Diaspora, așteptată să-și ridice cardul de sănătate

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 7 august 2015

card sanatateServiciile medicale vor fi acordate și în august atât pacienților care au cardul național de sănătate, cât și celor care încă nu au intrat în posesia acestuia, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

„În luna august, ar putea veni în concediu românii din străinătate, fapt care le-ar da posibilitatea să își ridice cardul de sănătate și, mai mult, să beneficieze la nevoie, fără restricții, de servicii medicale pe durata șederii în țară. De aceea, pentru luna august, modul de acordare a asistenței medicale rămâne neschimbat, în acest moment având de distribuit peste 300.000 de carduri la nivel național”, a declarat el, citat de Mediafax.

Președintele CNAS a precizat că, pentru a nu crea probleme pe perioada vacanței, modul de acordare a serviciilor medicale rămâne neschimbat în luna august. Data de la care cardul va deveni unicul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate urmează să fie anunțată din timp.

„Inițial, ne gândeam că ar putea fi luna august, dar fiind vorba despre o perioadă de concedii, ne-am gândit ca acesta ar putea intra în vigoare exclusiv în luna septembrie. Dar acest lucru va fi anunțat, după cum am mai spus”, a precizat președintele CNAS.

 

A crescut numărul cardurilor active

În ultima perioadă, numărul de carduri activate a crescut, în ultimele două săptămâni fiind activate peste un milion, astfel încât numărul total a ajuns la 8,3 milioane. În același timp, numărul asiguraților care solicită cardurile de la casele de asigurări de sănătate a scăzut. Până în prezent au fost tipărite aproape 15 milioane de carduri, dintre care au rămas de distribuit peste 300.000.

CNAS monitorizează în continuare serviciile acordate fără card, datele indicând că asigurații care au primit cardul îl utilizează atunci când accesează un serviciu medical.

Asigurații care nu au intrat încă în posesia cardului național se pot duce în perioada următoare să îl solicite la casele de asigurări de sănătate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!