale în perioada în care femeia este fertilă, trebuie folosită o metodă de barieră, precum prezervativul, diafragmul sau cupola.

 

14. Metoda amenoreei de lactație

Femeile nu au menstruație în perioada în care alăptează, prin urmare alăptarea poate fi folosită drept metodă contraceptivă. Semnele fertilității folosite în metoda planificării familiei în mod natural nu se aplică pe perioada alăptatului.

Femeile care alăptează în totalitate sau aproape în totalitate pot folosi metoda amenoreei de lactație în primele 6 luni de la nașterea copilului, atâta timp cât amenoreea este totală, respectiv nu există sângerare, și alăptarea este totală, respectiv copilul este hrănit numai cu lapte matern sau primește foarte puțin supliment.

Atunci când metoda este folosită corect, numai una din 200 femei rămân gravide în primele 6 luni. Se recomandă a nu da bebelușului alt tip de mâncare, deoarece lactația va fi redusă.

Metoda amenoreei de lactație are eficacitate scăzută atunci când se începe diversificarea alimentației, respectiv laptele matern este înlocuit cu alte mâncăruri și lichide, și când bebelușul atinge vârsta de 6 luni.

După naștere este posibil ca femeia să rămână gravidă înainte ca menstruația să revină, și acest lucru se datorează faptului că ovulația are loc cu 2 săptămâni înainte de menstruație.

 

15. Metodele contraceptive permanente

a) Sterilizarea feminină

Sterilizarea feminină are loc, în general, sub anestezie generală, dar se poate folosi și anestezia locală, în funcție de metoda folosită. Procedeul implică blocarea trompelor uterine, în consecință sperma nu mai vine în contact cu ovulul. În urma sterilizării, ovulele vor fi în continuare eliberate de către ovare, dar vor fi absorbite de organism.

În majoritatea cazurilor, sterilizarea feminină are o eficacitate de peste 99%, respectiv o femeie din 200 va rămâne gravidă după această procedură.

Sterilizarea se poate face în orice moment al ciclului menstrual. Nivelurile hormonale nu sunt afectate.

Femeia va avea menstruație după sterilizare.

Este recomandată folosirea unei metode contraceptive înainte de operație și până la următoarea menstruație, sau timp de 3 luni după sterilizare, acest lucru depinzând de tipul de procedură.

Ca și în cazul oricărei alte proceduri chirurgicale, pacientei i se ia consimțământul pentru operație. Ea este informată cu privire la posibilele riscuri chirurgicale, care sunt scăzute, dar există! Aici sunt incluse sângerarea, infecția sau afectarea altor organe.

De asemenea, există un mic risc ca operația să nu fie eficientă, prin urmare există un risc crescut de sarcină extrauterină.

Salpingectomia, respectiv îndepărtarea trompelor uterine, poate avea loc în cazul în care procedeul de mai sus, cel de blocare a trompelor uterine, a eșuat.

 

b) Sterilizarea masculină (vasectomia)

Acest procedeu presupune tăierea sau blocarea ducturilor prin care sperma ajunge de la testicule la penis. În consecință, nu va fi spermă în lichidul seminal, deci ovulul nu poate fi fertilizat.

Vasectomia se face în general sub anestezie locală și durează cam 15 minute.

În majoritatea cazurilor, vasectomia are o eficacitate de peste 99%.

Sterilizarea masculină este considerată permanentă.

Este recomandată folosirea contracepției pentru cel puțin 8 săptămâni după operație, până la eliminarea completă a spermei din ducturile care ajung la penis.

Este nevoie de 2 teste de semen pentru a da siguranța că sperma a dispărut în totalitate.

 

Terminarea unei sarcini nedorite

Am făcut o sinteză a metodelor contraceptive mai sus tocmai pentru ca femeia în perioada fertilă a vieții, indiferent de vârstă, să fie bine documentată și să știe cum să se protejeze, astfel încât să evite situația de a apela la terminarea unei sarcini nedorite. Protecția este o măsură preventivă mult mai bună și mai ușoară pentru organism.

Terminarea unei sarcini în Marea Britanie poate fi realizată prin administrarea unui produs medicamentos sau prin procedeu chirurgical, și este făcută de către servicii specializate. Dacă vorbim despre NHS, persoana în cauză trebuie să meargă la medicul de familie și acesta o va trimite la centrul respectiv.

 

Bibliografie:

  1. www.nhs.uk – Contraception Guide;
  2. http://www.fsrh.org/pdfs/CEUGuidanceCombinedHormonalContraception.pdf;
  3. www.netdoctor.co.uk – Choosing a Contraceptive Method;
  4. www.fpa.org.uk – Contraception Help.

Dr. Felicia Elena Buruiană, PhD
Registrar Obstetrics and Gynaecology


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!