Deținuții scriitori încep să aibă probleme

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 15 ianuarie 2016

detinuti_scriitoriChestiunea drepturilor de reducere a pedepsei pentru cărți scrise în penitenciar pare a fi prioritară pentru Ministerul Justiției. Ministrul Raluca Prună a propus Guvernului abrogarea dispoziției din lege care le permite deținuților să iasă mai repede din închisoare după ce publică lucrări științifice.

Raluca Prună a amintit că Legea 254/2013 – care prevede că un condamnat poate scăpa de 30 de zile din pedeapsă dacă scrie o carte după gratii – există în România din 1969, dar că în ultimul an tot mai mulți deținuți s-au folosit de această portiță legislativă pentru a ieși mai devreme din închisoare.

Numărul lucrărilor „scrise” în închisoare a crescut vertiginos în ultimii ani. Dacă în 2014 au fost scrise 90 de lucrări științifice în penitenciarele din România, numărul acestora a ajuns anul trecut la 340.

„Am decis, constatând că fenomenul este scăpat de sub control, să propun Guvernului abrogarea acestei dispoziții prin ordonanță de urgență”, a declarat Prună, adăugând că va prezenta un proiect de OUG în prima ședință din februarie a Executivului, dar nu înainte de a face o consultare publică. Întrebată dacă ia în considerare schimbarea șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor, Cătălin Bejan, Raluca Prună a răspuns că „este prematur” să ia o decizie. „Există o responsabilitate cel puțin administrativă în ceea ce îl privește pe directorul general al ANP”, a subliniat Raluca Prună, anunțând că va cere Corpului de control al prim-ministrului să facă o anchetă în cazul scriitorilor din închisori, având în vedere faptul că în acest scandal sunt implicați profesori, universități și edituri. Ministrul a mai precizat că, deși legea nu se aplică retroactiv, „cei care au scris deja cărți nu vor mai beneficia de această oportunitate, din cauza investigației în desfășurare”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!