Detoxifierea de după sărbători

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 8 ianuarie 2016

Eating, canon 1Ds mark IIIFicatul este cel mai greu organ al omului, cu o greutate de 2-2,5 kg, de culoare roșu închis, care se găsește în partea dreaptă a stomacului. Ficatul are foarte multe funcții importante, prin care menține sănătoasă o persoană. De aceea, cu toții avem nevoie de o dietă pentru ficat echilibrată, care să-l protejeze de îmbolnăvire.

Ficatul are propriul său sistem de filtrare prin care extrage substanțele dăunătoare și le eliberează pe cele folositoare. El transformă substanțele nutritive din alimente în componente esențiale ale sângelui și stochează vitaminele și mineralele producătoare de proteine și enzime, pentru bunul echilibru al hormonilor din corp. De asemenea, ficatul sprijină sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor, elimină bacteriile din sânge și produce bila, esențială pentru digestie.

Asigură-ți sănătatea ficatului prin evitarea excesului de alcool, tutun, cafea și zahăr alb, prin consumul de lichide (apă și sucuri naturale) și printr-o rutină zilnica de exerciții fizice sau măcar o plimbare în parc. Studiile arată că 20 de minute de mers pe jos în fiecare zi reduc riscul apariției cancerului cu 15%. În plus, poți apela și la o dietă pentru ficat pentru detoxifiere și pentru prevenirea afecțiunilor.

Alimente recomandate în dieta pentru ficat

Un regim eficient pentru sănătatea ficatului trebuie să combine alimente care conțin magneziu, acid folic, fier, seleniu, antioxidanți și vitaminele B2, B3, B6 și B12. Urmează o dietă formată din carbohidrați complecși (ex. orez brun), proteine slabe (carne de pui, pește, fasole), fructe și legume.

În dieta pentru ficat, avocado ar trebui să fie consumat de cel puțin două ori pe săptămâna, pentru a reduce nivelul de colesterol. Există studii care arată că un singur avocado pe săptămână poate vindeca un ficat deteriorat în mai puțin de 30 de zile.

Lămâia, bogată în vitamina C și în potasiu, ajută la reglarea funcțiilor biologice. Una dintre cele mai simple și mai avantajoase modalități de îmbunătățire a sănătății ficatului este consumul unui pahar de apă cu lămâie în fiecare dimineață.

Grapefruitul și sucul acestuia sprijină ficatul în eliminarea toxinelor și îți oferă o cantitate mare de vitamine C și de antioxidanți.

Merele crude ajută la ameliorarea volumului ficatului, iar consumul regulat ajută la detoxifiere. Nucile, prin conținutul ridicat de Omega 3, susțin ficatul în procesul de curățare.

Broccoli și varza de Bruxelles sunt pline de vitamine și de antioxidanți și ajută ficatul în lupta împotriva colesterolului.

Plantele cu frunze verzi, precum spanacul, rucola și salata verde, au capacitatea de a neutraliza produsele chimice care se pot găsi în alimentația noastră și acționează ca un mecanism de protejare a ficatului.

Usturoiul este cunoscut pentru beneficiile sale împotriva cancerului și a infecțiilor, dar este și foarte util în vindecarea unui ficat deteriorat. Seleniul și compușii de sulf pe care îi conține ajută enzimele hepatice la expulzarea toxinelor din organism și protejează ficatul de daune.

Fulgii de ovăz conțin fibre solubile, care sprijină eliminarea toxinelor din tractul digestiv înainte de a-i provoca daune ficatului.

Iaurtul ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la buna funcționare a ficatului.

Turmericul (curcuma) este unul dintre cele mai puternice alimente pentru menținerea unui ficat sănătos, deoarece luptă împotriva toxinelor și chiar poate regenera celulele deteriorate ale ficatului. De asemenea, această mirodenie stimulează producția naturală a bilei și îmbunătățește funcția vezicii biliare.

Sfaturi generale pentru meniul unei zile de dietă

Dacă te confrunți cu o boală de ficat sau dacă simți că metabolismul tău este mai lent, poți pune în aplicare sfaturile de mai jos, personalizate în funcție de starea ta de sănătate.

Micul dejun trebuie să fie mai sărac – fructe și sucuri naturale. Consumă un pahar cu suc din legume crude cel puțin de patru ori pe săptămână. Dacă ai nevoie de mai multă energie, adaugă și câteva alimente bogate în proteine (ouă, iaurt).

La masa de prânz și la cină adaugă mereu și o salată de legume crude alături de felul principal, pentru a-ți îmbunătăți digestia. Mestecă bine și lent.

Bea 10-12 pahare cu apă zilnic, dar evită să consumi cantități mari în timpul meselor. Dacă ai probleme cu acidul gastric, bea în timpul mesei un pahar cu apă în care ai adăugat o linguriță de oțet de mere.

Sănătatea ficatului este direct legată de starea generală de bine, așa că protejarea sa este de maximă importanță pentru fiecare dintre noi. O dietă pentru ficat poate fi eficientă atât pentru prevenirea afecțiunilor, cât și pentru detoxifierea și pentru regenerarea celulelor acestui organ.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!