Dezvăluiri din cutia neagră, după cinci ani

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 aprilie 2015

Noi detalii despre tragedia aviatică în care a murit fostul președinte polonez Lech Kaczynski ies la iveală după cinci ani de când avionul prezidențial s-a prăbușit pe teritoriul Rusiei. Aeronava s-a prăbușit pe 10 aprilie 2010, în timp ce se pregătea să aterizeze pe aeroportul din Smolensk, Rusia. În urma accidentului aviatic au murit 96 de persoane, printre care președintele Poloniei de la acea vreme, Lech Kaczynski, soția acestuia, șeful băncii naționale poloneze, un oficial militar și mai mulți membri ai administrației prezidențiale.

Potrivit ultimelor descoperiri, se pare că piloții militari care operau avionul au fost presați de către superiorii lor, membri ai administrației prezidențiale, să aterizeze pe aeroportul Smolensk, în ciuda vizibilității reduse din cauza ceții, potrivit conversațiilor de la bord înregistrare de cutia neagră, relatează AFP.

Stenogramele convorbirilor au fost publicate marți de către postul de radio polonez RMF FM, care a arătat că ușa cabinei de pilotaj era deschisă în momentul prăbușirii, iar în interior, alături de piloți, se afla comandantul forțelor aeriene poloneze, generalul Andrzej Blasik.

„Cert este că trebuie să aterizăm”, le-a spus Blasik piloților, cu cinci minute înainte ca aeronava să se prăbușească, repetând același îndemn pe care l-a făcut și un oficial din Ministerul polonez de Externe, care s-a aflat și el în carlingă cu puțin timp înainte. „Hai odată, aveți suficient spațiu”, le-a mai spus Blasik piloților când avionul zbura la o altitudine de 300 de metri.

Potrivit presei, în ciuda eforturilor repetate, aviatorii nu au reușit să îi convingă să iasă din carlingă pe cei care tot intrau și le spuneau ce să facă. Piloții nu au reușit să aterizeze, avionul s-a prăbușit, iar președintele polonez, soția sa și alți demnitari de rang înalt au fost uciși.

Procurorii militari din Varșovia care se ocupă de acest caz au declarat că stenogramele obținute de postul radio sunt „inexacte”, însă nu au infirmat autenticitatea lor. Din contră, anchetatorii au confirmat faptul că experții au transmis recent noi înregistrări ale cutiei negre, reușind să descifreze cu 40% mai multe cuvinte decât se cunoșteau la început.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!