Dezastru pe piaţa editurilor

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 21 noiembrie 2014

Industria cărţii din România a ajuns la cele mai slabe performanţe de după Revoluţie. Două treimi din edituri au fost închise, în ultimii cinci ani. În plus, mulţi clienţi preferă să citească variantele electronice, care sunt mult mai ieftine, relevă o analiză realizată de Digi24.

Efectele crizei economice din 2008 se văd şi acum în industria cărţii. Multe edituri au fost închise, iar cele care au mai primit comenzi au renunţat la o parte din angajaţi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul librăriilor tradiţionale.

„Am închis masiv în 2009-2010. Bine, masiv pentru noi înseamnă cam trei-patru magazine pe an, după ce am încercat diverse forme de a le ţine în viaţă”, spune Marieta Seba, directoarea unei reţele de librării, citată de Digi24.

Principalul motiv pentru această situaţie a fost vânzarea slabă. Un român cumpără, în medie, o singură carte într-un an, în timp ce un locuitor din vestul Europei citeşte de şapte ori mai multe volume. Dezvoltarea tehnologiei a afectat, de asemenea, vânzarea de carte. Numărul românilor care preferă cărţile în format electronic este tot mai mare.

„Se pot găsi cărţi online la un preţ mult mai mic decât cel de librărie şi atunci clienţii sunt interesaţi să plătească mai puţin, atât timp cât se poate”, spune Daniela Smochină, librar.

Au fost şi unele campanii de marketing care au încercat să atragă mai mulţi clienţi. Unele neinspirate, însă, spun editorii.

„Cartea cu ziarul vedeţi că zace acum în librării cu 2-3 lei, creând sentimentul unor rebuturi. Industria cărţii a ajuns ca prima ei imagine să fie de rebut”, afirmă Mihail Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România.

Din cele aproximativ 1.400 de edituri care au rezistat crizei economice, 65% n-au scos mai mult de zece titluri, anul trecut.

„Noi nu avem un sistem legislativ care să protejeze industria cărţii sau să o sprijine. Nu avem nişte reglementări de breaslă interne”, mai spune Mihail Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România.

Piaţa de carte din România se ridică la aproape 100 de milioane de euro, de 100 de ori mai puţin decât cea din Germania, de exemplu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!