Deveselu trece sub comanda NATO

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 aprilie 2016
Obama: „Țările NATO să sprijine aliații din linia întâi, Polonia, România și statele baltice”

Obama: „Țările NATO să sprijine aliații din linia întâi, Polonia, România și statele baltice”

Securitatea la Marea Neagră va fi întărită inclusiv prin crearea unei flote multinaționale, iar baza de la Deveselu va trece în curând sub comanda NATO, Rusia fiind considerată una dintre principalele amenințări la adresa NATO. Declarația îi aparține lui Alexander Vershbow, secretarul general adjunct al alianței.

În cadrul unui interviu acordat Digi24, Vershbow a evitat să catalogheze Rusia cea mai mare provocare pentru NATO, însă a mărturisit că „este clar că se numără printre principalele amenințări la adresa Alianței”, alături de organizația teroristă Stat Islamic.

„Este o Rusie care nu mai respectă legile internaționale și principiile actului de la Helsinki, document care a fost redactat și cu ajutorul Rusiei, țară care acum vrea să folosească forța pentru a schimba lucrurile pe teren. Pentru mulți dintre aliații din zona sudică, extinderea organizației teroriste Stat Islamic și a altor grupări teroriste, intrarea în colaps a unor țări care erau stabile anterior, cum ar fi Libia, existența unui asemenea potențial și pentru alte state din nordul Africii reprezintă o amenințare. Este o amenințare pentru că produce efecte directe asupra Europei: migrația, teroriști în Paris, Bruxelles, Ankara. Este greu să spui ce amenințare e mai mare, dar NATO trebuie să le ia în considerare pe amândouă, iar noi asta încercăm să facem. Trebuie să avem o strategie «360 de grade», pentru că amenințările vin din toate direcțiile”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.

Acesta a recunoscut că „de la anexarea Crimeii și de când Rusia a furat o mare parte din flota Ucrainei, ca parte a acestei anexări, balanța de forțe din Marea Neagră s-a schimbat”.

„Rusia are, cu siguranță, capabilități importante, din punct de vedere numeric, în comparație cu cele pe care aliații le au la dispoziție în mod normal. Poate că și mai îngrijorător este că Rusia construiește și alte capabilități militare în peninsula ocupată Crimeea, unde există sisteme antiaeriene, sisteme aeriene ofensive; ba chiar (Rusia – n.red.) ia în considerare să pună sisteme de rachete balistice și să aducă înapoi în Crimeea arme nucleare, ceea ce ar fi un pas nedorit”, a explicat oficialul NATO la Digi24.

Flote comune

Alexander Vershbow a mărturisit că NATO ia în calcul creșterea numărului de exerciții comune ale flotelor României, Bulgariei și Turciei în Marea Neagră, dar și posibilitatea participării altor aliați „din când în când”.

„Poate chiar și Ucraina, ca partener care participă de mulți ani la exercițiile NATO pentru pace din Marea Neagră. Scopul acestor demersuri trebuie să ducă la descurajare și să transmită Rusiei și altor adversari, inclusiv ISIS, că NATO este pregătită să apere toți aliații”, a subliniat Vershbow, care a adăugat că baza de la Deveselu va fi trecută sub comanda NATO.

„Asta o să se întâmple în următoarele săptămâni. Facilitatea este un proiect bilateral între România și SUA, dar capabilitatea o să intre foarte curând sub comanda și controlul NATO. Încă lucrăm la detaliile tactice finale, dar asta o să sublinieze că aceasta este o facilitate pentru toată Alianța, protejând tot teritoriul european al NATO împotriva unor amenințări din Orientul Mijlociu”, a anunțat secretarul general adjunct al NATO.

Obama, apel pentru România

Președintele american Barack Obama a cerut luni țărilor NATO să sporească bugetul destinat apărării, „să sprijine aliații din linia întâi, Polonia, România și statele baltice” și să răspundă totodată amenințării de pe flancul sudic. „Fiecare stat membru al NATO ar trebui să-și aducă întreaga contribuție la securitatea noastră comună, cu un buget al apărării de 2% din PIB. Iar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna”, a insistat Obama.

Liderul de la Casa Alba a avertizat totodată că intenționează să retransmită acest mesaj și la Summitul NATO, care se va desfășura la începutul lunii iulie la Varșovia, transmite AFP.

Într-un discurs susținut în Germania, la Hanova, referindu-se la alocările bugetare pentru apărare, liderul american le-a cerut omologilor europeni „să-și asume responsabilități” și să nu cedeze „automulțumirii” în acest domeniu. Statele Unite își critică adesea partenerii europeni că se bazează prea mult pe Washington la capitolul militar. NATO solicită statelor membre să aloce apărării cel puțin 2% din PIB, dar numai câteva dintre cele 28 de țări respectă această recomandare.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!