Despre metodele contraceptive și planificarea familiei (I)

Articol publicat in sectiunea Doctor, Sănătate pe data 13 februarie 2015

contraceptive_1

Este mult mai ușor să se prevină o sarcină nedorită decât să se ajungă la decizii și momente neplăcute, pe care orice femeie ar dori să le evite, precum terminarea unei sarcini, respectiv un avort intenționat.

Femeia, în perioada ei fertilă, trebuie să conștientizeze faptul că există numeroase metode contraceptive, trebuie să le cunoască și să se adreseze medicului de familie sau cabinetelor de Family Planning în vederea mai multor detalii și alegerii contraceptivului adecvat pentru ea.

Articolul de față este un ghid și o introducere în acest domeniu, are scopul de a orienta femeia către diversitatea metodelor contraceptive, dar nicidecum nu îmi propun să ajut femeia să își aleagă și să decidă metoda exclusiv pe baza celor scrise mai jos. Tocmai din acest motiv, nu intru în anumite detalii. Femeia trebuie să discute cu medicul sau cu o asistentă specializată în planificarea familiei în vederea unei decizii definitive. Trebuie luați în considerare factori precum vârsta, eventuale comorbidități, antecedente personale, familiale, alte tratamente medicamentoase concomitente, fumatul etc.

 

Metodele contraceptive sunt următoarele:

 1. Pilula contraceptivă combinată
 2. Pilula bazată numai pe progesteron
 3. Implantul contraceptiv
 4. Injecția contraceptivă
 5. Dispozitivul intrauterin
 6. Sistemul intrauterin
 7. Cupola cervicală („Caps”)
 8. Diafragmul
 9. Prezervativul feminin
 10. Prezervativul masculin
 11. Inelul vaginal
 12. Plasturele contraceptiv
 13. Planificarea familiei în mod natural
 14. Metoda amenoreei de lactație
 15. Metodele de contracepție „permanente”:
 16. sterilizarea feminină
 17. sterilizarea masculină

Important este de reținut că dintre toate metodele contraceptive, numai prezervativele protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

 

1. Pilula contraceptivă combinată (PCC)

Pilula contraceptivă combinată conține cei doi hormoni feminini, estrogen și progesteron, în variantele lor sintetice.

Mecanismul de acțiune al acestui medicament, precum și al altora expuse mai jos, nu constituie obiectivul acestui articol, întrucât pacienta trebuie să vadă un cadru medical specializat în vederea deciderii celei mai adecvate contracepții pentru cazul său. Mecanismul de acțiune se întâlnește în nota informativă a pachetului și poate fi discutat cu medicul sau asistenta specializată în acest domeniu.

PCC are o eficacitate de peste 99% atunci când este luată corect. Pilula trebuie luată în fiecare zi timp de 21 zile, apoi făcută o pauză timp de 7 zile, interval în care femeia va experimenta o sângerare de tip menstruație. După aceste 7 zile, pilula trebuie luată din nou. Administrarea se face la aceeași oră în fiecare zi. Femeia ar putea rămâne gravidă dacă nu procedează în acest fel sau dacă omite tableta, dacă vomită sau are diaree.

Pilula poate ajuta în caz de menstruații abundente sau dureroase.

Există efecte secundare minore precum: modificări ale stării de dispoziție, dureri ale sânului sau dureri de cap. Există un risc foarte scăzut de efecte secundare severe precum tromboze sau cancer al colului uterin. Nu există o evidență clară că pilula ar determina creșterea în greutate.

Pilula combinată nu este potrivită pentru femeile cu vârsta de peste 35 ani, fumătoare, sau femei cu anumite probleme medicale (migrene, hipertensiune arterială, tromboza venoasă, obezitate, imobilizare pe o durată mai lungă de timp, istoric medical familial de tromboză venoasă la o rudă apropiată sub vârsta de 45 ani).

 

2. Pilula pe bază de progesteron

Această pilulă conține numai progesteron, nu și estrogen. Tableta trebuie administrată în jurul aceleiași ore în fiecare zi. Are o eficacitate de peste 99% atunci când este luată corect. Pilula trebuie luată zilnic, fără pauze între cutii.

Este indicată femeilor care nu pot lua preparate pe bază de estrogeni, de exemplu cele care suferă de hipertensiune arterială, au tromboze venoase sau sunt supraponderale.

Este indicată femeilor cu vârsta de peste 35 ani și sunt fumătoare.

Dacă pilula nu este luată la timp și se întârzie administrarea ei cu 3 ore (sau 12 ore în cazul Cerazette), aceasta s-ar putea să nu fie eficace. Efectul s-ar putea anula în caz de vomă și/sau diaree. Anumite medicamente ar putea interacționa și afecta eficacitatea pilulei. Menstruația s-ar putea să fie mai ușoară, neregulată sau mai frecventă.

Efecte secundare ar putea include pete cutanate și dureri de sân, dar acestea pot dispărea în câteva luni.

 

3. Implantul contraceptiv

Implantul contraceptiv este un tub mic, de aproximativ 40 mm lungime, flexibil, ce se introduce sub pielea de la braț. Este inserat de un cadru medical specializat în domeniu, și este eficace pe o perioadă de 3 ani. Are o eficacitate de peste 99%. Este foarte folositor femeilor care știu că nu vor să rămână gravide pentru o perioadă mai lungă de timp și celor care nu pot lua preparate pe bază de estrogen.

În cazul unor efecte secundare, poate fi scos în orice moment, iar fertilitatea revine foarte repede.

După inserție poate apărea o decolorare a pielii, o ușoară durere în zona respectivă sau inflamație. În primul an după introducere, menstruația poate fi neregulată, mai ușoară, mai abundentă sau mai lungă. Aceasta, de obicei, se reglează după un an. Un efect secundar cunoscut este acela al opririi menstruației (amenoree).

Anumite medicamente pot interacționa cu implantul, făcându-l mai puțin eficace, motiv pentru care sunt indicate măsuri contraceptive adiționale.

Dacă implantul este pus în primele 5 zile ale ciclului menstrual, protecția împotriva sarcinii se instalează imediat. Dacă este pus în orice altă zi a ciclului menstrual, protecția nu se va instala pe o perioadă de până la 7 zile, motiv pentru care este recomandată protecția și prin alte metode, de exemplu prezervativele.

 

4. Injecția contraceptivă

Injecția contraceptivă este eficace în mai mult de 99% cazuri. Are efect pentru 8-12 săptămâni (în funcție de tip) și poate fi folosită de femeile care nu pot lua tableta anticoncepțională zilnic sau care nu pot lua contraceptive pe bază de estrogeni. Nu este afectată de altă medicație. Oferă o oarecare protecție împotriva cancerului de endometriu și a bolilor inflamatorii pelviene.

Reacțiile adverse pot include: creștere în greutate, dureri de cap, schimbări ale stării de dispoziție, dureri ale sânilor, sângerări neregulate. Ele pot dura pe toată perioada efectului injecției sau chiar și după.

Menstruația poate deveni neregulată sau mai lungă, sau se poate opri (amenoree). În cazul sângerărilor îndelungate trebuie contactat medicul de familie, în vederea unui posibil tratament.

Fertilitatea revine într-o perioadă de până la un an după încetarea efectului injecției, motiv pentru care nu reprezintă o opțiune adecvată dacă se dorește o sarcină într-un viitor apropiat.

 

5. Dispozitivul intrauterin (DIU)

Există diferite tipuri de dispozitive intrauterine, unele cu mai mult conținut de cupru față de altele. Cele cu un conținut mai crescut de cupru au eficacitate de peste 99%.

DIU acționează imediat ce este inserat și este eficace pe o perioadă de la 5 la 10 ani, în funcție de tip. Poate fi pus oricând de-a lungul ciclului menstrual atât timp cât femeia nu este gravidă. Poate fi scos oricând de către un medic sau o asistentă cu pregătire specială, iar fertilitatea revine curând.

În primele 3-6 luni, menstruația poate fi mai abundentă, mai lungă sau mai dureroasă. De asemenea, poate apărea sângerarea intermenstruală neregulată.

Există un risc scăzut de infecție în primele 20 zile de la inserție. Există un risc scăzut ca DIU să fie eliminat din uter.

Dacă femeia rămâne gravidă, ceea ce se întâmplă extrem de rar, există un risc crescut pentru sarcina extrauterină. DIU nu este adecvat în cazul femeilor care au suferit de infecții pelviene.

 

6. Sistemul intrauterin (SIU)

SIU are o eficacitate de peste 99%. Poate fi scos oricând, și acest lucru trebuie făcut de către un medic sau asistentă cu formare specială în domeniu. Fertilitatea va reveni repede la normal.

SIU poate face ca menstruația să devină mai ușoară, mai scurtă sau să se oprească, prin urmare poate ajuta femeile care au menstruații abundente sau foarte dureroase.

Unele femei pot experimenta modificări ale stărilor de dispoziție, probleme ale pielii sau sâni dureroși.

SIU poate fi introdus în orice moment al ciclului menstrual atât timp cât femeia nu este gravidă. În mod ideal, acesta se introduce în primele 7 zile ale ciclului menstrual, pentru a proteja în mod direct împotriva sarcinii. Dacă SIU este introdus în alt moment al ciclului menstrual, este indicată folosirea prezervativelor în primele 7 zile.

 

7. Cupola cervicală („CAPS”)

Cupola contraceptivă are o formă circulară, conform denumirii, și este făcută din silicon subțire și moale. Se inserează în vagin înainte de actul sexual și acoperă colul uterin, astfel încât sperma nu poate pătrunde în uter. O dată cu aceasta, trebuie folosite spermicide, pentru a distruge sperma.

Cupola trebuie lăsată în vagin încă 6 ore după încetarea actului sexual. Ulterior, se scoate și se spală. Cupolele se pot refolosi. Ele sunt de diferite mărimi, iar mărimea corectă va trebui aleasă de către un medic sau asistentă cu formare în domeniu.

Folosite corect împreună cu un spermicid, cupolele au o eficacitate de 92-96%.

Dacă pacienta pierde sau ia mai mult de 3 kg în greutate, a rămas gravidă sau a pierdut sarcina, trebuie folosită o nouă cupolă.

 

Diafragmul

Diafragmul are o eficacitate de 92-96% atunci când este folosit cu un spermicid. Poate fi pus cu câteva ore înainte de actul sexual.

Există riscul de cistită, respectiv infecție a vezicii urinare. În acest caz, mărimea diafragmului trebuie verificată de către medic sau asistentă și se poate încerca o măsură mai mică.

Dacă pacienta pierde sau ia mai mult de 3 kg în greutate, a rămas gravidă sau a pierdut sarcina, trebuie folosit un nou diafragm.

(va urma)

Dr. Felicia Elena Buruiană, PhD
Registrar Obstetrics and Gynaecology


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!