Detectarea, prevenirea și tratarea infecțiilor fungice

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 13 mai 2016

Infecțiile fungice pot fi foarte sâcâitoare, însă în rare cazuri pot avea repercusiuni serioase. Infecțiile cu fungi sunt contagioase, dar nu afectează decât suprafața pielii și sunt ușor de tratat. Iată care sunt principalele infecții fungice și ce ai de făcut pentru a te proteja.

Pecinginea

Infecția apare ca o pată roșie, circulară și dă mâncărimi. Pata apare de obicei pe scalp sau pe corp. Boala se transmite foarte ușor dacă intri în contact cu persoana afectată sau cu obiecte contaminate. Poți preveni boala păstrând o igienă corespunzătoare. De asemenea, nu folosi la comun obiecte personale: prosoape, perii de păr etc.

Micoza piciorului sau Piciorul de atlet

Boala se manifestă prin apariția unor pete roșii, circulare care dau senzații de mâncărime și arsură. Micoza piciorului este de fapt o formă de pecingine care apare între degete. Ea se răspândește cu ușurință în sălile de sport, la vestiare, prin atingerea papucilor sau prosoapelor contaminate. Poți preveni boala purtând papuci la vestiare și să usuci bine încălțămintea. De asemenea, poartă tot timpul șosete curate.

Micoza genitală

Ca și micoza piciorului, iritația este roșie, dar apare în zona inghinală și este favorizată de transpirația și umezeala din zona intimă. Boala poate fi prevenită printr-o igienă corespunzătoare și prin schimbarea zilnică a lenjeriei. Evită hainele foarte strâmte.

Micoza unghiei

Dacă unghiile sunt groase, casante și decolorate, cel mai probabil ai o infecție cu fungi. Micoza poate apărea atât la unghiile de la mâini, cât și la cele de la picioare. O poți preveni păstrându-ți mâinile și picioarele curate și uscate. Poartă șosete și schimbă-le des dacă transpiri. Nu uita să îți iei papuci dacă mergi la piscină sau la sală. Dacă ai micoza piciorului, nu te scărpina, întrucât poți răspândi infecția. Poartă încălțări largi, astfel încât degetele să nu stea „înghesuite”.

Prevenirea infecțiilor fungice

Dacă obișnuiești să mergi la sală sau la piscine, fă duș și schimbă-ți hainele. De asemenea, păstrează separat hainele cu care ai făcut antrenament, întrucât fungii se pot răspândi foarte ușor. Spală hainele după ce faci mișcare și poartă haine curate la fiecare antrenament.

Ai grijă, de asemenea, și la încălțări. Lasă la aerisit pantofii sau încălțările sport. Dacă poți, spală-ți încălțările periodic. În casă stai cât se poate de mult fără încălțări, pentru ca picioarele să se aerisească.

La sală, la piscină și la vestiar poartă tot timpul încălțări. Evită să te așezi pe bănci, scaune ude. Nu folosi la comun covorașul de antrenament sau prosopul. Spală-ți mâinile înainte și după fiecare antrenament. Șterge fiecare aparat la care lucrezi înainte și după ce-l folosești.

Tratamentul infecțiilor fungice

Dacă în ciuda tuturor eforturilor tale, tot ai necazuri cu infecțiile fungice, trebuie să ceri sfatul medicului. Nu trata boala după ureche sau cum te sfătuiesc prietenii. Și alte probleme dermatologice au simptomele infecțiilor cu fungi, însă tratamentul diferă. Medicul știe cel mai bine ce e de făcut.

Deși arată destul de rău, infecțiile fungice nu sunt periculoase. Mai mult decât senzația de iritație și mâncărime nu te poți confrunta cu simptome mai grave. Totuși, dacă ești îngrijorat de evoluția bolii, cere sfatul medicului.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!