Diabetul zaharat de tip 2

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 22 ianuarie 2016

Diabetul de tip 2 este o boală de metabolism. În fiecare zi mâncarea pe care o consumi este transformată în glucoză prin digestie. Glucoza trece în sânge de unde ajunge în celule prin acțiunea insulinei, un hormon deschizător de uși pentru glucoză.

Celulele au nevoie de glucoză ca să funcționeze.

În diabetul de tip 2 organismul produce prea puțină insulină sau nu o poate folosi corect. Oricare din aceste cauze face ca glucoza să rămână în sânge până se elimină în urină, în loc să fie folosită de celule.

Descrisă drept una dintre cele mai grave probleme de sănătate ale timpurilor moderne, diabetul zaharat este o afectare metabolică ce se caracterizează prin creșterea valorilor glucozei în sânge. Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet, fiind întâlnită în aproximativ 90-95% dintre cazuri.

Cunoscută și ca diabet non-insulino dependent sau diabetul adultului, această afecțiune este cronică, durează întreaga viață și este invalidantă.

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă la ora actuală o problemă epidemiologică globală datorită numărului mare de persoane afectate și prevalenței din ce în ce mai crescute: aproximativ 7.000.000 de noi pacienți sunt înregistrați anual la nivel mondial.

În acest moment, în întreaga lume sunt diagnosticați aproximativ 246 de milioane de pacienți diabetici, marea lor majoritate suferind de diabet zaharat de tip 2. Până în 2025 numărul acestora este așteptat să crească la 380 milioane, reprezentând 7.1% din populația adultă a planetei.

În România, prevalența diabetului zaharat atinge 4,2% din totalul populației. Conform studiului Eurodiab, incidența diabetului zaharat pentru grupa de vârstă de 0-14 ani, în țara noastră, este de aproximativ 3/100.000 persoane.

În iulie 2003 erau înregistrate, în România, 420.0000 de persoane diabetice, dintre care 35.000 prezentând diabet zaharat de tip 1. Îngrijorător este faptul că anual se înregistrează circa 50.000 de noi cazuri de diabet.

Astfel, complicațiile diabetului zaharat fac anual 4 milioane de victime. În țările industrializate, bolile cardiovasculare se întâlnesc la aproximativ 50% dintre bolnavii cu diabet.

Factori de risc

Creșterea numărului de cazuri de diabet zaharat reprezintă o reflectare directă a tendinței globale de creștere a inactivității și obezității în rândurile populației generale.

Aproximativ 90% dintre pacienții diagnosticați cu diabet sunt obezi (aceasta fiind definită drept creșterea cu 120% a greutății ideale individuale).

Intervalul de vârstă situat între 40 și 59 de ani reprezintă segmentul cel mai afectat, în lume existând la ora actuală peste 113 milioane de pacienți diabetici cuprinși între aceste vârste.

Alți factori de risc care favorizează apariția diabetului zaharat:

  • istoric de diabet zaharat în rândul rudelor de gradul I;
  • anumite grupuri etnice;
  • istoric de afectare a toleranței la glucoză sau a glicemiei post-prandiale;
  • mușchii și celulele grase devin rezistente la acțiunea insulinei;
  • celule pancreasului (organul care produce insulină) nu produc insulină suficientă pentru celule;
  • ficatul pompează prea multă glucoză în sânge.

Cu toate că factorii genetici joacă un rol deosebit de important în diabetul zaharat, lipsa sau activitatea fizică insuficientă, alimentația inadecvată sau creșterea ponderală reprezintă principalele cauze care favorizează apariția acestei boli.

Semne și simptome

În marea majoritate a cazurilor, inițial, pacienții cu diabet zaharat de tip 2 nu acuză niciun fel de simptome datorate acestei patologii. Poate tocmai de aceea, la nivel global, milioane de pacienți nu sunt diagnosticați.

Manifestările caracteristice sunt reprezentate de setea excesivă, poliurie, oboseală, creșterea apetitului, afectarea vederii, frecvente infecții ușoare, disfuncție erectilă.

Diagnosticul de diabet zaharat este pus pe baza testării valorilor glucozei în sânge (glicemiei) și în urma efectuării unui test de toleranță la glucoză. Dacă valorile glicemiei sunt mai mari de 126 mg/dl (7.0 mmol/L) în cazul a două determinări succesive se pune diagnosticul de diabet zaharat. Același lucru este valabil și în cazul în care se înregistrează valori mai mari de 200 mg/dL (11.1 mmol/L) la 2 ore după efectuarea testului de toleranță la glucoză.

Complicații

Afectarea cardiovasculară reprezintă principala complicație prezentă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Aceasta se numără printre principalele cauze de deces în diabetul zaharat, reprezentând între 50% și 80% din cazurile fatale întâlnite la acești pacienți.

Pentru pacienții cu diabet de tip 2, riscul unui atac de cord sau unui episod ischemic este de cel puțin două ori mai mare decât la pacienții care nu suferă de diabet.

Asocierea dintre diabetul de tip 2 și afectarea cardiovasculară conduce la o creștere deosebit de importantă a mortalității în rândul pacienților diabetici, fiind aproximată o reducere de 5 până la 10 ani a duratei de viață a acestora în comparație cu populația sănătoasă.

Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare includ hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate ale colesterolului plasmatic, obezitatea și fumatul. Recunoașterea și tratarea acestora pot împiedica sau preveni apariția bolilor cardiovasculare asociate diabetului zaharat.

Dintre complicațiile prezente la pacientul diabetic, neuropatia diabetică este probabil cea mai întâlnită, unele studii sugerând că mai mult de 50% dintre diabetici sunt afectați într-un anumit grad. Neuropatia poate determina afectarea senzorială și funcțională a membrelor și, de asemenea, este cauza majoră de apariție a impotenței la bărbați.

Nefropatia este întâlnită la 20-30% dintre pacienții diabetici, aceștia prezentând diferite grade de afectare renală, necesitând uneori chiar transplant renal. La mai mult de 20% dintre pacienții diabetici, insuficiența renală ajunge în final să fie cauza principală de deces. De asemenea, pacienții cu nefropatie diabetică prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații cardiovasculare.

Diabetul zaharat reprezintă principala cauză de apariție și evoluție nefavorabilă a retinopatiei. Acesta poate conduce la orbire și poate genera tulburări de vedere deosebit de grave. Concluziile unor studii sugerează că după 15 ani de diabet, aproximativ 2% dintre pacienți orbesc, în timp ce 10% dezvoltă handicapuri vizuale severe.

Boala vasculară periferică și piciorul diabetic prezintă un risc de 15 până la 40 de ori mai mare de apariție la pacienții diabetici comparativ cu populația generală. Acestea apar datorită modificărilor morfopatologice de la nivelul vaselor de sânge și al nervilor și se manifestă adesea prin ulcerații ce pot conduce până la amputația membrului, diabetul fiind cea mai frecventă cauză netraumatică de amputație a piciorului.

De ce se tem bolnavii?

Diabetul de tip 2 apare de obicei după vârsta de mijloc. Dacă ai fost diagnosticat cu această boală, trebuie să previi situațiile de:

Hiperglicemie – o cantitate anormal de mare de glucoză în sânge. Dacă nu e tratată, duce la comă și deces.

Hipoglicemie – o cantitate anormal de mică de glucoză în sânge. Dacă nu e tratată, duce la convulsii, leșin și leziuni pe creier.

Sindromul NHNS – o situație foarte gravă când e foarte multă glucoză în sânge și nu se elimină deloc în urină. Evident, această stare evoluează repede spre comă și leziuni cerebrale.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!