Diametrul taliei și al șoldului dictează riscurile de sănătate

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 8 aprilie 2016

Din ce în ce mai mulți doctori din întreaga lume se ghidează după diametrul taliei unei persoane, cel al șoldului și greutatea acesteia pentru a prezice care sunt bolile cronice pe care acea persoană riscă să le facă în timp.

Folosind indicele oferit de raportul dintre diametrul taliei și cel al șoldului, din ce în ce mai mulți medici își pot forma o părere cu privire la riscul unei persoane de a suferi de tensiune arterială, boli cardiace, diabet sau pericolul de a suferi un infarct.

În corelație cu mărimea taliei, medicii se ghidează după cele două forme pe care corpul uman poate să le aibă, respectiv formă de măr sau formă de pară.

Potrivit acestei clasificări, oamenii care au corpul în formă de măr au mai multă masă în jurul abdomenului, iar cei care au corpul în formă de pară au o talie mai îngustă, au mai multă masă pe șolduri și pe coapse.

Studiile recente indică faptul că oamenii care au corpul în formă de măr prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de afecțiunile enumerate mai sus față de oamenii care au corpul în formă de pară.

Potrivit medicilor de la un spital din Singapore, recunoscut la nivel mondial, persoanele care au corpul în formă de măr se expun unui risc de cel puțin două ori mai mare de a suferi de afecțiuni cardiace sau diabet față de cele cu corpul în formă de pară.

Aceeași medici susțin că diametrul taliei unei persoane arată cât de mult riscă acea persoană să se îmbolnăvească, după cum urmează:

Diametrul taliei pentru femei:

Talie ideală: diametru mai mic de 80 de centimetri.

Talie care indică un risc înalt de îmbolnăvire: diametru între 80 și 88 de centimetri

Talie care indică un risc alarmant de îmbolnăvire: diametrul taliei mai mare de 88 de centimetri.

Diametrul taliei pentru bărbați:

Talie ideală: diametrul mai mic de 94 centimetri.

Talie care indică un risc înalt de îmbolnăvire: diametrul taliei, între 94 și 102 centimetri

Talie care indică risc alarmant de îmbolnăvire: diametrul taliei mai mare de 102 centimetri.

Forma corpului

Pentru a determina ce fel de formă a corpului aveți, este de ajuns să împărțiți măsura taliei voastre la măsura șoldului. Cifrele obținute vă vor arăta ce fel de tip de corp aveți.

Astfel, aveți corpul în formă de măr dacă rezultatul obținut este mai mare de 0,8 la femei și dacă este mai mare de 0,9 la bărbați. În acest caz, majoritatea grăsimii corporale este dispusă împrejurul organelor interne din zona abdominală, ceea ce înseamnă un risc mai mare de boli cardiace, diabet sau infarct, după cum susțin medicii.

Pe de altă parte, aveți corpul în formă de pară dacă numărul obținut în urma raportului descris mai sus este mai mic de 0,8, la femei și mai mic de 0,9, la bărbați.

În acest caz, sunteți expuși pericolelor de a vă îmbolnăvi de diverse boli metabolice, cum ar fi indigestii acute sau boli de ficat. Cu toate acestea, riscul de boli cardiace este mai mic decât în cazul persoanelor cu corpul în formă de măr.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!