Dezvoltarea industriei de software, blocată de lipsa specialiștilor

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 20 noiembrie 2015

Lipsa de specialiști software constituie un factor de blocaj pentru dezvoltarea industriei pentru încă cinci ani, potrivit unui raport al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), care estimează totuși o creștere cu 11% a cifrei de afaceri din domeniu în următorii trei ani.

În condițiile în care cifra de afaceri din industrie este generată în continuare în mare parte de zona de servicii, estimările ANIS arată că rata medie de creștere ar putea depăși 20% cu suficiente resurse disponibile, relatează Mediafax.

Industria de software și servicii IT a înregistrat anul trecut venituri de 2,42 miliarde de euro, în creștere cu 13% față de 2013, iar pentru 2015 se prognozează încasări mai mari cu 14%, până la 2,749 miliarde euro.

Principalul factor care blochează dezvoltarea mai rapidă a industriei românești de software este disponibilitatea resurselor umane. Practic, numărul absolvenților de la specializările cu profil tehnic este prea mic în comparație cu cererea de pe piață, iar competențele lor sunt limitate la ceea ce pot asimila în timpul cursurilor universitare.

 

Mii de posturi noi anual

„Companiile anunță constant intenții de angajare pentru perioade scurte spre medii (1-3 ani). Dacă luăm în considerare doar aceste anunțuri publice, estimările pentru anul viitor, de exemplu, depășesc 5.000 de noi poziții deschise doar în companiile mari. Foarte probabil ca numărul final să se apropie de 9.000-10.000”, a declarat Valerica Dragomir, director executiv ANIS.

Numărul anual de absolvenți de la specializările tehnice nu depășește 7.000, cu o rată de absorbție pe piața muncii de 100%.

„În aceste condiții, sistemul de educație superioară tehnică nu este în măsură să acopere cererea, iar companiile compensează prin atragerea de angajați cu calificări diferite și complementare cu cele tehnice”, se mai arată în comunicatul ANIS.

Modalitățile prin care industria încearcă să compenseze decalajul între cerere și ofertă sunt dintre cele mai variate – de la programe de stagii, la burse, programe de pregătire interne, școli de vară, evenimente și competiții de codare, precum și programe de training de durată scurtă care au ca obiectiv să pregătească angajați pentru poziții entry-level.

România are un număr de 120.000 de specialiști în domeniul IT și necesarul de angajați al companiilor de software și al departamentelor IT ale firmelor din alte domenii de activitate va crește la 300.000 la nivelul anului 2020.

ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei românești de software și servicii și creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. Asociația a fost înființată în 1998 și are peste 120 de membri, care includ companii cu capital românesc sau străin.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!