Diferentele dintre raceala si gripa

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 3 februarie 2014

Capacitatea de a face o diferenta clara intre raceli şi gripe ne ajuta sa stabilim tratamentul adecvat şi sa ne solutionam din timp şi eficient problemele de sanatate.

Racelile şi gripele sunt infectii comune ale tractului respirator superior, care implica nasul, gatul, urechile şi sinusurile, potrivit specialiştilor citati de site-ul BBC. Infectiile care determina raceala sau gripa sunt contagioase, cauzate de virusuri care se propaga cu repeziciune prin particule minuscule şi prin contactul fizic, drept pentru care igiena este deosebit de importanta (spalarea pe maini inaintea meselor, utilizarea batistelor, igienizarea obiectelor folosite, evitarea contactului direct cu persoanele bolnave etc.).

Virusurile

Copiii sunt printre categoriile cele mai vulnerabile la raceli (in special cei cu boli cardiace sau de plamani) şi se imbolnavesc adesea, din cauza ca virusurile racelii prezinta o paleta foarte diversificata. Pe de alta parte, virusurile raspunzatoare pentru gripa işi modifica frecvent structura, iar sistemul imunitar nu este intotdeauna pregatit pentru a face fata schimbarilor, ceea ce duce la imbolnavirea frecventa.

Simptome şi tratament

Racelile se manifesta prin stranut, curgerea nasului, uscarea gatului, tuse, febra moderata şi oboseala, care dureaza in medie cam doua zile. Majoritatea racelilor nu necesita tratamente medicamentoase speciale, iar antibioticele sunt contraindicate, caci slabesc imunitatea organismului. Suplimentele de zinc pot contribui la punerea rapida pe picioare, precum şi consumul de supe, ceaiuri, fructe şi legume.

In cazul gripelor, insa, situatia este diferita. Gripa se manifesta prin aparitia febrei crescute (39 de grade Celsius sau chiar mai mult), a frisoanelor, a durerilor de cap şi a durerilor musculare intense, precum şi prin senzatia de epuizare, lipsa apetitului, tuse, nas infundat şi gat uscat, mai spun specialiştii BBC. Persoanele afectate de gripa sunt sfatuite sa apeleze la sfatul medicului, care le va recomanda tratamente antivirale adecvate. in plus, bolnavii de gripa trebuie sa aloce mai mult timp odihnei, sa se hidrateze din plin (aşadar, sa evite deshidratarea) şi sa apeleze din timp la sfatul unui specialist, pentru a evita aparitia unor complicatii mai severe, precum meningita sau pneumonia.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!