Dezbatere cu romanii si despre romani la BBC

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 20 ianuarie 2014

Londra_Question Time_Nicolae Ratiu si Tommy Tomescu

Rostirea sintagmei „valul de romani” a fost aplaudata indelung si cu vizibila simpatie de cele aproximativ 140 de persoane care au fost prezente in platoul de filmare la emisiunea saptamanala de dezbateri politice „Question Time”, realizata de BBC. Filmarile au avut loc joi, 9 ianuarie, la Universitatea Goldsmiths University din districtul metropolitan Lewisham, din sudul Londrei.

Trei romani s-au aflat printre cei care au constituit publicul participant la emisiune. Show-ul a fost transmis in aceeasi seara pe canalul BBC One si reluat ulterior de mai multe ori, in cursul saptamanii urmatoare.

Nicolae Ratiu, fiul marelui politician Ion Ratiu si presedintele Fundatiei Ratiu care functioneaza la Londra, a fost singurul roman selectat sa adreseze o intrebare invitatilor ce au luat parte la dezbaterea politica televizata „Question Time”, difuzata pe BBC One, in 9 ianuarie. El a luat cuvantul in minutul 32 al emisiunii cu durata de o ora, generand o discutie care a durat aproape 20 de minute.

 

„Va disparea retorica rasista?”

„Acum ca valul urias de romani si bulgari nu s-a materializat, va inceta retorica rasista si vom fi oare bine-primiti in aceasta tara?”, a intrebat Nicolae Ratiu, ca reprezentant al comunitatii romanesti din Marea Britanie, in cadrul emisiunii „Question Time” difuzata recent pe canalul BBC One al televiziunii nationale britanice.

„Valul de romani…”, a repetat moderatorul dezbaterii, cunoscutul David Dimble, pe un ton ganditor. „Sunteti roman, d-le Ratiu?”, a continuat acesta. Apoi a adaugat: „Daca va disparea retorica rasista… Greu de crezut…”

Toti cei 140 de participanti la emisiune au aplaudat insistent intrebarea lansata de roman si interventia realizatorului show-ului.

Cinci invitati prezenti in platoul de filmare au fost solicitati sa raspunda interpelarii lui Nicolae Ratiu. Acestia au fost:

 • Norman Baker, parlamentar liberal-democrat, membru al actualului guvern, cu functie in Ministerul britanic de Interne Home Office;
 • Chuka Umunna, parlamentar laburist, ministru al afacerilor in guvernul din umbra alcatuit de opozitia parlamentara;
 • Nadine Dorries, parlamentar conservator reprezentand alegatorii din circumscriptia electorala Mid Bedfordshire (estul Angliei);
 • Paul Nuttall MEP, vicepresedinte al formatiunii politice nationaliste Partidul Independentei din Marea Britanie (UKIP);
 • Susie Boniface, jurnalist, editorialist la cotidianul Mirror si autor al blogului „Fleet Street Fox” (Vulpea din Fleet Streer).

Raspunsurile date de cei cinci, precum si interventiile din public referitoare la problemele imigratiei, au consumat circa o treime din durata totala a dezbaterii.

Realizatorii au mai pus in discutie, pe parcursul editiei din 9 ianuarie a show-ului „Question Time”, alte subiecte importante ale agendei publice din regat, cum ar fi: consecintele prelungirii perioadei de austeritate si continuarea constrangerilor bugetare anuntate recent de guvernantii de la Londra; legitimitatea interventiei politistilor in momentul impuscarii lui Mark Duggan, fapt ce a dus la declansarea revoltelor distrugatoare ale tinerilor din Marea Britanie in august 2011; reforma controversata din domeniul sanatatii.

Tema referitoare la prezenta romanilor si bulgarilor in Regatul Unit a fost cea mai indelung dezbatuta in cadrul emisiunii.

 

UKIP si conservatorii impotriva romanilor

Liderul UKIP Paul Nuttall si parlamentarul conservator Nadine Dorries au fost singurii care s-au exprimat impotriva prezentei romanilor in Marea Britanie pe parcursul dezbaterii televizate „Question Time”, transmisa de BBC.

„Ceea ce spunem noi, cei de la UKIP, este ca nu ni se pare firesc, din punct de vedere economic, sa deschidem granitele tarii noastre tuturor cetatenilor UE, doar pentru ca asa ne obliga tratatele Uniunii”, a spus Paul Nuttall.

„Principiul libertatii de miscare a persoanelor ar fi, poate, functional in cazul unor state cu economii aflate in stadii asemanatoare de dezvoltare, unde nivelele de salarizare sunt comparabile. Sa luam, insa, exemplul Bulgariei. Acolo, salariul minim pe economie este de 150 euro pe luna. In consecinta, este evident ca circulatia persoanelor intre Bulgaria si Marea Britanie se va desfasura intr-un singur sens”, a mai sustinut reprezentantul UKIP.

„(…) Este adevarat ca nu a existat un val de imigranti romani si bulgari pana in prezent, dar el poate veni maine sau in urmatorul an… Nimeni nu stie cu siguranta. Si nu vom putea face nimic sa oprim acest fenomen”, a opinat parlamentarul conservator Nadine Dorries. „(…) Singura posibilitate prin care putem recastiga controlul asupra frontierelor proprii este aceea de a parasi Uniunea Europeana. Iar acest lucru se poate intampla doar prin organizarea unui referendum. Daca Partidul Conservator va fi reales, un astfel de vot popular va fi organizat in 2017”, a insistat aceasta.

 

Chinezii: bine-veniti, romanii: nedoriti

„Va raspund cat se poate de clar ca retorica rasista la adresa romanilor si bulgarilor nu va inceta”, a raspuns transant jurnalista Susie Boniface la intrebarea lui Nicolae Ratiu.

„Cei mai multi imigranti care sosesc aici vin din China. In ultimul an s-au stabilit in regat 40.000 de chinezi. Si ce a facut premierul David Cameron, confruntat cu aceasta realitate? S-a gandit sa relaxeze sistemul de vize pentru chinezi. Se pare ca este in regula daca vin chinezii. Numai sa nu vina romanii sau bulgarii… Practic, nu sunt doriti acesti oameni care par mai «tuciurii» si nu sunt perceputi ca un avantaj financiar direct pentru Marea Britanie.

(…) Sincer, mi se pare absolut dezgustator felul in care a ajuns sa se discute despre imigratie in Regatul Unit”, a mai spus ea.

„In realitate, sunt foarte multi britanici care traiesc in alte tari din UE, asa cum ceilalti au dreptul sa vina si sa lucreze sau sa studieze in Marea Britanie, daca vor. Daca incercam sa restrictionam aceste drepturi, practic ne limitam si noua libertatile de care ne bucuram in prezent”, a intervenit si liberal-democratul Norman Baker, membru al guvernului Cameron.

„Sunt fiul unui imigrant si cred ca imigratia constituie un fapt pozitiv pentru aceasta tara.

(…) Cred, insa, ca tot ce isi doresc oamenii in prezent este sa simta ca intregul sistem migrationist este tinut sub control. Lumea doreste asigurari ca toti acesti imigranti contribuie din punct de vedere economic la bunul mers al acestei tari. Nu as crede ca este vorba de atitudini rasiste”, a conchis parlamentarul laburist Chuka Umunna.

 

Romani la „Question Time”

Romanii din Regatul Unit au fost incurajati sa se inscrie printre participantii la prima editie din acest an a emisiunii „Question Time” din 9 ianuarie.

„(…) Ne-am dori sa avem cat mai multi romani in cadrul audientei pe timpul dezbaterilor, cu atat mai mult cu cat rezidentii britanici originari din Romania s-au aflat frecvent in atentia mass-media britanice in ultimele luni”, se arata intr-un comunicat transmis de BBC.

Doi dintre romanii care au participat la dezbaterea televizata cu public ne-au impartasit impresiile referitoare la prezenta lor in platourile de filmare.

„In momentul in care s-a discutat despre problemele romanilor toata lumea a aplaudat; nu pentru ca ar fi fost multi romani prezenti la dezbatere, ci pentru ca acolo se aflau oameni interesati de dialog. Eu stiu doar de prezenta a trei romani printre participantii la emisiune”, ne-a marturisit Paul Suciu, unul dintre organizatorii protestului romano-bulgar care a avut loc la sediul resedintei premierului David Cameron la inceputul lunii trecute.

Dr. Tommy Tomescu, copresedintele Aliantei impotriva discriminarii romanilor si bulgarilor din Marea Britanie, a remarcat, de asemenea, atitudinea pozitiva a participantilor la dezbaterea televizata. El ne-a mai dezvaluit ca, pe tot parcursul filmarilor desfasurate la Goldsmiths University din sudul Londrei, in fata cladirii, mai multi britanici au protestat impotriva privatizarii sistemului national de sanatate NHS. „Manifestantii sustineau ca parlamentarii ar trebui sa se ocupe de problemele reale ale tarii, nu sa se lege de imigranti”, a apreciat Tomescu.

In fine, atat Paul Suciu, cat si Tommy Tomescu, sunt de acord ca realizatorii emisiunii au fost inspirati cand l-au invitat pe Nicolae Ratiu sa adreseze invitatilor din platou o intrebare referitoare la problemele romanilor din Regatul Unit.

„Fiecare persoana din audienta a avut dreptul sa formuleze intrebari in scris pentru invitati. Dar cand s-a pus in discutie prezenta romanilor din Marea Britanie, dl. Nicolae Ratiu a fost cel acceptat pentru a le adresa politicienilor o intrebare. Cred ca a fost preferata aceasta pentru ca intrebarile scrise de mine si de Paul Suciu erau mult prea «taioase»”, apreciaza dr. Tommy Tomescu.

„Intr-adevar, intrebarea d-lui Ratiu a fost cea aleasa de realizatori fiindca era o intrebare de bun-simt”, considera Paul Suciu.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Dezbatere cu romanii si despre romani la BBC”

 1. Elena Spune:

  Este de-a dreptul hilar. Domnul Tommy Tomescu , presedintele Aliantei impotriva discriminarii romanilor si bulgarilor, Alianta de care nu a auzit nimeni si pe care a infiintat-o dansul ca sa fie presedinte a ceva pt ca daca nu se autointituleaza dansul nu il alege nimeni… deci domnul Tomescu a admis ca intrebarile lui si ale lui Paul Suciu nu au fost acceptate pt a nu au avut bun simt.

  Deci singurii reprezentati autointitulati ( nu alesi pt ca pe ei nu ii alege nimeni) nu au nici macar bun simt dar dansii trebuie sa ne apere imaginea in fata englezilor.

  Te rog Tommy si Paul Suciu, duceti-va la coada vacii , ne faceti un defavor aparand ca reprezentanti ai romanilor.

  Daca nu ne ajutati de ce apareti la aceste intalniri, ca sa va apara fata la ziar?

Spune-ti si tu parerea!