Detectoare de gaz și fum în fiecare casă, ca în UK?

Articol publicat in sectiunea Social pe data 25 septembrie 2015

pompieri-la-datorieFiecare casă trebuie să aibă detectoare de gaz și de fum și chiar și stingător și pătură specială în bucătărie, pentru prevenirea accidentelor grave și chiar a deceselor cauzate de incendii, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

„Nu există un proiect de lege pentru introducerea obligatorie a detectoarelor de gaz și fum. Vom analiza să vedem ce putem face ceva pentru ca achiziția acestora să fie obligatorie, dar să nu devină o povară pentru populație. În Marea Britanie au niște detectoare alimentate de la baterii care sunt de lungă durată, se fixează în tavan și, dacă este fum sau gaz, se aude un sunet foarte puternic care trezește familia și alertează că este o problemă. Nu vorbim de detectoare sofisticate, ci de unele simple, care pot fi luate, de exemplu, cu câțiva euro”, a spus secretarul stat, la o conferință de specialitate, citat de Mediafax.

 

Modelul britanic

Arafat a menționat că un proiect de dotare a caselor cu detectoare de incendiu a fost implementat în Marea Britanie, cu implicarea unor companii. În cadrul proiectului, pompierii au mers din casă în casă pentru a se asigura că detectoarele sunt instalate corect.

„Este un proiect la care putem să ne uităm. Nu știu dacă instalarea detectoarelor are nevoie de un proiect de lege sau este suficient să convingem populația. În alte țări, montarea detectoarelor de fum și gaz a redus semnificativ numărul deceselor, pentru că la multe din incendii oamenii mor înainte să ardă pentru că se intoxică cu fum”, a explicat Arafat.

La rândul lui, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (ISGU) București, Gabriel Duduc, a spus că, în România, pompierii nu pot intra în spațiul privat al oamenilor pentru a verifica dacă detectoarele de fum au fost montate la locul potrivit.

„Dacă va fi o campanie viitoare și cred că ar trebui să fie, vom spune și unde să fie instalate detectoarele de fum. În mod normal se instalează pe zonele comune, pe holuri, și nu în bucătărie, pentru că acolo vor fi mereu probleme. (…) Noi nu putem controla unde s-a montat detectorul, pentru că noi nu avem acces în spațiul privat al populației decât în situații de urgență”, a spus Duduc.

El a atenționat că, în caz că în casă se simte miros de gaz, locuitorii nu trebuie să intre în panică, nu trebuie să apese întrerupătorul sau să aprindă brichete sau chibrituri. În schimb, trebuie să deschidă larg ferestrele pentru aerisire și să părăsească încăperea.

 

Telefonul mobil, sursă de incendiu

Totodată, Arafat a atenționat că telefonul mobil poate fi sursă de incendiu, de aceea este important să nu fie folosit în apropierea stației de benzină.

„Chiar și telefonul mobil poate fi sursă de incendiu, după cum ați văzut nu trebuie să ai telefon mobil în apropierea stației de benzină. O explozie într-o încăpere în care s-a acumulat gaz poate fi declanșată și de un telefon mobil. Și telefoanele și toate aparatele electrice, inclusiv lanternele și stațiile radio care nu sunt special făcute, pot declanșa explozie, dacă sunt pornite în atmosferă explozibilă”, a mai spus Raed Arafat.

Reprezentantul IGSU Gabriel Duduc a spus la rândul său că primul gest în caz de incendiu, indiferent de cauză, trebuie să fie apelarea de urgență a numărului de telefon 112.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!